Burqini ( burkini) reprezintă costumul de baie purtat de femeile de religie islamică. Portul acestui costum pe plaja nu reprezintă un pericol pentru nimeni și nici nu prejudiciază în vreun fel cuiva. Recent însă, câteva primării din Franța au interzis prin decret, validat ulterior de justiție, portul acestui costum pe plaja. Motivul? Costumația “nu respectă bunele moravuri și caracterul laic al statului“. Cele două argumente se întrec prin ridicol.  Noțiunea de stat laic se referă la separarea actului de guvernare de influența organizațiilor religioase. În niciun caz nu înseamnă restrângerea drepturilor civile ale persoanelor religioase. Statul care decide ce este admisibil să crezi și care sancționează o manifestare inofensivă, ce ține de libertatea de a dispune de tine, se numește dictatură ateistă. Iar motivația bunelor moravuri este de-a dreptul penibilă. O femeie care-și acoperă trupul în public este lipsită de bunele moravuri? S-a întors cumva scara valorilor cu susul în jos? Priviți cele trei imagini de mai jos având în minte sintagma “bune moravuri”, alte comentarii din partea mea fiind de prisos.

Italia și Belgia dezbat de asemenea oportunitatea interzicerii portului acestui tip de costum pe plaje și la piscine. În Belgia, Nadia Sminate o deputată de origine marocană, s-a exprimat categoric în favoarea acestei restricții, denumind-o chiar “o oroare” pe plajă, susținând chiar că, dacă va fi în continuare permisă această costumație pe plaja, “femeile sunt marginalizate în societate”. Unor zeci de persoane nu le-a fost permis accesul la piscine în trecut pentru că purtau costumul de baie islamic. În accepțiunea doamnei deputat Nadia Sminate, devenită conjunctural occidentală, o femeie prea îmbrăcată, care-și ascunde trupul în public, reprezintă o oroare și o cauză pentru marginalizare în societate pentru toate semenele ei. Prin contrast, probabil că forma supremă de exprimare a libertății feminine constă în expunerea nudului în public, care este în mod categoric și un motiv de integrare socială. Nu o deranjează nici faptul că eu, ca bărbat, îmi pot păstra hainele pe mine în orice conjunctură, timp în care unor femei li se interzice s-o facă.

Să vedem dacă am înțeles bine încotro se îndreaptă “occidentul”. Precizez că occidentul modern este acela în care rațiunea este suverană, libertatea de exprimare este intangibilă și este alcătuit din oameni “deschiși la minte”, adică aceia care au capacitatea de a-i înțelege, accepta și promova pe cei diferiți de ei. Nu în ultimul rând, tot occidentul este promotorul “diversității”.

Cu toate acestea, statul francez impune sancțiuni și restricții față de fapte ce au în vedere aspecte comportamentale, sau de exprimare, care prin ele însele nu reprezintă niciun pericol.

Abuzul cel mare în acest caz, și pericolul ce decurge din acesta, este că ajungem să sancționăm fapte, atitudini, gesturi comportamentale și chiar vestimentare care în esență nu prezintă pericol, sub pretexte lipsite de temei.

Iată paradoxul în care ne aflăm. O femeie este amendată pentru exces de decență în costumare. Femeile de religie musulmană poartă burqini din două posibile rațiuni. Una poate ține de propria voință, iar cealaltă de constrângeri sociale. Oricare ar fi motivul, avem de-a face cu o interdicție absurdă. În plus, dacă femeia respectivă este constrânsă a purta acea costumație, amendând-o tot pe ea, comitem o nouă nedreptate.  Păi, sancționând tot victima, cu ce ne deosebim noi de “tribunalul taliban” care le condamnă la moarte pe victimele violului?

Haideți să privim puțin și la rezultatele acestui demers legislativ. Dacă  femeia respectivă este victima unui bărbat abuziv, își va pierde în mod categoric și această bucurie, cea de a merge la plajă și de a participa la viața de societate. Dar, de departe, cel mai important efect negativ este că extremiștii fundamentaliști nu vor rămâne în mod sigur impasibili față de această decizie. Dimpotrivă, am motive să cred că va crește numărul celor care se vor radicaliza și implicit numărul atentatelor. Am văzut deja că aceștia lovesc acolo unde și când nimeni nu se așteaptă, deci nu vor putea fi opriți. Cine va avea de suferit? Populația, care oricum trăiește deja sub imperiul nesiguranței în țările din vest.

Ca opinie personală, burkini și micro-bikini reprezintă extremele costumului de baie feminin. Le găsesc exagerate pe ambele, echilibrul fiind și în acest caz soluția optimă. Cu toate acestea, așa cum trebuie să accept micro-bikini, trebuie să accept și burkini, cu atât mai mult cu cât, spre deosebire de cei dintâi, aceștia nu-mi produc niciun fel de disconfort.

Occidentul și orientul se ciocnesc periodic precum bilele lui Newton. Fiecare ciocnire face ca distanța dintre cele două civilizații să crească, iar prăpastia dintre ele să se adâncească. În acest context, mai este oare posibil ca cele două să coexiste în același timp și spațiu?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s