Pe fondul rezultatelor favorabile, obținute la alegerile locale, partidele (remarcându-se în mod special PSD-ul) și-au luat țara înapoi. Au revenit la viață, au redevenit vocali, tupeul este iar la cote maxime, deci, procesul de regrupare despre care am tot vorbit s-a încheiat.
Astfel, îl avem pe demisionarul prim-ministru de anul trecut, Viorel Ponta, renăscut din propria-i cenușă și candidând pentru cea de-a treia funcție în stat și căruia i-a revenit glasul atât în fața microfoanelor, dar și pe facebook.
Îl avem și pe domnul președinte de partid, condamnat definitiv, care declara ieri că “Să se hotărască românii: dacă în loc de alimentare cu apă preferă un denunț, dacă în loc de pâine preferă niște cătușe… “, insinuând că alegătorul român nu dă doi bani lupta anticorupție și că-i preferă acesteia pâinea și apa.
Această întrebare își are originea în mentalitatea medievală a partidului cu cel mai mare număr de susținători.
“Voi câți puteți să scoateți în stradă? Noi putem oricând să aducem mult mai mulți. Putem umple un stadion întreg la o simplă aniversare a unuia dintre penalii noștri. Avem o masă mare de sprijin reprezentată de asistații pe care-i susținem tot din banii voștri.” Așa ar putea fi parafrazată această întrebare, mentalitatea nefiind singulară printre pesediști. Mi-o amintesc pe moment doar pe doamna Olguța de la Craiova, care era gata să scoată oricând mai mulți oameni în stradă decât numărul celor ieșiți să protesteze pentru modul în care a fost organizat în afara țării primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014.
În acest context încep să am o presimțire sumbră înaintea deciziei de mâine a Curții Constituționale, care trebuie să se pronunțe despre constituționalitatea articolului 297 din Codul Penal, cel care definește infracțiunea de abuz în serviciu.
Mi se pare interesantă ziua aleasă de CCR. Este o zi în care echipa națională are al doilea meci în cadrul Campionatului European de fotbal. Ambele “partide” sunt decisive. Deși eu sper ca naționala să ne dea motive de a ieși în stradă, e posibil să reușească asta și Curtea Constituțională. Dar într-un cu totul alt registru.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s