Domnul Cioloș a declarat în repetate rânduri că până la expirarea mandatului de premier NU își va face un partid politic și nici NU se va înscrie într-unul. Astăzi șarpele i-a suflat la ureche, “Fă-o! Pentru binele țării!”. Popularitatea și respectul de care se bucură actualul premier, se datorează întocmai faptului că este și a făcut administrație, ALTFEL decât au sunt și făcut-o ceilalți de până acum. Realizările guvernului condus de domnia sa, deși notabile, nu sunt extraordinare. Nici nu prea aveau cum să fie astfel, dată fiind moștenirea grea și opoziția, dată de inerția extremă a sistemului de stat, 100% politizat. Deci, nu pentru realizări este apreciat domnul Cioloș, ci pentru modestie și verticalitate.Astăzi, președintele Johannis, văzându-și partidul cum se prăbușește, după punerea copreședintelui Blaga sub control judiciar, cu un gest disperat, l-a somat public pe domnul Cioloș, aproape șantajându-l, să-și exprime adeziunea față de o forță politică, sub amenințarea că după alegerile din decembrie nu va nominaliza un premier independent. Ce spune de fapt domnul Johannis? Fiind de departe evident faptul că domnul Cioloș nu are afinități pentru PSD&Co, sentimentul fiind reciproc, dar și impasul în care se află PNL-ul în aceste momente, riscând să piardă puncte procentuale importante, președintele Johannis îl constrânge pe premier să se întrepte spre partidul care l-a dat ca președinte în 2014, dar pe care, odată ajuns la Cotroceni, trebuia să-l uite, deoarece devenise președintele tuturor românilor, indiferent de culoare politică. De ce spun asta? Pentru că în momentul de față nu există alternativă la cele două, USR-ul lui Nicușor Dan fiind încă departe de a strânge absurdul număr de 200.000 de semnături. Astăzi, prin această somație publică, președintele și-a încălcat obligația de a fi independent politic. I-a cerut premierului să-și aleagă o opțiune politică, prin constrângere.

De partea cealaltă, domnul Dacian Cioloș, pentru a rămâne semnificativ în istorie, dar și în memoria recentă, ca un personaj demn de respect, trebuie sa joace până la capăt cartea verticalității. Nu mai departe de ieri, pe treptele DNA Ploiești, doamna Udrea se lăuda că este cea care a dezvăluit faptul că TOATE partidele își finanțează campaniile în același fel, prin bani negri, susținând în același timp că acesta este și motivul pentru care nu ar trebui “să cercetăm pe unul sau pe altul, ci să o reglăm la nivel legislativ”, adică ștergând cu buretele mizeria de până acum, mizerie pentru care însăși doamna Udrea este judecată la momentul de față. Or, tocmai această nefastă generalizare l-ar lovi în plin pe domnul Ciloș dacă se va încumeta să guste din fructul oprit. În momentul în care își va călca cuvântul dat, Dacian Cioloș va înceta a mai fi cel care a făcut altfel de administrație publică. Din acel moment va începe să facă politică în cel mai mioritic mod, adică prin încălcarea promisiunii. Și-ar frânge dintr-o singură mișcare coloana vertebrală pentru care este atât de admirat acum. Va intra în categoria celor mulți, devenind ca ei. Credibilitatea domnului Cioloș va scădea în acel moment exact ca prețul unui autoturism abia scos pe poarta dealer-ului.

Ne confruntăm într-adevăr cu o gravă criză morală, nu doar în clasa politică, ci și în societate. Totuși, cum ar putea premierul, print-un gest tot imoral, să ne scoată din această criză?

Domnul Dacian Cioloș trebuie să rămână vertical, indiferent de consecințe. Este cel mai important în acest moment pentru încrederea populației. Asta îl deosebește, astăzi, de ceilalți.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s