Gata. Deja s-a ales praful de legea “antifumat”.

În zona stației de metrou Aurel Vlaicu se află un local “împinge tava”, unde, până astăzi, obișnuiam să îmi iau masa de prânz. Se numește “Terasa Express“, iar numele societății care o deține este Roll-up Group SRL ( conform bonului fiscal). Obișnuiam să mănânc acolo și înainte de intrarea în vigoare a legii care interzice fumatul în locurile publice închise. Localul cu pricina este compartimentat, dpdv al clientului în trei mari zone. La parter, în corpul principal, este zona în care se fac comenzile. Lipită de aceasta și separată virtual printr-o ușă dublă larg deschisă în permanență, este ex-zona fumătorilor. Astfel că, fie că ești sau nu fumător, cât timp aștepți la coadă inhalezi fumul de țigară. Deasupra corpului principal, se află zona nefumătorilor. De la intrarea în vigoare a legii, au fost instalate indicatoare care avertizează asupra faptului că fumatul este interzis, iar timp de două săptămâni, a fost posibilă servirea mesei în condiții de bun simț. Însă de astăzi totul s-a sfârșit.

Deși indicatorul “FUMATUL INTERZIS” a rămas acolo, au “căzut” câteva geamuri în mod aleatoriu, două dintre acestea fiind chiar înspre zona de servire și, la cel puțin cinci dintre mesele aflate în ex-zona fumătorilor, măcar un ocupant fuma degajat. Am stat minute bune și m-am gândit ce să fac. Să avertizez personalul localului despre acest fapt? Imposibil ca ei să nu știe ce se întâmplă, din moment ce trec frecvent printre mese pentru a strânge vesela. Să alertez autoritățile? Era o variantă și aceasta. Totuși m-am decis să fac uz de dreptul constituțional al fiecărui nefumător. SĂ PLEC ȘI SĂ NU MĂ MAI ÎNTORC; conform fumătorilor, nu mă obligă nimeni să intru într-un loc în care se fumează, sau dacă cineva își aprinde țigara cât timp sunt acolo, nu mă obligă nimeni să rămân. Iar dacă, spre exemplu, în stația unui mijloc de transport în comun, sau într-un parc, în pădure, pe vârful unui munte, oriunde, există un fumător dornic să-și exercite viciul, eu am același drept. Să mă îndepărtez.

Să fie oare o nefericită coincidență între această întâmplare și faptul că zilele trecute un grup de parlamentari au protestat public și la modul practic împotriva exigenței crescute a legii pe care TOT EI O ADOPTASERĂ  cu câteva luni în urmă, propunând deja acum redefinirea spațiului public închis și mai multe alte modificări, schilodind-o practic, dezbrăcând-o de efectele juridice urmărite inițial? Nu mai rămâne acum decât un pas până la abrogarea ei.

Contestarea publică și subminarea autorității unei legi aflate, sau mai mult, abia intrate în vigoare, de către cei care au vocația constituțională de a legifera, este cel mai mare deserviciu ce poate fi făcut procesului legislativ.

Urmând exemplul conducătorilor țării, cetățenii aleg să protesteze și ei. Cum? Prin încălcarea legii. Precizez că în local, cel puțin la orele prânzului, iau masa în mod preponderent, așa numiții “corporatiști”. Adică masa aceea de intelectuali, care fac parte din subțirea pătură medie și pe care ne bazăm într-o importantă măsură în reformarea statului.

Extrapolați această atitudine a parlamentarilor români față de legea “antifumat” și, implicit, modul în care se răsfrânge în rândul populației, la atitudinea acelorași parlamentari, manifestată pregnant în aceste zile, față de legea penală, față de cercetații penal și față de autoritatea organelor de anchetă și trageți singuri concluziile.

Mă văd obligat ca, cel puțin la nivel simbolic să-i dau dreptate lui Sebastian Ghiță. Chiar dacă nu avem 4.000.000 de români cercetați la momentul de față de DNA, un număr important dintre ei au un caracter profund corupt.

Încălcarea legii NU reprezintă o formă de protest! Această concepție reprezintă complicitatea și legitimează infracționalitatea.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s