Începând cu 1 august, Academia Româna este mai săracă. Are cu un doctor mai puțin. Ministrul Educației a semnat decretul de retragere a titlului de doctor obținut și deținut în mod abuziv de Victor Ponta, fost prim-ministru, avocat, procuror și nu în ultimul rând candidat favorit la cea mai înaltă funcție din stat la alegerile din toamna lui 2014. Doar o zi mai târziu, pe 2 august, am auzit la radio o știre, pe care presa scrisă pare că a ratat-o, conform căreia, DNA a concluzionat că teza susținută în cadrul examenului de capacitate de către Ioan Ștefan Lungu, fiul primarului din Salcea, a fost falsificată.

Legătura între cele două fapte este evidentă. Ambele sunt despre furt, despre a ajunge sus fără a fi dispus a face efortul corespunzător, luând astfel locul celui care-l merită cu adevărat. Ioan Ștefan Lungu, este descris de părinții colegilor ca fiind un elev mediocru, notele lui din școala generală încadrându-se în registrul 5-7. Cu toate acestea, la examenul de capacitate a dat lovitura. A luat 10 curat la proba de limba română și 8.25 la matematică, obținând astfel o medie peste 9.

Acestui tânăr tocmai i-a fost distrus viitorul. Și nu prin faptul că Ministerul Educației îi va anula lucrarea și o va nota cu 1, asta poate fi șansa lui de a se scurtcircuita.Faptul că ai lui, și sper că DNA-ul va continua ancheta și îi va scoate la suprafață pentru a fi pedepsiți, i-au arătat că școala vieții este cea care face diferența în societatea românească. De ce să muncești, când poți să-ți însușești ceva ce nu-ți aparține, ajungând astfel la același rezultat fără a face un minim efort. Practic i-au luat șansa de a deveni un om cinstit.

Mă bucură mediatizarea acestui caz, în mod special pentru cei care minimizează plagiatul comis de înalții noști demnitari. Cât mi-aș dori să le aflu acum părerea, dar nu cea avută în calitate de alegători, sau de simpli cetățeni obișnuiți cu minciuna de la TV, ci în calitate de părinți, eventual de părinții colegilor de clasă ai mândrului fiu de primar. Cum ar vedea lucrurile din această postură? Li s-ar mai părea atât de neînsemnat furtul intelectual? Ce le-ar răspunde atunci copiiilor lor care, nedumeriți i-ar întreba, cum e posibil? Ar avea puterea să le răspundă cu tradiționalul, “s-au descurcat”?

Am văzut opinii conform cărora, retragerea titlului de doctor deținut de Victor Ponta ar reprezenta un act de îndreptare către normalitate. Însă, văzând mulțimea de consolatori de pe facebook, care n-au nici o jenă în a-și face publică stima pentru hoții prinși, mi-e greu să cred că putem vorbi despre așa ceva.

Este interesant un aspect în ceea ce privește reacțiile post-devoalării ale domnului Ponta. La sfârșitul lui 2014, acesta a adresat o scrisoare rectorului Universității București, prin care îl notifica pe acesta despre renunțarea la titlul de doctor. Pentru ca apoi, după ce luna trecută CNATDCU a cerut retragerea titlului de doctor deținut de acesta, să conteste decizia. Sunt curios dacă acum, după ce i-a fost retras titlul, va contesta în instanță această decizie a ministrului educației. Dar cazul domnului Ponta nu este unic, în ceea ce privește disponibilitatea de a renunța la titlul de doctor, după ce-i va fi consumat cam toate fructele. Nici domnul Negoiță, primarul sectorului 3, nu pare prea atașat de titlul de doctor. Acesta a anunțat, printr-un comunicat publicat pe facebook, că se va supune deciziei CNATDCU, dacă aceasta va decide să-i retragă titlul de doctor. Nu seamănă cumva această atitudine cu celebra poveste a banului muncit? Păi cam seamănă.Și seamănă destul de mult. Umblă vorba că un doctorand muncește din greu, cam trei ani de zile, pentru a face un doctorat “pe bune”. Or în condițiile astea, acești academicieni și l-ar fi apărat chiar și vârându-și mâinile în focul încins. În mod paradoxal, Negoiță și Ponta nu procedează astfel.

Citind postarea domnului Negoiță, pe care o și redau mai jos, aș încadra-o la tragic-comic, conținând elemente suficiente din ambele stiluri. Astfel, ne comunică domnul primar al sectorului 3, că nu regretă o eventuală retragere a titlului de doctor, ceea ce este și normal, întrucât i-a cules deja fructele, iar simpla retragere nu-i va prejudicia, cel puțin nu în România. Ba mai mult, acesta chiar se arată nemulțumit de aportul nesemnificativ pe care i l-a adus pretinsa activitate academică în parcursul avut în administrația publică. Mă întreb, oare de ce? Păi o carte la care nu ai contribuit cu nimic, poate nici măcar nu ai citit-o, nu prea are cum să te ajute. Ne mărturisește apoi că totuși are un regret. Dar o face în cel mai pervers și politicianist mod posibil. Conform spuselor sale, domnul primar regretă că s-a lăsat tentat de moda titlurilor academice, de parcă activitatea de cercetare reprezintă ceva rău, sau cel puțin o capcană. De ce spun că este perversă această mărturisire? Pentru că este suficientă pentru ca orbiții simpatizanți să-i aprecieze onestitatea (onestitate am scris? hmmm), ceea ce s-a văzut în multiplele mesaje ce-i însoțesc postarea, dar insuficientă pentru a fi utilizată ca o mărturisire a plagiatului, deci nu poate fi valorificată de organele de anchetă. În final, domnul Negoiță se umple de penibil vorbind despre o închipuită perspectivă personală academică, perspectivă care s-a dovedit deja a fi un domeniu paralel cu existența domniei sale.

“Comisia de etica a Academiei de Politie “Alexandru Ioan Cuza” a inceput procedura prin care, cel mai probabil, imi va fi retras titlul de doctor. Nu am niciun regret ca acest lucru se va intampla, cu atat mai mult cu cat imi dau seama ca, in parcursul meu din administratia publica, cele mai importante au fost cunostintele dobandite practic.
Singurul lucru pe care il regret este acela de a ma fi lasat tentat, in trecut, de aceasta “moda” a titlurilor academice. Este un episod pe care mi-l asum si din care am invatat o lectie importanta: singurele realizari notabile sunt cele construite pe o baza sanatoasa! Mi-am asumat acest principiu in calitate de primar dar, din pacate, nu l-am avut in vedere din perspectiva academica. Tocmai de aceea, ma voi supune deciziei Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), daca acesta va decide sa imi retraga titlul de doctor.”  -Robert Negoiță, doctor în drept.

Acestea fiind zise, trag nădejde că vor fi deposedați de titluri toți doctorii falși, acești impostori care s-au urcat fără merit până la cele mai înalte trepte din stat. Sper că le vor fi luate, în mod echitabil, și fructele dobândite de pe urma imposturii. Mai sper că, atât în cazul falșilor doctori, cât și-n cel al elevilor cu examene falsificate, vor fi descoperiți și trași la răspundere și ceilalți actori implicați, cei care au făcut posibile fraudele. Cam asta este ceea ce sper,  căci starea de normalitate reprezintă un lux la care nu-mi mai permit a spera.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s