Am urmarit si urmaresc in continuare, “cazul Udrea”. O fac in acelasi fel in care am facut-o si in momentele premergatoare  arestarii preventive a altor politicienii sau “oamenii de afaceri ” made in Romania.

Daca asemanarile dintre aceste cazuri sunt foarte usor de gasit in pleadoaria publica finala, imi este greu sa gasesc, in cazul de fata, niste diferente care sa justifice mediatizarea excesiva din aceste zile. Care este motivul pentru care Elena Udrea beneficiaza de toata atentia noastra?

Vorbind despre asemanari, la fel ca majoritatea antemergatorilor domniei sale, domna Udrea nu raspunde public acuzatiilor ce i se aduc. Nici macar nu le infirma. Nu vorbeste despre sumele vehiculate, nici despre persoane, legaturi, sau despre faptele de coruptie. Ne explica, insa, faptul ca este tinta unor atacuri ale sefului SRI.Oare la fel isi va formula apararea si in fata instantei? Doamna Udrea, la fel ca si ceilalti politicieni, ar trebui sa nu-si uite aceasta calitate, in virtutea careia trebuie sa ne convinga de nevinovatia ei si pe noi, nu doar pe procurori si judecatori.

In Parlament, si-a inceput discursul dupa un tipar deja impamantenit. Dupa ce si-a asigurat colegii ca nu le cere sa obstructioneze justitia, le-a transmis imperativ vointa personala, conform careia “Justitia sa functioneze si in cazul Elenei Udrea”. Din acest punct, discursul doamnei Udrea devine contradictoriu si magulitor. Le-a cerut colegilor sai sa fie puternici. Puternici pentru ce? Pentru a depasi dificultatea momentului arestarii acesteia? Le-a mai cerut si sa voteze conform constiintei, dar si sa nu fie partasi la abuzul reprezentat de tentativa arestarii domniei sale. In acest caz, doamna Udrea apeleaza nu la constiinta individuala, ci la cea de grup, conform careia, maine poate veni si randul vostru. Apoi face o afirmatie foarte interesanta. Votand impotriva cererii de arestare a Elenei Udrea, parlamentarii ar da institutiei rolul si importanta cuvenite intr-o sistem democratic, in care nici o putere nu poate “exercita” un abuz impotriva altei puteri. Pai, ia sa vedem daca am inteles corect aceasta afirmatie. Institutia Parlamentului are rolul de a-si proteja membrii de a fi arestati. Importanta Parlamentului se vede doar atunci cand, prin puterea majoritatii membrilor, ii pune la adapostul umbrelei imunitatii pe cei dintre ei care ar trebui sa fie deferiti justitiei.  Apoi, constituie solicitarea ridicarii imunitatii unui parlamentar, adresata Parlamentului Romaniei de catre DNA, un abuz al unei puteri impotriva alteia? In plus, arestarea preventiva este incuviintata de catre un judecator, care face parte din sistemul justitiei, pe care doamna Udrea declara anterior ca o vrea indeplinita si in cazul ei particular.

Eroina Udrea isi continua discursul cu nuante martirice, avertizandu-si colegii ca, dupa ea, le vine si lor randul pentru a le fi inchisa gura. Cum?  Vor fi  “luati”, in acelasi mod in care este ea luata astazi. Nu cred ca este imposibil sa-i vedem la un moment dat pe toti parlamentarii actuali retinuti sau chiar arestati preventiv pentru diverse ilegalitati comise. Insa, modul dramatic prin care-i victimizeaza doamna Udrea, ma face sa ma intreb de ce oare investesc acestia sume importante la fiecare 4 ani pentru a ocupa scaunele cu pricina.

Genul dramatic nu se incheie in Parlament, continua si pe facebook, acolo unde doamna Udrea ne marturiseste ca nu este ingrijorata pentru viitorul ei vazut prin spectrul barelor verticale ce-o vor tine departe de societate, ci pentru modul in care va arata Romania condusa discretionar si ocult (unde o fi trait pana acum, Romania a fost condusa in mod discretionar si ocult si pana acum) din moment ce adevarul a fost suprimat. M-a sensibilizat pana la lacrimi grija ei materna. Urmeaza maxima din pledoaria doamnei Udrea. Dupa ce, anul trecut, l-am ascultat pe domnul Voiculescu denuntand “cel mai mare atac la independenta Justitiei”, in dosarul in care a si fost condamnat definitiv ulterior, este acum momentul de glorie al doamnei Udrea, aceasta autointitulandu-se ADEVARUL. Observam cultul personalitatii pe care si l-au dezvoltat cei doi.

„Parlamentul a avut o şansă, dar a ratat-o. Eu îmi asum destinul. Subiectul nu trebuie să fie ce se întâmplă cu mine, ci cum va arăta România condusă din umbră discreţionar şi ocult, odată ce adevărul a fost suprimat” – Elena Udrea

Temerile doamnei Udrea sunt totusi nefondate. Aceasta a avut, are  si va avea oricand posibilitatea de a vorbi. Dincolo de acest aspect, fara probe, sau in lipsa macar a unui rationament logic, dezvaluirile facute in ultimele saptamani de catre aceasta raman cancan.

Cancan-ul, acesta este elementul ce o diferentiaza pe doamna Udrea de toti ceilalti. Prin cancan a intrat in politica, tot prin cancan iese .

Gestica din Parlament, mai exact acea atingere delicata a nasului cu degetul, in mod repetat, nu prea are sens s-o comentez. Doar o observatie legata de faptul ca doamna Udrea deplange pe facebook analizele facute in presa pe seama acestui gest, de parca nu s-ar fi asteptat, macar, sa le genereze. Daca iesirea la Paris in compania doamnei Bica s-a dorit a fi departe de ochii publicului, atingerea nasului cu degetul a avut loc intr-un moment in care se afla in centrul atentiei.

In ceea ce-l priveste pe domnul presedinte Basescu, cel care a ales sa fie garantul Elenei Udrea in acelasi mod in care Constitutia Romaniei ii stabilea sa fie pentru independenta nationala, unitatea si integritatea teritoriala, observ ca si-a pierdut convingerea cu care ne-o recomanda anul trecut pe aceasta pe post de inlocuitor la Cotroceni. Asteptarile lui de la aceasta se rezuma acum la speranta de a-i confirma inca o data ca este om cinstit.

Surse:

http://www.gandul.info/politica/elena-udrea-poate-fi-arestata-gestul-facut-de-fostul-ministru-in-parlament-cui-i-a-transmis-acest-mesaj-13811369

http://www.gandul.info/politica/udrea-explica-gestul-controversat-din-plenul-parlamentului-cui-i-l-a-adresat-13812213

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s