Cum facem legi în România ? După ureche. Exact așa. Nu cred că există vreo lege adoptată după decembrie 89 care să nu fi suferit măcar vreo modificare în primele șase luni de la intrarea ei în vigoare. Altfel, există multiple exemple de legi care au suferit modificări considerabile chiar în perioada dintre momentul adoptării și cel al intrării în vigoare. În cazuri excepționale este de înțeles să se întâmple așa, că doar și parlamentarii sunt oameni. Însă în legislativul nostru, legea nu are rolul de a reglementa ceva, cât pe cel de a testa/verifica. “Ia să vedem noi, cum reacționează aștia la anumite limitări pe care li le impunem”.

Efectele sunt multiple, așa cum s-a întâmplat și în cazul legii “antifumat”. Au trecut cele 45 de zile dintre momentul promulgării și cel al intrării acesteia în vigoare, timp suficient pentru a-i înfiera pe fumători împotriva nefumătorilor și invers, pentru ca acum, la nici două săptămâni de când aceasta își produce efectele, parlamentarii noștri să caute soluții pentru a i le anula deja. De ce? Pentru că au constatat că sunt inclusiv ei afectați.

Ce le-a trecut prin cap de această dată? Să definească un soi de cluburi private destinate fumătorilor, concept pe care vor să-l aplice și în clădirea ce găzduiește parlamentul, recte în Casa Republicii. Or aici avem o mică problemă. În ciuda faptului că după revoluția din 89, clădirea menționată a primit numele de “Palatul Parlamentului”, aceasta nu aparține de drept parlamentarilor, rămâne din punct de vedere civil un bun proprietate publică a statului român.

Astfel, parlamentarii fumători, s-au decis că se cade să-și creeze un club privat într-un spațiu, nu doar public, ci care este și proprietate publică a statului. Cum se împacă ideea de club privat într-un spațiu proprietate publică, vom vedea.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s