Constat cu tristețe că a fi ticălos, astăzi în România, este aproape o virtute. Cei care s-au perindat pe la conducerea statului de 27 de ani încoace, alături de mari vedete de talk-show-uri TV, au reușit să întipărească în conștiința comună ideea cum că dracul nu este chiar negru. Ba mai mult, și ideea că toți suntem și am proceda la fel, singura diferență fiind oportunitatea.

Vreau să cred că nu este așa și refuz să cred că majoritatea conaționalilor mei au ajuns la concluzia că este în regulă să eliberăm peste 8.000 de deținuți pentru a face loc în închisori, sau că este în regulă ca persoane ajunse în diverse funcții să creeze beneficii pentru ei și pentru cei apropiați, fără ca aceasta faptă să fie sancționată penal ca fiind un conflict de interese.

Ticăloșia a fost și este, încă, prezentă în cele mai înalte structuri ale statului de drept român.

Astfel, o comisie de anchetă a SRI, a ajuns la concluzia că, “ nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare”  din faptul că adjunctul unității, domnul general Florian Coldea, se întâlnea în timpul liber și în concedii cu Sebastian Ghiță, un individ care, prin furt din banul public și prin coruperea funcționarilor statului, s-a urcat în societate și în stat, până la cel mai înalt nivel. Adică cu cel ale cărui activități infracționale ar fi trebuit să le urmărească și raporteze autorităților penale.  Altfel spus, dragi concetățeni, în România este OK ca urmăritul să stea la masă cu urmăritorul, să-și facă concediile împreună și să fie prieteni la cataramă.

Tot astfel, este acceptabil în România să eliberezi peste 8000 de deținuți din închisori, având drept scop reducerea supraaglomerării din penitenciare, zădărnicind astfel actul de justiție prin care o instanță de judecată s-a pronunțat în favoarea unei pedepse privative de libertate. Grațierea colectivă, este un act de ingerință a legislativului ( sau, de ce nu, a executivului) în justiție. În orice piață, domeniu, oferta este influențată de cerere. Și în acest caz, tot despre o piață este vorba. Cu atât mai mult cu cât, noi, contribuabilii acestui stat, suntem cei care suportăm costurile și nu autoritățile decidente. Astfel, dacă fenomenul infracțional a crescut, sau, mai exact, organele de cercetare penală au devenit mai eficiente și au prins mai mulți infractori, deci a crescut cererea, trebuie să creăm spații în penitenciare, deci să umblăm la ofertă. Nu pot să asist inert ani de zile la aglomerarea penitenciarelor, pentru ca la un moment dat să cer eliberarea în avans a deținuților pe motiv că nu mai am unde-i caza. De când există organizarea statală s-a hotărât ca cei condamnați să fie scoși din societate și incluși într-un program de reeducare.

Se mai dorește, de către actuala majoritate parlamentară, să fie dezincriminat conflictul de interese. Mai exact, cel ajuns într-o funcție publică, deci să dispună de o parte din bugetul statului, să-și poată continua nestingherit afacerile și să-și creeze beneficii pentru sine sau pentru altul, legal. Nici cu aceasta abordare nu sunt de acord, motivația fiind, sper eu, evidentă.

Iar în final, în România, instituția Avocatului Poporului, aceea care prin natura ei trebuie să sprijine cetățeanul în relația disproporționată pe care o are acesta cu autoritățile statului, își permite să conteste la Curtea Constituțională un articol care îi interzice unui condamnat penal să facă parte din guvern.

În această situație, în calitatea mea de cetățean al acestei țări, nu-mi rămâne decât să mă opun public unei grațieri în masă ca soluție pentru reducerea aglomerării din penitenciare, să mă opun public și față de o amnistiere a conflictului de interese. Mă mai opun public prezenței condamnaților penali în funcțiile de demnitate publică (în adolescența mea, o astfel de idee nici nu mi-ar fi încăput în minte; astăzi, nu știu pentru ce motiv, nu îmi mai provoacă o așa mare mirare). Iar în final, consider că SRI trebuie să-și revizuiască sever regulamentul intern, astfel încât coabitarea dintre un infractor și un șef al serviciului să contravină acestuia.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s