De câteva săptămâni încoace, Baroul București se tot cotește în privința unei decizii față de calitatea de avocat a domnului Ponta. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte clare.

Să ne imaginăm că Baroul București este un club select în care se poate intra ori pe bază de abonament plătit scump, ori pe bază de invitație. Patronii clubului află la un moment dat că unul dintre membrii mai vechi a intrat tot timpul folosindu-se de o invitație falsă. Ce credeți că vor face aceștia? Vor zice oare… măi, atâta timp cât omul are invitație, nu contează că e falsă, noi îl vom primi în continuare în club? Sau îl vor da afară cu proxima ocazie, gest urmat eventual și de un denunț la parchet pentru înșelăciune? Acesta este Victor Ponta. Un personaj care și-a falsificat studiile pentru a câștiga niște beneficii nemeritate. Acum a fost deconspirat. Titlul lui de doctor este invitația pe baza căreia a intrat în club. Dacă s-a dovedit că nu-i aparține, nu este clar că beneficiile care i se cuveneau în virtutea ei, la rândul lor trebuiesc retrase? Este un caz clasic de înșelătorie, întrucât simplul titlu de doctor în drept nu aduce în mod automat și calitatea de avocat, de membru al baroului. Victor Ponta a făcut o cerere prin care a solicitat admiterea în barou fără susținerea examenului, în virtutea titlului ce nu-i aparține de fapt. Deci a fost o acțiune deliberată, conștientă, prin care a urmărit obținerea de beneficii printr-o calitate obținută fraudulos.

Decanul Baroului București, în persoana domnului Ion Dragne a declarat că “nu există în lege un text care să precizeze că, dacă unei persoane i s-a retras titlul de doctor în Drept, i se retrage de drept și titlul de avocat”. Presupunând că domnul decan se referă la legea pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, adică legea nr. 51/1995, i-aș atrage acestuia atenția asupra faptului că în respectiva lege nu există nici un text care să precizeze în clar că, cei surprinși copiind la examenul de admitere în barou vor fi eliminați. Cu toate acestea, celor surprinși copiind li se refuză accesul în barou. Baroul București, nu doar că este deplin îndreptățit să-i retragă domnului Ponta calitatea de membru, dar poate inclusiv face o plângere penală împotriva acestuia înșelăciune, întrucât Victor Ponta s-a folosit ilegal de o calitate pe care a obținut-o în mod fraudulos pentru a accede în barou fără a susține examenul aferent. Domnul Ponta nu este doar nedemn de calitatea de avocat, este inclusiv pasibil de închisoare pentru modul în care a dobândit-o.

Însă opinia domnului decan Dragne, se potrivește perfect inițiativei parlamentului de a institui dreptul doctorului de a renunța din proprie inițiativă la titlu. Astfel, cei interesați, profitând de “vigilența” comisiilor care validează doctoratele, vor obține titluri de doctor prin plagiat, ulterior le vor valorifica obținând diverse alte calități sau beneficii, după care vor renunța la titluri. În opinia domnului Dragne, întrucât legea nu prevede în mod expres asta, respectivii foști doctori se vor putea bucura în continuare de fructele obținute prin furt.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s