Dacă te întâlnești cândva în viață cu Godină, nu-l privi cu dispreț. Știu că nu îl înțelegi, că îți pare un ciudat. Știu că modul lui, cel legal, de a soluționa lucrurile este mai dificil decât deja românescul “las’ că ne înțelegem noi” cu care ești atât de familiar. Tipul Godină, reclamând abuzul, riscă să-și piardă locul de muncă, nu-i ușor nici pentru el. Merge împotriva valului, iar valul este din ce în ce mai mare în raport cu cei care merg împotrivă-i. Însă dacă nu poți fi ca el, nu-l disprețui! Pentru că, în eventualitatea în care nu ești nici doamna consilier județean care cunoaște pe cineva, nici șeful din poliție arogant și corupt până în măduva oaselor, și nici beneficiarul unei coloane oficiale obținute abuziv, te-ai prins, ai mari șanse să fii chiar tu cel desemnat să deschidă coloana, pe șaua motocicletei. Să fii Gigină. Iar deznodămîntul lui tragic cu siguranță nu ți-l dorești. Respectă-l pe Godină! Încearcă să-i urmezi exemplul. Este într-adevăr posibil să se ajungă până într-acolo încât, curajul tău să te trimită într-o zi acasă fără loc de muncă. Dar nu uita, într-o seară de octombrie, un Gigină nu s-a mai întors acasă deloc.

”Poți salva un Gigină, susținându-l pe Godină!”.

Mi-a luat ceva timp să aleg o rimă pentru acest joc de cuvinte și încă nu sunt sigur că am nimerit-o pe cea mai potrivită. Totuși, sunt sigur că exprimă foarte bine ceea ce vreau să expun. Aproape că nici nu-ți vine să crezi că cele două nume aparțin unor polițiști români. Cu atât mai puțin te-ai putea gândi că există și o legătură între cele două nume. Din nefericire, Gigină este victima sistemului pe care Godină îl confruntă în aceste zile. Fiind alături de Godină în aceste zile, nu doar că îl ținem în continuare în sistemul care e gata să-l scuipe afară. Dar dăm și un semnal foarte clar sistemului, că abuzul trebuie să înceteze.

Ma bucur să constat că polițistul Godină beneficiază în această perioadă de o susținere publică excepțională. Acesta a avut parte la începutul lunii februarie de o experiență neplăcută dar deloc ieșită din comun pentru societatea noastră. În exercitarea OBLIGAȚIILOR, subliniez, de serviciu, a sancționat pe cine nu trebuie. Adică pe cineva care cunoaște pe cineva, care cunoaște pe altcineva și tot așa, până la superiorul agentului. Dacă până aici povestea ni se pare notorie, ceea ce s-a întâmplat începând din acest moment ne este mai puțin familiar.

Domnul Godină nu s-a conformat și nu și-a umilit insigna, nelăsându-se influențat de înălțimea autorității consilierei PSD, Luana Minea, care l-a amenințat că îl va da pe mâna șefilor. În ciuda acestor amenințări, la sancționat contravențional pe șoferul acesteia în raport cu fapta săvârșită. Sunt convins că i-a tremurat pixul când a scris procesul-verbal știind că drumul pe care a plecat va fi unul anevoios, totuși nu s-a dat înapoi. Dacă în societate, în mod special în mediul online, atitudinea domnului Godină s-a bucurat de apreciere, nu putem spune că s-a întâmplat la fel în colectivul profesional căruia îi aparține. Citesc prin presă despre faptul că, în timp ce șeful său îi aplica o corecție verbală umilitoare și degradantă, colegii lui Godină se distrau teribil. Aceasta este cea mai tristă constatare.

Pentru că da, în societatea coruptă moral în care trăim, Godină este un ciudat. Ne este mai ușor să acceptăm soarta unui Gigină, decât să apreciem în mod real, profund “specimenul” Godină. De ce? Pentru că Godină tulbură apele, ne strică aranjamentele. Ce să mai, strică mersul lucrurilor, așa cum îl știm noi. Godină te scoate din zona ta de confort.Corul pupincuriștilor, recte colegii lui Godină, s-au așezat natural de partea șefului apreciind corecția ce i-a dat-o acesta “fraierului”, chiar dacă “fraierul” nu făcuse nimic altceva decât ceea ce fiecare dintre ei trebuia să facă. Să aplice legea nediferențiat.

Mă bucur că Godină are susținere din afara sistemului.

Domnule Godină, te respect!

PS: Am observa că, după ce i-a fost trasă coloana oficială de sub fund domnului Oprea, prezența acestora pe șosele s-a redus drastic, până la suprimare. Semn că, pe lângă cei deconspirați, erau și alți beneficiari ai unor aranjamente ilegale. Contribuie într-adevăr și actualul prim-ministru la diminuarea numărului coloanelor oficiale, prin faptul că a decis să nu utilizeze una. Pe cale de consecință, a scăzut și numărul agenților din teren. Adică al acelor polițiști care apăreau prin intersecții înainte de apariția coloanelor. Unde s-au dus? Nu știu. Aportul lor nu se vede în trafic, indisciplina și haosul atingând cote alarmante. Cu precădere în București, traficul rutier este reglementat de legea junglei. Principiul de bază? Șmecherii nu pot aștepta. Ce fac? Orice. Limita este doar imaginația lor care, slavă cerului, este foarte săracă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s