Cârdășia dintre infractor și cel care ar trebui să-l caute, s-a naturalizat în România într-un așa fel încât nu mai produce nimănui nici un fel de emoție. Citeam ieri pe adevărul.ro, despre faptul că la un bairam organizat de un milițian (căci având apucături de mafiot, nu-l pot numi polițist) de la investigații criminale din orașul Tecuci, județul Galați, a luat parte și un interlop din zonă, numit generic, “cap de plumb”. Numele agentului este Daniel Călin, zis și Dan Buric (așa este printre interlopi, nu ești respectat dacă nu ai și o poreclă). Cei doi amorezi, înțeleg că s-au sărutat inclusiv pe gură, s-au ținut de umeri minute în șir în fața mai multor șefi de poliție din oraș, la petrecere fiind prezenți și șeful poliției Tecuci, adjunctul său, dar și șefii biroului de Investigații Criminale și al Serviciului Arme și Muniții.

Cazul poate fi extrapolat la întreaga țară, fiecare dinte noi cunoscând măcar o astfel de cârdășie. Vă întreb acum, credeți că acest păzitor al legii, se va putea dedubla de relația de cumetrie avută cu interlopul, pentru a-l investiga obiectiv? Credeți că un astfel de polițist îl va căuta sau cerceta, la modul serios, pe camaradul său de pahar, concedii, petreceri, atunci când acesta este, hoț, spărgător ( de mașini, case sau de dinți), pe traficantul de carne vie, arme sau droguri, pe proxenetul, evazionistul sau pe perceptorul de taxe de protecție? Eu cred că nu, iar această faptă se constituie într-un veritabil conflict de interese, faptă ce se dorește a fi eliminată din codul penal.Problema cea mare este că, gradual, acest conflict de interese a fost naturalizat în România. Astfel, astăzi nu ni se pare nimic nelalocul lui în atribuirea de către un ordonator de credite a unui contract pe bani publici ( ai tuturor) unei rude, sau unui prieten. Nu ni se mai pare anormal ca un parlamentar să-și angajeze rudele la cabinetul finanțat integral din aceiași bani publici. Nu ni se pare nimic extraordinar, ca în ziua alegerilor prezidențiale, un eveniment de importanță majoră într-o democrație, în cadrul unei întâlniri “private”, se comasează la un om politic acasă, șefii serviciilor secrete, șefii parchetelor și alți oameni influenți din societate, lăsând impresia unei tentative de a influența rezultatele. În acest ultim caz, mi se pare ridicol faptul că, fiecare dintre cei audiați până acum în această anchetă, au ținut să sublinieze caracterul privat, neoficial al întâlnirii, de parcă planurile oculte se pun la cale într-un cadru oficial, sau o întâlnire într-un cadru legal ar fi ridicat suspiciuni. Tocmai faptul că întâlnirea a avut într-un cadru neoficial, că a strâns în jurul aceleiași mese persoane cu responsabilități cruciale în stat, într-un context total nepotrivit, reprezintă motivul de suspiciune. Iar doamna Kovesi, dacă este într-adevăr onestă, și mai ales dacă a fost prezentă la respectiva întâlnire, ar face bine să se prezinte la orice comisie care cercetează cazul și să răspundă la întrebări. Dacă nu are culpă, nu are motive de reținere. Altfel, prevalându-se de protecția funcției deținute într-un context în care nu se justifică, își va pierde credibilitatea. O spune un susținător al DNA. Tocmai despre asta este vorba în succesul DNA, despre separarea celor care încalcă legea de cei corecți, despre egalitate în fața legii, despre imparțialitate indiferent de persoană și funcție.

Cât despre noi ceilalți, trebuie să reținem un aspect fundamental. Răul nu vine niciodată în cea mai urâtă formă a lui, vine gradual, pentru a ne acomoda cu el. Astăzi accepți ca învățătorul/profesorul de la clasă să-ți și mediteze contra cost copilul. Ce poate fi rău în asta? E o chestiune minoră. Mâine ți se va părea în regulă ca parlamentarul ales în colegiul tău să-și angajeze fiul la cabinet. Cu atât mai mult dacă este din partidul pe care l-ai votat. Apoi nu te va mai deranja nici faptul că primarul orașului în care locuiești atribuie toate contractele apropiaților lui, Iar în final, nu ți se va mai părea nimic anormal că niște oameni cu responsabilități cruciale în stat, se strâng într-o “privată” acasă la unul dintre ei, în chiar seara alegerilor prezidențiale. Treptat, conștiința ta a fost coruptă și nu vei mai putea face alegeri și nu vei mai putea lua decizii cu luciditate și în mod obiectiv.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s