Duminică ne alegem primarii și consilierii locali și generali. Este o zi importantă. Importantă atât pentru candidați, cât și pentru noi. Noi, alegătorii, vom face un prim pas spre ceea ce ne dorim pentru România următorilor 4 ani. Va fi o zi importantă pentru actuala clasă politică. Dar va fi o zi și mai importantă pentru toși cei care au strigat, sau simțit, cu 7 luni în urmă, că este momentul unei schimbări. Este momentul unei schimbări în gândire, unei schimbări în modul de abordare a patrimoniului public, unei schimbări în raport cu drepturile și obligațiile celor din jur și nu în ultimul rând, în modul în care se face administrație publică și în politică. Un lucru este cert. Corupția din sistem ucide în tandem cu pasivitatea noastră. Clasa politică a demonstrat deja că mult anunțata reformă a fost doar o minciună. În continuare, prin reprezentanții lor în legislativ, partidele politice blochează justiția și atentează la legea penală și la siguranța publică. Prin sforile pe care le trag în administrație căpușează banul public, mușamalizează cazurile de corupție cu efecte grave asupra populației. Într-n cuvânt conspiră împotriva noastră.Până în acest moment am avut suficient timp să reflectăm asupra schimbărilor pe care le putem face fiecare în dreptul nostru, pentru că orice schimbare reală nu se poate face decât începând cu propria persoană. Ne este tuturor deja foarte clar că fiecare funcționar corupt are de partea cealaltă, cel puțin, un contribuabil corupt. Și nu în ultimul rând, ești ceea ce votezi! Da, votând o persoană asupra căreia planează suspiciuni de corupție, este suspectă, învinuită, trimisă în judecată, condamnată, sau chiar în executarea pedepsei, te face părtaș la nemernicia lui. Și da, clasa politică este reprezentativă pentru masa votantă, inclusiv pentru cei care nu se exprimă prin vot. Nepăsarea și indiferența multiplicate, au dus la actuala configurație politică și la corupția din administrație. Așa cum am scris mai sus, pasivitatea ucide în tandem cu corupția. Stând acasă îți faci două deservicii. Jocul tău pasiv îl legitimează pe câștigător, chiar dacă el ar fi ultima opțiune din punctul tău de vedere. Iar în al doilea rând, îți pierzi dreptul moral de a te plânge ulterior că lucrurile merg prost. Atunci când ai avut instrumentul schimbării în mână, ai ales să nu-l pui în valoare. Unul din citatele mele favorite îi este atribuit omului de stat britanic Edmund Burke și spune așa. “The only thing necessary for the triumph of evil is for good man to do nothing!” (Singurul lucru necesar pentru ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic). Mi-aș dori ca tot mai mulți să avem acest gând în minte în dimineața alegerilor.

Cum probabil se întâmplă peste tot în România în aceste zile și în Sectorul 4 al capitalei, scările de bloc sunt acoperite cu un covor de pliante electorale. Cel mai interesant mi s-a părut cel al PSD-ului. De ce? Pentru că îl găsesc reprezentativ pentru modul în care a funcționat reforma în clasa politică în cei 26 de ani scurși de la revoluția care ne-a băgat într-o tranziție perpetuă. După cum veți vedea, acest manifest electoral poate fi transpus fără probleme în anii 90. Aceleași formulări penibile, aceleași minciuni izvorâte dintr-un obraz extrem de gros. Dacă era de înțeles ca aceste mesaje să-i păcălească pe alegători în anii 90, dată fiind lipsa de experiență, este inexplicabil că mai funcționează și astăzi. Manifestul ne prezintă un PSD preocupat de cetățeni. Ne informează despre reabilitarea blocurilor care “merge ceas”, despre o nouă sală de sport la standarde europene și despre reabilitarea unui total de 34 de străzi. Ni se mai face vorbire despre faptul că în “casa Băluță” (interimarul de la 4) se studiază performanța, dar și despre aprecierea de care se bucură acesta în lumea vedetelor. Este un manifest care nu doar că reflectă perfect absența reformei in cel mai mare partid post-decembrist, dar denotă și o lipsă crasă de imaginație.

Având în spate experiența anilor trecuți,  ar trebui să știm cu toții că în spatele acestor pseudo-performanțe se află de fapt o mare minciună. Se află niște baroni locali care se îngrașă din banul public. Se află conturi off-shore în care se duc “taxele” puse pe contractele și pe achizițiile publice. Se află o mafie lipsită de scrupule, care pentru bani, merge până la a accepta ideea morții unor membri ai societății, adică a unora în serviciul cărora au fost aleși.

De ce nu se va retrage Predoiu? Pentru că acesta ar fi un gest de responsabilitate socială. Iar domnul Predoiu este, alături de partidul din care face parte, un exponent al sistemului descris mai sus. Dacă după locale țara va fi colorată în continuare în roșu, albastru, verde-albastru sau albastru-galben, cel mai probabil aceeleași culori vor domina și după generalele din toamnă. Și atunci noi vom fi responsabili pentru că nu s-a schimbat nimic.

Orice vot ne-exercitat, sau dat unor indivizi din vechea gardă, este un vot PENTRU vechea clasă politică nereformată și împotriva noilor veniți. Adică împotriva celor pe care i-am cerut tot noi.

Predoiu, Blaga și Gorghiu știu foarte bine că Nicușor Dan nu se potrivește peisajului actual. O vor prefera pe Gabriela Firea și pe ceilalți colegi de-ai lor de la PSD, cu care se confundă perfect din punct de vedere al intereselor. Vor încerca să divizeze voturile, sporindu-i astfel șansele favoritului. Spun că vor încerca pentru că în continuare decizia se află la noi. La fiecare în parte.

Fie că ne place sau nu, Nicușor Dan este noul-venit cu șanse reale de a câștiga primăria capitalei. Este șansa noastră de a vedea un alt mod de a se face administrație locală, altul decât cel prin înțelegeri făcute în taină.

ȘI TU EȘTI RESPONSABIL! UN VOT NE-EXERCITAT SAU ACORDAT LUI PREDOIU ESTE UN VOT PENTRU FIREA, ESTE UN VOT CARE LEGITIMEAZĂ ACTUALA ADMINISTRAȚIE ȘI CLASĂ POLITICĂ!

Vă las acum să vă delectați cu frânturi din manifestul electoral al PSD. Dacă este din 90 sau din 2016, rămâne să stabilească fiecare în parte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s