Comisia Juridică a Camerei Deputaților, adică majoritatea formată din membrii PSD-ALDE, a dat aviz favorabil măsurilor alternative de executare a pedepselor privative de libertate, proiectul de modificare a codului de procedură penală urmând să meargă la vot decizional în plenul camerei.

Conform acestui proiect, se califică la a-și executa pedeapsa privativă de libertate la domiciliu, acei infractori care au primit pedepse de până la 5 ani de închisoare pentru fapte ce nu au fost săvârșite cu violență, darea/luarea de mită, dar și traficul de influență, dacă nu se află în stare de recidivă, după ce vor fi executat 1/5 din pedeapsă.

O altă prevedere interesantă zice în felul următor:Măsura alternativă de executare a pedepsei privative de libertate a executării la domiciliu constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate cu supraveghere din partea unor lucrători anume desemnați de către MAI cu sau fără brăţară electronică”.

Facem abstracție de formularea, extrem de inspirată de altfel, “Măsura de executare… a executării…. constă în executarea” și ne canalizăm atenția pe fondul problemei.

Presupunând că “lucrătorii anume desemnați de către MAI” nu vor sta în fața ușii domiciliului deținutului, având în vedere și formularea “CU SAU FĂRĂ brăţară electronică”, formulare care va permite, în mod natural, ca FĂRĂ brățară electronică să devină regula, ce așteptări putem avea raportat la controlul conformării și în ultimă măsură al aplicării cu succes a acestei măsuri? Vom vedea cu toții discuții, în perioada următoare, despre costurile implicate de implementarea brățărilor electronice.

Acum, să vedem care vor fi efectele în viața de zi cu zi. Furtul calificat este una dintre infracțiunile săvârșite fără violență, pentru care pedeapsa maximă este de 5 ani, excepție făcând furtul din patrimoniul cultural, cel prin violare de domiciliu sau sediu social, ori dacă s-a putut dovedi că hoțul a avut asupra sa o armă, la care se mai adaugă și furtul de bunuri publice de importanță strategică și al celor ce țin de siguranța populației. Instanțele din România au oricum obiceiul de a se orienta spre minimul pedepselor în pronunțare, deci putem să ne așteptăm ca majoritatea hoților calificați să fie condamnați la pedepse de până la 5 ani.

Fiind unul dintre pățiți, adică unul dintre cei ce au fost prădați de hoți, am învățat un lucru. Hoți sunt dintre infractorii a căror prindere este foarte dificilă, cel puțin pentru autoritățile române. Sunt suficiente o cagulă, o îmbrăcăminte completă cu glugă, o pereche de mânuși și o încălțăminte comună pentru a fi aproape imposibil de prins. Hoțul, în escapadele lui este oricum un infractor care, în permanență, se ferește de “lucrătorii MAI”, fie ei desemnați, sau nu. Mă întreb, dacă nu va avea o brățară care să-l constrângă să stea la domiciliu, ce altceva îl poate determina să respecte regimul de detenție? Ba mai mult, ce-l va împiedica să-și continue parcursul infracțional chiar în timpul zisei detenții?

Pe lângă autorii de furt calificat, vor fi foarte multe alte categorii de infractori care se vor califica pentru executarea la domiciliu, înșelători, falsificatori, corupți, etc.

Dat fiind numărul mare de deținuți ce urmează să fie eliberați după intrarea în vigoare a acestor modificări, chiar și prezumând buna-credință a “lucrătorilor” MAI, deși……, cum credeți că va funcționa controlul? Adică, ce poate face acest lucrător al MAI dacă, spre exemplu, are spre monitorizare, să zicem, 30 de deținuți la domiciliu? Dacă nu-i întâlnește pur și simplu pe stradă, mijloacele de a-i monitoriza sunt ZERO.

Asta ne pregătește actuala majoritate parlamentară. Mare atenție la buzunare!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s