Am scris din nou pe republica.ro, articolul poate fi citit aici. Am scris despre experiența protestelor de vineri seara, dar mai ales despre percepția mea despre ce s-a schimbat de la ultimul protest la care am luat parte, undeva prin primăvara lui 2017.

Oamenii veniți în Piața Victoriei s-au comportat la fel. Majoritatea au fost pașnici, schimbau impresii, scandau, afișau pancarte, făceau fotografii, sau realizau “live-uri” pe Facebook. De această dată i-am văzut dese ori lăcrimând. Nu pentru că ar fi auzit vreun discurs emoționant, o făceau din cauza gazelor pe care Jandarmeria le dispersa cu regularitate în piață.

Printre acești oameni pașnici, au fost și obișnuiții huligani, plantați în mod cert pentru a discredita demersul. Nici aceștia nu s-au comportat diferit, dar ei nu s-au comportat diferit pentru că nu pot, aceasta le este limita.

Cine s-a comportat cu adevărat diferit a fost Jandarmeria Română care, a tratat de această dată piața ca pe o masă omogenă. Nu a ținut cont că ești om în vârstă, bebeluș, copil, femeie într-un cărucior pentru persoane cu handicap, bărbat pașnic stând cu mâinile ridicate, sau huligan dement venit să arunci cu bolovani în jandarmi. I-au tratat pe toți cu gaze lacrimogene, cu bastoane, cu pumni și picioare. De această dată, Jandarmeria nu s-a mai ostenit să-i izoleze și să-i extragă pe huligani, iar acest comportament a fost diferit și deosebit de grav. I-au bătut pe cei pe care aveau obligația legală de a-i proteja. Mai grav este că în anul centenar 2018, într-o românie europeană, membră a UE și a NATO, cetățenii sunt bătuți de forțele de ordine pentru simplul motiv că se află pe stradă.

Practic, ceea ce a făcut Jandarmeria vineri seara, se poate compara cu o situație la gișeu, când pentru că nu ești mulțumit de răspunsul funcționarei și ceri mai multe detalii, aceasta solicită intervenția jandarmilor care îți dau cu gaze în nas și-ți aplică bastoane pe spinare. Acesta este nivelul la care a redus actuala guvernare dialogul cu cetățeanul.

Ceea ce iar nu s-a schimbat, este politicianul. Acesta a rămas la fel, mergând pe același drum periculos. Funcționar plătit al statului român, îi amenință pe protestatari că-i calcă în picioare dacă-l vor provoca.

Nu știu câți dintre susținătorii actualului regim înțeleg gravitatea situației. Drepturi și libertăți fundamentale ne sunt amenințate astăzi. Dacă nu vom continua să ne opunem, copiii noștri vor fi în postura de a nu mai avea libertatea de exprimare, fapt pe care părinții noștri l-au experimentat și sper să nu-l fi uitat.

Pentru prima dată după anii 90, vinerea trecută conducătorii țării au folosit din nou autoritățile de forță ale statului împotriva cetățeanului pe care acestea sunt obligate să-l apere. România merge pe un drum periculos.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s