“O pierdere trebuie tratată cu fair-play”. Aceasta este afirmația făcută de doamna Firea, deranjată fiind de faptul că Nicușor Dan a solicitat renumărarea voturilor în 37 dintre cele 163 secții de votare în care USB, secții în care USB nu a avut supraveghetori și în care s-au întâmplat lucruri interesante. Raționamentul lui Nicușor, îl găsiți aici, este pertinent mai ales în contextul în care în toate celelalte secțiile, 126 la număr, candidatul Clotilde Armand (USB), a avut un plus de voturi. Diferența dintre cele două categorii de secții de votare, cele în care USB a avut supraveghetori vs cele în care nu a avut, este țipătoare, fiind foarte clar că este posibil ca în cele din urmă să fi fost anulate voturile aferente candidatei USB. Sunt convins că mare lucru nu se putea dovedi la renumărarea voturilor, însă este foarte important că USB a reclamat aceste aspecte. Este important ca electoratul să cunoască. Pentru că despre asta este vorba la vot. Furtul și corupția nu pot fi întotdeauna dovedite, metodele și tehnica fiind în continuă dezvoltare. Însă atunci când ai toate elementele care conduc către acestea, poți alege în cunoștință de cauză, apelând la discernământ. Dacă ignori toate aceste lucruile, vina si responsabilitatea îți apațin.

Da și înfrângerea trebuie tratată cu fair-play. Acceptarea faptului că adversarul a fost mai bun, dar și recunoașterea meritelor acestuia, reprezintă finalitatea fair-play-ului. Însă ce știe doamna Firea, sau PSD-ul în general, despre asta? Fair-play, în domeniul politic-electoral, înseamnă și ca organizatorul alegerilor, spre exemplu, să creeze cadrul în care orice cetățean cu drept de vot să-și poată exercita acest drept, dar doar dacă dorește și să nu fie influențat sau constrâns în privința opțiunilor. Or, doamna Firea, fiind șefa de campanie a mândrului Viorel Ponta în 2014, anunța cu nesimțire că în străinătate secțiile de votare sunt goale, timp în care pe ecranele tuturor televiziunilor se vedeau cozile interminabile. Iar despre cealaltă latură a fair-play-ului, președintele PSD a fost condamnat definitiv pentru că, urmărind ca tot mai mulți să voteze, i-a luat practic pe sus pe alegatori și i-a dus la secțiile de votare. Excesul acestuia de zel s-a reflectat și în faptul că a făcut demersuri ca și cei trecuți în neființă să poată vota. Filosofia far-play-ului in PSD este alta. “Furăm și noi, furați și voi, iar la final câștigă cel care fură mai mult. Față de asta facem legământul tăcerii.”

Aparent contrariată de această contestație și argumentând insuficient prin faptul că celelalte partide ar fi putut contesta la rândul lor însă nu au făcut-o, doamna Firea a mai afirmat și că “Nu cred că ne bănuiţi de legături primejdioase cu aceste partide”. Ba da domnă Firea, chiar de asta vă bănuiește foarte multă lume. Iar acest lucru nu iese din filosofia de campanie a USB. Uniunea Salvați Bucureștiul a fost intrusul în acest exercițiu electoral. Organismul politic l-a scuipat afară acolo unde a avut posibilitatea. În plus, bogatul sector 1 ar fi fost o pierdere însemnată.

Din nefericire pentru bucureșteni, Gabriela Firea nu reprezintă nimic altceva decât o altă voce a partidului. Atât în 2014, cât și cu această ocazie, în care contestația nu a vizat primăria generală, a transmis mai departe mesajul partidului, neadmițând că sesizarea este pertinentă, cel puțin din punct de vedere matematic și că ridică suspiciuni.

Cât despre acuzațiile aduse de doamna Firea lui Nicușor Dan, conform cărora și-ar fi continuat campania în ziua alegerilor, dacă așa a fost, sper că și-a învățat lecția. Dacă nu respecți regulile până la capăt, chiar dacă poate părea incredibil, vei constata că și cel mai corupt partid va îndrăzni a-ți va bate obrazul.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s