Nu am votat niciodată Traian Băsescu pentru președinte. I-am preferat acestuia pe rând, pe Adrian Năstase, respectiv pe Mircea Geoană. Motivul principal a fost că nu mă simțeam reprezentat, la cel mai înalt nivel, de un golan, de un șmecheraș de cartier. Ulterior, m-a surprins plăcut în câteva rânduri, prin discursul său prezidențial, semn că a avut o echipă bună și, mai ales, că a și ținut cont de consilieri. Totuși, am votat în ambele rânduri împotriva demiterii lui din funcția de președinte, întrucât motivele de demitere nu mi s-au părut pertinente.

Aceasta fiind introducerea, să ne aplecăm puțin asupra a ceea ce pretinde acum Traian Băsescu, cel în timpul mandatului căruia, structura DNA și implicit lupta anticorupție, au înregistrat un progres fără precedent, în România. Pe tot parcursul celor două mandate ale sale, domnul Traian Băsescu, a manifestat public un autentic dispreț față de corupți și față de fenomenul corupției, lăsând impresia că înțelege și, mai ales, că acceptă efectul deosebit de nociv pe care acest flagel îl are asupra societății. În momentul în care animalul justițiar, crescut sub ocrotirea și atenta supraveghere a președintelui Băsescu, a început să manifeste nesupunere și să-i muște inclusiv pe apropiații acestuia, Traian Băsescu și-a îmblânzit dramatic discursul anticorupție, pentru ca ulterior să se alăture corului de contestatari ai actului de justiție, devenind astfel o voce diametral opusă celei din timpul mandatului.

Astfel, conform fostului președinte, Traian Băsescu, „A luat o dată o mită, acum nu îi distrugem toată viaţa. Aşa a fost în tranziţie. (…) Avem nevoie de un moment zero, o graţiere largă de la care să spunem: «Oameni buni, ştiţi ce se poate întâmpla, aşa că terminaţi cu hoţia. Aşa, tensiunea va rămâne încă mulţi ani în societate»”.

Ce vrea să ne spună fostul președinte? Ne insultă inteligența și ne desconsideră pe toți aceia care am făcut ce trebuie, așa cum trebuie, în toată această, zisă, perioadă de tranziție. Aproape identic demersului de început de mandat al fostului ministru al justiției, domnul Florin Iordache care prin, puternic contestatele ordonanțe de la sfârșitul lui ianuarie, urmărea eliberarea corupților de consecințele faptelor lor, prin grațiere, sau prin dezincriminarea acestora, domnul Băsescu pretinde acum un moment ZERO. Adică să ștergem cu buretele tot ce s-a făcut până acum și să pornim către un nou început, în care, faptele de corupție comise de acum înainte, să fie drastic sancționate. Ce formă de dispreț mai mare poți îndura tu, cel care ai tras ca un bou în tranziție, o importantă parte din activitatea ta economică/profesională și nu în ultimul rând, din viața ta, cerându-ți-se acum să accepți că legea pe care te-ai străduit s-o respecți până la ultima virgulă, a fost doar un joc prefid și că de abia acum intră practic în vigoare? Știu, se face referire și la o pretinsă reparare a prejudiciului, de către potențialii grațiați, însă doar un naiv incurabil poate crede că hoțul condamnat definitiv pentru o singură faptă, se află la singura abatere. Astfel, se recuperează prejudiciul aferent infracțiunii pentru care a fost prins, dovedit și condamnat, deci nu este un moment zero real, cum pretinde domnul Băsescu. Spun asta pentru că sunt convins că foarte mulți s-ar apuca de furat dacă li s-ar spune că, în eventualitatea că vor fi prinși la un moment dat, vor scăpa nepedepsiți după ce vor fi restituit valorile furate cu respectiva ocazie, păstrând astfel bunurile furate în ocaziile precedente. În plus, sunt prejudicii ce nu mai pot fi recuperate, consecințele faptelor penale ce se doresc acum grațiate fiind, în acele cazuri particulare, ireversibile și ireparabile.

Traian Băsescu dă acum pe față mentalitatea de șarlatan pe care am intuit-o atunci când am refuzat să-l votez.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s