RESPECTUL FAȚĂ DE VIAȚĂ. COMPARAȚIE ÎNTRE UMANITATE ȘI LUMEA ANIMALĂ


Cu câteva săptămâni în urmă, am citit pe adevarul.ro, despre închiderea  unuia dintre cele mai mari abatoare din Belgia, în urma descoperirii unor abuzuri împotriva animalelor de sacrificiu. Suferind de curiozitatea de a vedea limitele până la care poate merge omul, am urmărit și clipul video prezent în corpul știrii. Aveam o idee despre apetența omului pentru cruzime și pentru batjocorirea vieții unei ființe,  dar de fiecare dată când văd astfel de manifestări, așteptările îmi sunt depășite. Adică, am mai văzut oameni jupuind de vii niște biete animale, pe alții lovind cu bestialitate niște altele până ce-și dădeau duhul. Am văzut alți semeni gătind, sau chiar consumând, diverse vietăți. Văd frecvent și cum, familii întregi, ovaționează în coride uciderea taurilor. Adică, fapte de cruzime, sadism, o grozăvie specifică doar nouă, oamenilor. Subliniez, pentru că este important de reținut. Acțiunea la care fac referire nu este filmată undeva în orientul îndepărtat, nici în Africa, nici măcar în America de Sud. Este filmată în chiar inima Europei, în Belgia. Este vorba despre un abator de porcine unde, așa cum se vede în înregistrarea video, animalele găsite vinovate pentru săvârșirea faptei de a exista în proximitatea unor bestii, având și circumstanța agravantă de a nu se putea apăra sau riposta, sunt lovite cu bocancii, bătute cu bâtele, târâte pe jos trase fiind de urechi. Apoi, se poate vedea cum, animale ce și-au revenit după asomare, sunt agățate de tavan prin intermediul cârligelor, agonizând și urlând, în timp ce le este tăiat gâtul, sau sunt scufundate de vii într-o combinație formată din apă aflată la peste 60 de grade Celsius și sânge, unde sunt lăsate să agonizeze până survine înecul.  Mai pot fi văzute alte animale electrocutate în repetate rânduri, sau plimbându-se cu picioarele frânte, prin bălți de sânge, în așteptarea unei morți care întârzie să vină. Tortura fizică se întrepătrunde cu cea psihică, animalele fiind vizibil îngrozite. Deși le sunt ascunse în mod intenționat chipurile bestiilor, poți citi în gesturile lor satisfacția oferită de posibilitatea de a dispune de o vietate, de a scurge lent viața din ea. Niciuna dintre aceste practici îngrozitoare nu era necesară și nici nu avea vreo justificare rațională, există multiple metode de sacrificare a animalelor fără a le produce suferință. Nu recomand vizionarea clipului la care fac referire.

Inițial am fost tentat să distribui articolul pe Facebook, împreună un comentariu sec, de genul, “Cine este animalul în acest context?”. Dar m-am răzgândit, pentru că era un comentariu fundamental greșit. În lumea animală nu se întâmplă astfel de lucruri. În lumea animală am văzut milă, compasiune, ascultare, supunere, umilință, devotament până la capăt. De cealaltă parte, cruzimea, sadismul, barbaria, setea de sânge, tortura, plăcerea de a dispune de cei neajutorați, toate acestea sunt apanajul ființei umane. O spun cu regret și cu rușine maximă. În lumea animală, crima, are invariabil drept scop, lupta pentru supraviețuire. Nu am văzut scene de cruzime. Prădătorii aplică, în general, lovituri fatale. Sper să nu greșesc, dar în afară de leu și hienă, dar și acestea în situații deosebite, nu am văzut nici un alt animal care să-și consume prada cât timp aceasta se află încă în viață. Rațiunea este un factor esențial ce deosebește ființa umană de cea animală, acea capacitate de a discerne, de a deosebi și separa binele de rău. Cu toate acestea, cele mai mari grozăvii sunt săvârșite de omul rațional și nu în lumea sălbatică, de ființele conduse de instincte. Noi oamenii, suntem singurii locuitori ai planetei pământ, care prin stilul nostru de viață, distrugem resursele, punem în pericol habitatul, atât al nostru cât și pe cel al celorlalte viețuitoare. Suntem singurii care ne permitem să batjocorim viața.

În fine, nu cred că există o pedeapsă adecvată pentru indivizii avizi de sânge, cum nu cred că există șanse prea mari pentru reabilitarea lor. Poate singura pedeapsă care i-ar face cu adevărat să sufere, ar fi izolarea completă. Adică să le fie luat obiectul de activitate, să nu mai aibă practic de cine dispune, sau pe cine tortura. Pentru că cei capabili de astfel de grozăvii sunt doar niște carcase goale, niște ființe fără suflet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s