Subminarea economiei naționale face parte din grupul de infracțiuni contra siguranței statului. Așa cum îi zice și denumirea, este o infracțiune cu implicații extrem de grave. Conform art. 165 din vechiul Cod Penal ( căci în noul cod se pare că a dispărut această infracțiune), pedepsele pleacă de la 5 ani, iar în cele mai grave cazuri se poate ajunge inclusiv până la detenția pe viață. Deși această infracțiune a fost eliminată din noul cod penal, sub această denumire, Cătălin Predoiu, ministru de justiție în perioada în care codurile se aflau în dezbatere publică, ne-a asigurat că valorile  sociale ocrotite de această normă vor fi în continuare protejate de alte norme.

Aflăm că astăzi, ICCJ l-a condamnat pe Codruț Sereș, fost ministru al Economiei, la 4 ani de închisoare pentru complot și subminarea economiei naționale. Această pedeapsă mi se pare o glumă proastă. Conform rechizitoriului, Codruț Sereș în calitatea sa de ministru al Economiei, a tăinuit activitățile ilegale ale conducerii Hidroelectrica SA prin care s-a adus un prejudiciu de 169 milioane de euro unității. În viața reală, un om “de rând”, nu ar scăpa atât de ușor nici măcar pentru o tâlhărie.

Instanța putea avea în vedere și consecvența domnului Sereț în câmpul infracțional, acesta aflându-se de mai bine de un an în închisoare pentru alte fapte penale. Cel mai probabil va cere contopirea pedepselor. Va primi, sau nu, un mic spor de pedeapsă, după care v-a da viață câtorva lucrări științifice și va reveni în societate complet reabilitat după vreo doi ani și jumătate de detenție.

Așa suntem noi românii, egali în fața legii, indiferent de poziția avută în ierarhia societății.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s