Echilibrul puterilor in stat…. de Varujan Vosganian

Echilibrul puterilor in stat…. de Varujan Vosganian

Domnul Varujan Vosganian este un fost ministru al Economiei si Finantelor in doua guverne si senator cu mai multe mandate in spate.

Conform unui comunicat DIICOT, pe care-l gasiti putin mai jos, acesta este acuzat ca in perioada in care era ministru, a transformat SNCN Romgaz SA intr-un furnizor al unui client privat privilegiat. Faptele sunt grave nu numai pentru ca nu au fost respectate prevederile legii, ci in special pentru ca a fost pus in pericol sistemul energetic national. Am putea spune ca a fost prejudiciata in mod direct si populatia care a platit, cel mai probabil, tarife majorate pentru a compensa discount-urile substantiale acordate catre Interagro.

“Demersurile miniştrilor Varujan Vosganian şi Adriean Videanu s-au realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând circa 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind grav afectate principalele activităţi ale SNGN Romgaz SA, societatea naţională fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale”- DIICOT

Dupa ce, in 2013, Senatul a respins cererea pentru aviz de incepere a urmaririi penale, DIICOT-ul a revenit la inceputul acestei saptamani cu o noua cerere. Evident, intr-un alt context politic, mult mai favorabil accesului la justitie.

Reactia publica a domnului Vosganian, pe care o redau integral mai jos, m-a asezat pe scaun. Asa cum puteti vedea in continuare, acesta revolutioneaza practic modul in care functioneaza statul de drept, pe care-l si invoca.

Asadar, aflam ca Senatul Romaniei a adoptat o hotarare definitiva in ceea ce priveste nevinovatia fostului ministru si ca fara indicii noi, solicitarea procurorilor nu are temei legal. Domnul Vosganian are pregatire si experienta vaste, deci nu-l putem suspecta de confundarea atributiilor avute de puteri in stat. Insa, il putem suspecta de lipsa de respect fata de inteligenta publicului, pe care incearca s-o insulte.

Scenariul pe care ni-l explica domnia sa mai jos, are loc atunci cand o INSTANTA JUDECATOREASCA, in urma unui proces de administrare a probelor si de judecare a faptei si de deliberare asupra cauzei, da o sentinta de achitare a inculpatului care devine dupa un termen definitiva si irevocabila. Parlamentul nu are vocatia de a stabili nevinovatia cuiva. Poate totusi, sa-I blocheze pe anchetatori de la a incepe urmarirea penala impotriva anumitor categorii de persoane.

Deci, pe intelesul tuturor, domnul Vosganian incearca sa se sustraga urmaririi penale. Cauza domniei sale nu a avut ocazia de a fi judecata. De fapt, acesta nici nu-si doreste sa ajunga in fata instantei de judecata. Expunerea dumnealui este diversionista. Ne vorbeste despre inexistenta unor fapte noi. Ce fapte noi, atata timp cat nu s-a inceput urmarirea penala, in ceea ce-l priveste, nici macar pentru cele initiale? O agresiune la adresa statului de drept o reprezinta acest sistem nou de drept pe care il inventeaza acum pentru a se salva.

“Eu nu pot să anticipez rezultatul votului lor, doar să reamintesc că, în 2013, Comisia juridică a respins solicitarea Parchetului, iar Senatul, cu o majoritate copleşitoare, a luat act şi a acceptat pledoaria în sensul nevinovăţiei mele. Aşadar, e vorba de o hotărâre definitivă a Senatului şi, fără indicii noi, ea nu poate repusă în discuţie fără a fi o agresiune la adresa statului de drept, a echilibrului puterilor în stat şi la adresa drepturilor mele de cetăţean al acestei ţări”.

“Există încadrări noi, pentru că încadrările vechi nu mai erau conforme cu noul Cod penal, dar nu se poate da o începere de urmărire penală pe noi încadrări, ci pe noi fapte. Este un lucru prevăzut în legislaţia română. Deci o nouă cercetare se poate face pe fapte noi şi nu pe încadrări noi”.

“Decizia Senatului este o parte a procedurii. În orice etapă a procedurii, dacă eşti nevinovat, îţi poţi dovedi nevinovăţia. Intrarea în procedura ulterioară, ignorând decizia Senatului, înseamnă, de fapt, ieşirea din viaţa publică, înseamnă o perioadă de mai mulţi ani în care va trebui să dovedeşti o nevinovăţie care este, altminteri, evident”.

Surse:

http://www.evz.ro/dosarul-romgaz-stenogramele-subminarii-economiei-nationale-niculae-pare-totul-ok-videanuam-vorbit-personal.html

http://www.gandul.info/politica/varujan-vosganian-unda-verde-pentru-urmarirea-penala-cum-le-a-cerut-colegilor-sa-il-apere-de-procurori-13813334

Leave a comment