După cum am scris deja aici, în luna noiembrie a anului trecut, mi-a fost spartă locuința de către niște persoane rămase neidentificate.

Să presupunem, deja prin absurd, că organele de poliție îi vor prinde totuși, înainte de termenul de prescripție. Este greu de crezut, însă fac această presupunere doar de dragul argumentației pe proiectul de lege ce vizeaza grațierea pedepselor de până la 5 ani, inclusiv, aplicate pentru faptele săvârșite până la  data de 18.01.2017 ( art. 6 din proiect).

După ipotetica prindere a făptuitorilor, aceștia au în baza actualei legislații penale, posibilitatea de a se împăca cu victima, fapt care ar anula răspunderea penală pentru fapta săvârșită. Eu aș refuza această ofertă, considerând că este normal să răspundă în fața legii pentru fapta comisă. Astfel se face cercetarea penală, inculpații sunt judecați și condamnați definitiv și irevocabil de o instanță de judecată. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, condamnații vor fi obligați de instanță și la repararea prejudiciului. Dacă ordonanța ar fi trecut, judecătorul ar fi fost obligat ca după pronunțarea sentinței să ia act de faptul că grațierea se aplică pedepsei respective și să o pună în aplicare. În acest caz, conform art. 3, alin. (2) din proiect, singura condiție pe care trebuie s-o îndeplinească condamnații, este de achitarea despăgubirilor la care au fost obligați prin hotărârea judecătorească, în termen de un an. Adică, exact ceea ce le-aș fi refuzat eu în prealabil. Practic, guvernul, nu numai că invalidează o act al justiției, dar mă și împacă pe mine, partea vătămată, cu infractorul, împotriva voinței mele.

Pentru aceste motive, mâine voi fi și eu unul dintre “animalele” care se vor opune public acestui proiect. Mai mult, îmi voi exercita dreptul constituțional de a participa la dezbaterea publică a proiectului, trimițând Ministrului Justiției o solicitare fermă și motivată de a retrage acest proiect. Termenul de dezbatere publică este până pe 24.01.2017, pentru cei interesați să procedeze asemeni. Conform platformei Ministerului Justiției, “Propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris până la data de 24 ianuarie 2017, pe adresa Ministerului Justiţiei, str. Apolodor, nr.17, sector 5, Bucureşti, pe fax, la nr. 037 204 1195 sau la adresa de e-mail dean@just.ro.“.

Cât despre afirmația vicelui ALDE, stimabilul Cătălin Beciu, conform căruia, cei care ne opunem grațierilor colective, am fi niște animale care vrem tortură, nu detenție, fac următoarele precizări. Noi, cetățenii acestei țări am dispus, prin reprezentanții aleși, ca persoanele ce se fac vinovate de fapte penale, să fie identificate, cercetate, judecate într-un proces corect, condamnate și încarcerate. De aici este sarcina executivului să asigure condițiile de detenție. Iar dacă acestea sunt inumane la momentul de față, este culpa, sau vinovăția autorităților, inclusiv a ANP care trebuie să facă dovada acum că a solicitat în repetate rânduri alocări bugetare pentru construirea de noi penitenciare. Deci, ca să concluzionez, noi nu vrem tortură, vrem ceea ce prevede și legea și ceea ce a dispus și instanța de judecată, ca cei condamnați să-și execute pedepsele. Atât vrem și restul nu ține de noi.

PS: Guvernul Grindeanu, chiar dacă acum nu mai recunoaște, a încercat miercuri, pe 18.01.2017, să dispună grațierea pedepselor de până la cinci ani de închisoare ( dar și alte pedepse), prin Ordonanță de Urgență. Intenția a existat, chiar dacă proiectul nu a făcut parte din ordinea de zi. Dovezile sunt multiple. Am descărcat personal proiectul supus, acum, dezbaterii publice, direct de pe site-ul Ministerului Justiției, de unde vă recomand să-l descărcați și lecturați. Nu s-au sinchisit nici măcar să schimbe datele (vezi art. 6 și art.7) , sau denumirea de ordonanță în cea de proiect de lege.

Motivul pentru care această ordonanță nu și-a produs încă efectul, a fost prezența președintelui Johannis la ședința guvernului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s