Dacă toți suntem corupți, înseamnă că nimeni nu este corupt.Corupția înseamnă deviere și devierea nu poate fi a majorității sau a unanimității.” Este ceea ce a declarat fostul europarlamentar Adrian Severin care este, cu totul întâmplător, și condamnat în primă instanță cu executare pentru fapte de corupție, la un forum pe tema independenței justiției în România, la care au participat printre alții și reprezentanții Asociației Magistraților din România.

Propun să continuăm lista. Dacă toți suntem ucigași, înseamnă ca nimeni nu este ucigaș. Sau, dacă toți suntem violatori, înseamnă că nimeni nu este violator. Dacă toți suntem hoți, înseamnă că nimeni nu este hoț. Și lista poate continua până la cea mai puțin periculoasă infracțiune. Acesta a mai declarat și că atunci “când o lege este încălcată de mai multă lume, înseamnă că legea trebuie schimbată, că doar nu schimbăm poporul“.

Sunt câteva aspecte ce trebuiesc avute în vedere în această materie.

În primul rând, gravitatea și nivelul de pericol social al unei fapte NU SUNT DATE DE STATISTICI. Dacă un fenomen infracțional este în creștere, legiuitorul trebuie să iar niște măsuri, în raport cu gravitatea faptei și cu pericolul ei social. Cele două măsuri sunt, ori de sporire a cuantumului pedepsei, ori de a dezincrimina fapta respectivă. Însă, niciodată legiuitorul nu va dezincrimina o faptă periculoasă pe motiv că “multă lume o săvârșește”. Adică, nu ne vom aștepta la dezincriminarea crimei, în urma creșterii numărului ucigașilor. Dimpotrivă, se vor aplica pedepse mai mari, pentru descurajarea acestora, dar și măsuri noi de prevenție. Însă, dacă pericolul social al faptei luate în discuție este foarte mic, iar incidența este mare, poate fi înlăturat caracterul penal al acesteia și aplicată o sancțiune mai puțin aspră. Cum este, spre exemplu, cazul evaziunii fiscale. Sub un anumit prag, fapta are aspect contravențional, iar dacă acesta este depășit, intervine răspunderea penală. Referitor la corupție, și în mod special la marea corupție, este o cauză de subminare a economiei naționale, una dintre cele mai grave infracțiuni. Vedem cu toții șpăgi de zeci de milioane de euro la un singur contract, situație în care prejudiciul este în mod natural considerabil mai mare. Acestea au un important impact social, deci nu pot fi asimilate faptelor cu pericol social scăzut.

Al doilea aspect pe care vreau să-l menționez și care mă deranjează destul de mult, este generalizarea, chiar absolutizarea. Observăm că tot mai mulți politicieni ne bagă și pe noi în aceeași troacă cu ei. “Nu schimbăm poporul”. Poporul român nu este constituit doar din această șleahtă de corupți. Vreau să cred că poporul român are și destui oameni curați, incoruptibili. Oameni care să se opună acestei idei.

Iar al treilea aspect, cel mai important în opinia mea, este legat de momentul în care a început această dezbatere și de personajele așezate la masă. Faptul că reprezentanți din PSD (Adrian Severin, Rodica Stănoiu) și ALDE (Călin Popescu Tăriceanu), sub pretextul unor dezbateri pe tema independenței justiției se apucă la final de ciclu parlamentar să dezbată dezincriminarea corupției spune multe lucruri. În primul rând arată siguranța acestora că după decembrie 2016 o vor continua în aceeași formulă. Iar în al doilea rând îmi confirmă temerea că DNA-ul va fi pus pe butuci, fiind atacat și încolțit pe mai multe fronturi în mod vizibil în aceste zile. Una din armele folosite este și lăsarea lui fără obiect de activitate, prin dezincriminarea faptelor de corupție.

Votul din decembrie 2016 nu este doar despre partide și despre accesul acestora în parlament. Este despre corupție și despre lupta împotriva ei. Având listele în față și ștampila de vot în mână trebuie să ne gândim la personajele înscrise acolo în raport cu poziția lor publică față de DNA și abia apoi să aplicăm.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s