După cum probabil cei mai mulți știți deja, în Timiș a avut loc recent o crimă abominabilă, cu un scenariu susceptibil de a te îngrozi chiar și doar imaginându-ți-l.

O mamă și-a ucis fiica, în vârstă de 4 ani, înecând-o în cadă, după ce în prealabil încercase să-i taie venele ambelor mâini. Aceasta este într-adevăr o scenă șocantă. Nici o persoană normală nu poate rămâne indiferentă față de o astfel de faptă. Te afectează emoțional.

Pe acest fond, în cadrul buletinului de știri de la ora 10, prezentat la Digi24 în data de 14.03.2018, este cerut un punct de vedere de specialitate din partea unui medic psihiatru, în persoana domnului Gabriel Diaconu.

Printre altele, acesta face următoarea afirmație: : „Poate ar trebui sa ne uitam mai des la ce se intampla cu femeile dupa ce nasc. Acuma departe de mine sa ma hazardez sa fac niste predictii vizavi de aceasta situatie, dar am sa va spun ce nu m-ar soca. Nu m-ar soca sa aflu ca aceasta femeie facea parte dintr-un cult religios non-ortodox.” – Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

Deci, o persoană comite o faptă abominabilă, cu un impact emoțional social de proporții, iar domnul psihiatru găsește de cuviință să sugereze că acest tip de faptă ar fi specific cultelor religioase “non-ortodoxe”. Această afirmație se constituie în instigare la intoleranță și ură religioasă în cea mai pură formă.

Care este reacția celor de la Digi24?

Păi, în loc să-i ceară acestuia să-și retragă afirmația, cauza care a condus la aceată tragedie fiind o gravă tulburare psihică a făptuitoarei, fapt identificat și de către domnul Gabriel Diaconu,  și nu eventuala apartenență religioasă a acesteia, cei de la Digi24 publică știrea pe site-ul lor de știri, folosind în titlu aceeași sintagmă, dar o și promovează pe alte site-uri de știri, precum adevărul.ro, în aceeași manieră de prezentare.

În rest, e liniște, deși au trecut mai mult de 48 de ore.

Dinspre Consiliul Național de Combatere a Discriminării nu se aude nimic cum că s-ar fi autosesizat. E drept, formularea psihiatrului nu a fost, nu m-ar șoca să aflu că această femeie făcea parte din specia …. Pavianului cu Mantie,  spre exemplu.

Dinspre Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), la fel. Nici de acolo nu se aude nimic.

Nici reprezentanții cultelor creștine NON-ORTODOXE din România nu au avut o reacție publică oficială față de această grosolănie, posibil pentru că sunt prea preocupați cu cele sfinte, pentru a da atenție celor lumești. Cert este că lipsa de reacție din zona lor poate semăna cu un acord tacit.

Bănuiesc eu că nu am fi avut parte de aceeși liniște astăzi, dacă domnul psihiatru ar fi afirmat, spre exemplu, “nu m-ar șoca să aflu că această femeie era din rândul persoanelor LGBT”. Să fi văzut atunci reacții.

Crima, în cele mai odioase forme pe care le poate îmbrăca, nu are sex, nu are orientare sexuală, nu are apartenență religioasă, nu are profesie și nici culoare. Orice asociere a unei crime cu un grup, fie el minoritar sau majoritar, este total inadecvată, depășește limitele libertății de opinie, este defăimătoare pentru grupul respectiv, iar prin efectul pe care-l are asupra subconștienului instigă la intoleranță și chiar la ură.

Pentru că sunt membru al unui cult religios non-ortodox, blamabil prin simpla-i existență și prin faptul că nu e ortodox,  pentru că sunt părinte și pentru că nu aș face vreodată ceva  care să le dăuneze copiilor mei, pentru că pun foarte mare preț pe principii precum, “ce vreți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi lor întocmai”, sau că “oamenii sunt egali în fața autorității Divine”, deci nu au drept unul asupra celuilalt și pentru că am fost insultat atât de afirmația domnului psihiatru, afirmație pe care o consider gravă, de atitudinea Digi24, organ de presă pe care, de altfel, îl apreciez în general, dar și de pasivitatea celorlalte organisme care ar fi trebuit să reacționeze,  am făcut eu sesizări, atât la CNA cât și la CNCD. Sunt în așteptarea punctului lor de vedere.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s