Am încredere în Dacian Cioloș. Nu-i dau un cec în alb, cum nu dau nimănui, însă nu pot să nu-i recunosc calitățile. Actualul premier ne prezintă o imagine de lider al executivului, la care cred că fiecare din noi am visat cândva.

În momentul în care a lansat Platforma România 100, domnul Cioloș a luat cea mai înțeleaptă decizie. A rămas statornic față de promisiunea făcută, respingând  categoric compromisul. Deși i s-a suflat în ureche, de la cel mai înalt nivel din stat, că acceptarea unei propuneri de a intra în PNL ar fi favorabilă interesului național, domnul Cioloș a rezistat tentației. Căci despre atitudine în fața tentației este vorba în ziua de azi. Tot despre rezistența la tentație este vorba și în materie de corupție, de a rămâne ferm în a face ceea ce trebuie, așa cum trebuie, atunci când există și cel puțin o cale alternativă, cea neconformă, dar pentru care există tot felul de justificări care o fac să nu mai pară atât de rea în consecințe. Dacă domnul Cioloș ar fi cedat tentației de a se afilia politic, contrar promisiunii făcute la începutul mandatului, pe de o parte ne-ar fi arătat că nu este nici o deosebire între domnia sa și membrii clasei politice actuale, cei pentru care cuvântul dat are valoare doar temporară și circumstanțială, iar pe de altă parte, și-ar fi creat prezumția că ar putea ceda și altor tentații viitoare, dacă acestea sunt ambalate frumos.

Personal apreciez foarte mult verticalitatea și cred că de astfel de lideri are nevoie societatea noastră astăzi, de oameni corecți, paroliști și modești. Nu-i dedic o odă domnului Cioloș, însă ne-a demonstrat că decența și modestia pot fi îmbinate cu fermitatea și demnitatea. Apreciez pozitiv acest lucru.

De cealaltă parte sunt liderii celor două mari partide politice. Proaspăt încoronata doamnă Gorghiu se declară în consonanță, păstrând totuși oarece rezerve, cu principiile Cioloș, încercând astfel să mascheze disperarea cu care își dorește o asociere între imaginea premierului și cea extrem de șifonată a partidului. Din nefericire am convingerea că interesele PNL nu sunt legate de îndreptarea lucrurilor, de începerea unei reforme în partid, ci mai degrabă de compromiterea premierului, de atragerea acestuia în mocirla lor.

Iar domnul Dragnea, domnul Dragnea este numai întemeiat să reacționeze isteric, deoarece contrastul este prea mare, se vede din avion. Domnul Cioloș “vinde” astăzi valori precum modestia, decența, bunul simț, verticalitatea, onestitatea, empatia autentică, interesul pentru cetățean, implicarea activă în problemele societății. Iar aceste virtuți sunt incompatibile cu valorile Partidului Social Democrat, adică cu minciuna, subminarea, ticăloșia, furtul, disprețul, aroganța, complexul de superioritate, inegalitatea de șansă și în fața legii.

De un sfert de secol, în România s-a creat o falie progresivă între clasa politică și societate. Administratorii, ispravnicii, mandatați de popor s-au transformat ușor în stăpânii asupritori ai acestuia, în latifundiari arbitrari, desconsiderându-i tot mai vizibil pe cei pe care ar fi trebuit să-i slujească.

Dacian Cioloș a prezentat în acest an o imagine a modului în care ar trebui să stea lucrurile. Politicianul și cetățeanul să lucreze umăr la umăr pentru binele comunității. Să beneficieze de tratament egal, să folosească aceleași resurse, în aceleași condiții. Iar acolo unde se poate, să facem lucruri mari  cu costuri mici, dacă se fac din banul public.

Un astfel de conducător al guvernului îmi doresc și după 11 decembrie, motiv pentru care vă îndemn să-l susțineți cât mai mulți pe actualul premier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s