O spun foarte clar încă de la început. Cred în solidaritate. Omul este o ființă socială. Iar solidar este aproape opusul lui solitar.  Se mai spune despre om și că se deosebește de animale prin rațiune. Înțeleg această rațiune și în sensul de a accepta că, pe termen lung, progresul, fie el și cel personal, este mult mai facil lucrând în echipă, decât dacă încerci atingerea lui în mod individualist. Altfel spus, succesul fiecăruia dintre noi se datorează într-o măsură oarecare și societății ai cărei membri suntem dar și echipei împreună cu care lucrăm și ne dezvoltăm. În concluzie, sentimentul solidarității este unul nobil, util și dezirabil.

În ciuda acestor argumente solide, pentru varii motive, ipoteza introducerii unei taxe de solidaritate în România o găsesc, cel puțin la momentul de față, inoportună și inadecvată.

O găsesc inadecvată în primul rând uitându-mă la cei care o propun și care, în afara oricărui dubiu, o vor și impune.

Cum îți permiți tu, cel care nu te-ai limitat la a-ți crea un cadru legal personalizat,taxes_image_for_webpage pe care să-l exploatezi la maxim, dar ai și făcut tot felul de inginerii și ilegalități crase, dobândind astfel averi uriașe, pe care apoi să ți le ascunzi în țări îndepărtate, fiind în același timp un perpetuu angajat al statului, să-mi ceri mie, care sunt departe de a-mi fi achitat creditele la bancă făcute pentru a-mi permite o viață decentă, dacă nu chiar modestă, să fiu solidar cu tine, sau cu un altul care te votează consecvent? Cum îți permiți să-mi ceri mie să fiu solidar cu statul român, mai mult decât sunt deja, din rodul muncii mele cinstite, atunci când tu vrei să fii peste măsură de înțelegător cu acela care, în mod abuziv, îl prejudiciază grav, intenționând să-i stabilești un prag de ne inculpare de până la 200.000 lei?!? Este prea mult să-mi ceri să fiu solidar cu hoțul; cu cel care-mi bagă frecvent mâna în buzunar.

În plus, ce facem cu averile uriașe strânse în cei 27 de ani de democrație, multe dintre ele vădit ilicite, în contextul anunțatei solidarități? Tocmai pe aceștia să-i privăm de solidaritate? Pe cei care au prosperat atunci când noi ceilalți purtam pe umeri jugul perioadei de tranziție?!? Dacă e să fie solidaritate, hai să-i solidarizăm și pe ei.

În altă ordine de idei, în România evaziunea fiscală îmbracă nenumărate forme. Cred că nu exagerez afirmând că cei care se sustrag de la contribuții, cu bună știință și în mod intenționat, într-un fel sau altul, reprezintă majoritatea. Refuz să fiu solidar cu aceștia. Chiar cred că ar fi imoral să fiu de acord. Refuz să fiu solidar și cu hoțul. Cu cel care nu are venituri legale, care parazitează societatea pe toate canalele existenței lui, dar care îmi și afectează patrimoniul prin furt direct. Și cu acesta refuz să fiu solidar. Nu m-aș solidariza nici cu leneșul. Adică cu acea persoană aflată în putere de muncă, ce s-ar putea face utilă societății într-un fel sau altul, dar care preferă să stea cu mâna întinsă, pentru un ajutor social, pentru o fals pretinsă pensie de handicap, sau de însoțitor, sau, nu în ultimul rând, pentru sfânta găleată electorală, plină cu iluzii.

Și un ultim motiv pentru care găsesc inadecvate, atât iminenta taxă de solidaritate, dar și o viitoare impozitare progresivă, este că am convingerea faptului că cei mai nefericiți dintre contribuabili, cei cu care ar fi de dorit să fim solidari, nu vor resimți pozitiv această măsură. Se vor scălda în continuare în sărăcie pentru că aceste măsuri au două  valențe. Cel mai probabil, pentru veniturile suplimentare la buget, există deja niște găuri negre înfometate, abia așteptându-le să se constituie. În al doilea rând, cele două măsuri, reprezintă o formă de răzbunare împotriva nesupusei clase de mijloc. A venit momentul emiterii facturii pentru protestele din iarnă. Ar putea fi și o a treia valență, în sensul hrănirii satisfacției interioare a unei părți din electoratul captiv care, aflată într-o permanentă stare de semi-beție, își va simți foamea din stomac ameliorată de gândul că, “i-a aranjat Dragnea pe protestatarii ăștia vânzători de țară”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s