Să presupunem că în urma unei razii de amploare, poliția rutieră identifică în trafic un număr considerabil de conducători auto ce nu dețin permis de conducere. Față de acest aspect, le face acestora o concesie, oferindu-le posibilitatea ca până la sfârșitul anului să susțină examenul și să obțină permisul de conducere, pentru a nu fi sancționați penal. În plus, poliția le pune în vedere faptul că dacă vor mai conduce până la obținerea permisului, o vor face pe propria răspundere. Cum vi se pare acest scenariu? Autoritățile au rolul de a interzice activitățile ilegale, nu de a  declina responsabilitatea către alte entități.

Cam la fel stau lucrurile și în privința arenei naționale.

Nu mi se întâmplă foarte des să fiu în asentiment cu administrația publică locală. Însă acum, sunt total de acord, conceptual vorbind, cu decizia primăriei București de a refuza organizarea de evenimente pe Arena Națională până la obținerea autorizației de securitate la incendiu.

Suntem un popor pentru care normele nu au o prea mare valoare. Organismele desemnate să “producă” norme să-și vadă de treaba lor, pentru că noi știm mai bine să facem lucrurile, fiind experți în domeniul “las’ că merge ș-așa”. Însă, chiar și așa, îmi este foarte greu să înțeleg faptul că nu suntem în stare să învățăm nici măcar din greșelile noastre, nici măcar din acelea care ne-au costat scump.

În aceste zile se fac presiuni din toate direcțiile asupra primăriei capitalei pentru a-și asuma răspunderea de a organiza evenimente sportive pe arena națională, deși acesteia îi lipsește autorizația de securitate la incendiu. Se invocă o prevedere dintr-o ordonanță de guvern conform căreia, unitățile care nu dețin autorizație, au obligația de a o obține până la data de 31.12.2016, iar până la obținerea ei, dar nu mai târziu de acest termen, pot funcționa prin asumarea răspunderii beneficiarului. Or, oameni buni vă întreb acum; ce înseamnă asumarea răspunderii beneficiarului când vorbim despre riscul de incendiu și mai ales când acest risc îi vizează pe clienții acestuia? Mi se pare absurd că a apărut această prevedere în lege. Rostul legii este de a mă proteja pe mine, consumatorul, de o ipotetică inconștiență sau iresponsabilitate a unui întreprinzător. Cum poți lăsa prin lege la discreția unei companii private asumarea unui risc în dreptul consumatorilor.

Este adevărat că în cazul arenei naționale este vorba despre o formalitate care cu siguranță se va rezolva curând. Este vorba despre niște materiale, neomologate la noi în țară,  ce au fost utilizate în fabricarea copertinei. Dar aici este vorba despre un principiu. Suntem la doar câteva luni distanță de un eveniment tragic și deja ne gândim la noi compromisuri. Luăm în considerare să ne asumăm niște riscuri, căci nu; doar nu se va întâmpla chiar acum ceva. Tot așa au gândit și cei implicați în tragediile precedente.

Am auzit ieri la radio niște oameni  “de fotbal” susținând că arena trebuie deschisă, mergând până la a afirma că își asumă ei riscul. Nu domnilor, voi vă asumați răspunderea, nu riscul. O răspundere care, în cazul unei tragedii, nu va putea repara prejudiciul creat . Riscul și-l asumă spectatorii, adică cei care se expun lui.

Cum să nu-și merite soarta o națiune care nici măcar din greșelile proprii nu învață nimic? O națiune reactivă, impulsivă, care nu-și bazează niciodată acțiunea pe rațiune, lasând-o la voia hazardului.

Eu văd lucrurile în felul următor. Dacă se organizează vreun eveniment pe arena națională, anterior autorizării acesteia de către ISU, aș îndemna populația să nu se ducă.

Nimeni nu are dreptul să-și asume răspunderea pentru un risc la care îi expune pe alții.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s