Astăzi, 11 Decembrie 2016, au loc alegeri parlamentare în România. Am făcut această precizare întrucât am constatat că, încă, există cetățeni, inclusiv în mediul urban, care nu au cunoștință despre acest fapt, aspect care mi se pare trist.

Întrucât campania electorală a fost presărată cu destul de multe aluzii și chiar afirmații directe insultătoare față de cei care aleg altfel, venite mai ales din zona liderilor de opiniei ai dreptei autointitulate post-moderniste, vreau să fac și eu câteva precizări.

Potrivit constituției (art. 62 alin 1), votul de astăzi trebuie să fie universal, egal, direct, secret și liber exprimat. De principiu, fiecare cetățean care îndeplinește condițiile de a participa la exercițiul electoral, este liber să-și exprime opțiunea, oricare ar fi aceasta, purtând însă responsabilitatea ei. Astfel, din punctul meu de vedere, esențial este să mergi la vot, iar pe plan secundar ce partid alegi sau pe cine trimiți în parlament. De ce este important să mergi la vot? Pentru că exprimarea unei opțiuni în ziua alegerilor reprezintă un indicator al implicării, primul semn că-ți pasă ce se întâmplă cu țara în care locuiești, în care cel mai probabil te-ai născut și în care ai crescut, în care, în cele mai multe cazuri îți câștigi existența și în care foarte probabil îți vei crește și copiii.Un al doilea motiv pentru care este important să mergi la vot ține de legitimitate. Votând pe X, sau pe Y, vei putea să-l tragi la răspundere pentru prestația lui viitoare, ca parlamentar. Dacă prestația lui va fi conformă, vei avea satisfacția unei alegeri potrivite. În caz contrar, îl vei putea trage de mânecă pentru că i-ai acordat un vot de încredere, iar el te-a dezamăgit. Neparticipând la vot, pentru că ai avut alte treburi mai importante în ziua votului, îți vei pierde această legitimitate, de a le contesta prestațiile.

În al treilea rând, prezența masivă la vot, le-ar putea încurca unora planurile. În mod special partidelor mari, cele care au o bază fixă, cele care au făcut parte din cam toate construcțiile politice de până acum, care au condus guverne și care au dezamăgit deja de prea multe ori. O prezență mică la vot le va conferi acestora un procent proporțional mai mare.

Încearcă să te interesezi despre candidații din colegiul tău. Știu, este cam târziu astăzi. Trebuia s-o fi făcut până acum, dar niciodată nu este destul de târziu. Nu vota la întâmplare. Încă mai poți verifica pe internet trecutul penal al celor pe care îi ai pe listă, dar și verticalitatea și moralitatea candidaților. Spre exemplu, eu nu l-aș mai trimite în parlament pe un individ care s-a plimbat de la un partid la altul, singura doctrină urmărită fiind “puterea”. Nu l-aș mai trimite în parlament nici pe cel care-și scapă colegii, posibil infractori, de justiție, votând împotriva măsurilor propuse de procurori, sau pe cel care manifestă dispreț fățiș față de justiție. Și nici pe cel care susține și votează privilegii pentru castă, care nu concordă cu situația economică a tării. Nu uita, în fața justiției tu ești singur, cel mult îl ai alături pe avocatul tău. Pe tine nu te ajută colegii tăi.

De ce să nu votezi persoane asupra cărora planează suspiciuni? Amintește-ți ultimul interviu la care ai participat pentru a-ți schimba locul de muncă. Gândește-te la criteriile pe care le-a avut recrutorul în selectarea celui mai bun candidat. Acesta nu trebuie să aibă dovezi clare că ești incompatibil postului pentru care recrutează, i-a fost suficient să aibă simple suspiciuni pentru a trece la candidatul următor. Dă-mi un singur motiv pertinent pentru care tu ai fi mai puțin exigent față de cei în mâna cărora pasezi responsabilitatea guvernării acestei țări!

Nu uita! Nu poți avea pretenții de la aleși, dacă în ziua votului tu te-ai dus la schi! Dacă ție nu îți pasă cine, ce destinație au banii tăi, de ce i-ar păsa celui care a ajuns la butoane prin indiferența ta?

Și, nu în ultimul rând, e important să ai în minte că, “Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca cei buni să nu facă nimic“.

 

Mergi la vot! Fii parte din schimbarea pe care o aștepți!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s