În imaginea ce însoțește aceste rânduri, îl puteți vedea pe onorabilul domn Daniel Barbu aflat într-o delicată misiune de salvare a unui înalt demnitar. Misiunea, încadrată ca având un grad ridicat de risc, a avut loc cu o săptămână în urmă în Senatul României și s-a încheiat cu succes. Generalul, de multe stele, Gabriel Oprea a fost ferit în ultima secundă de inițiativa procurorilor cei răi, care urmăreau a-l deferi justiției pentru a fi judecat într-un dosar de ucidere din culpă.Totul a pornit de la un discurs, mai puțin fericit al domnului Daniel Barbu, pe care l-a ținut în fața aleșilor locali ai  ALDE. Îl redau integral aici. ”V-aţi ales o meserie grea. Este cea mai grea dintre meserii. Uneori este mai grea decât meseriile pe care le considerăm foarte periculoase, cum este cea de miner. (…) Meseria de politician este grea şi foarte puţină lume ştie de fapt ce faceţi cu adevărat în fiecare zi a săptămânii, adesea şi sâmbetele şi duminicile. Este o meserie grea, în zilele noastre, pentru că este o meserie riscantă. Este mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”. 

Nu vreau să intru în retorica, “meseria mea este mai riscantă decât a ta”, retorică pe care o găsesc ieftină. Mă duce cu gândul la o dezbatere între copii de vârsta învățământului primar despre ierarhizarea slujbelor părinților lor. Însuși cazul Oprea-Gigină este elocvent în ceea ce privește riscul major la care se expun politicienii în raport cu alte meserii. Pe condiții meteo nefavorabile și pe timp de noapte, politicianul Oprea Gabriel se afla la adăpostul luxosului Audi A8, deținător a mai multe stele la siguranță decât însuși generalul, alții ocupându-se de securitatea acestuia, timp în care polițistul Gigină făcea echilibristică pe o motocicletă,  condusă cu o viteză, impusă, excesivă ( peste 100 Km/h în București). Un alt exemplu de politician ALDE care reflectă riscurile meseriei este însuși șeful senatului care, a riscat reînnoirea permisului de conducere, cu prioritate, fără a sta la coadă.

Trecem inclusiv peste faptul că, un fost ministru al culturii ne vorbește despre, “o meserie grea”, care “este cea mai grea”, pentru ca apoi să devină, uneori, mai grea  decât alte meserii.

Cu adevărat revoltător mi se pare mesajul înșelător transmis de domnul Barbu. Din punct de vedere al periculozității, unele meserii au nivel de periculozitate mai mare în raport cu celelalte, în funcție de domeniul de activitate, de condițiile de lucru, de locul în care sunt executate, de factorii de interacțiune. Adică, în funcție de factori independenți de modul în care “meseriașul” își exercită obligațiile, dar și de modul în care respectă, sau nu, măsurile de protecție a muncii. Or, alde Barbu confundă în mod tendențios periculozitatea unei meserii cu riscurile la care se expun politicienii care comit fapte de corupție ( deși se adresează aleșilor locali care, exercitând o funcție administrativă, fac parte din aparatul administrativ, nu politic) . Pentru că un primar, nu-și riscă libertatea în fiecare zi dacă își exercită mandatul în conformitate cu legea, lege care este rodul colegilor lui parlamentarii. Își riscă libertatea atunci când comite fapte de corupție, atunci când dispune în mod abuziv de banul, bunurile și funcțiile publice, ca și cum toate acestea sunt la discreția lui.

Această retorică mi se pare cu adevărat revoltătoare. Cu atât mai mult cu cât este produsă de un membru ALDE, cunoscut fiind disprețul și adversitatea față de justiție, public manifestate, de domnul Tariceanu, nimeni altul decât președintele ALDE și al doilea om în stat, având și calitatea de președinte al Senatului. Subliminalul este evident. Așa cum viețile militarilor români, care-și fac datoria în teatrele de operațiuni din Afganistan, sunt puse  permanent în pericol de acțiunile criminale ale talibanilor, tot la fel și libertatea politicienilor români este pusă în pericol de acțiunile criminale ale unui alt fel de talibani, procurorii DNA. Se încearcă inocularea în mintea cetățeanului cinstit a ideii că, primarii interacționează cu procurorii în activitatea lor de zi cu zi. Mai mult, activitatea primarilor, deci implicit și serviciile publice, ar fi afectate / ținute în loc, de procurori. Acest mesaj periculos este fals și tendențios. Procurorii DNA investighează faptele de corupție din sistem. Iar noi știm foarte bine că în România sunt destule. În plus, atunci când primarii refuză să mai facă administrație locală, motivând prin frica de procurori, de fapt o fac pentru că nu-și mai pot onora contractele găunoase și mizează în același timp pe întoarcerea populației împotriva anti-corupției.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s