Senatorii au aprobat astăzi începerea urmăririi penale în cazul generalului Oprea pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.

Conform procurorilor DNA, Gabriel Oprea, având calitatea de ministru de interne și vicepremier, a beneficiat de coloană oficială în mod ilegal pe toată durata mandatului. Mai exact, doar în primele 10 luni ale anului 2015, “generalul” a avut 1607 deplasări însoțit de coloană oficială, în pofida faptului că acest drept le este recunoscut exclusiv primilor patru oameni în stat, și miniștrilor doar în situații excepționale. Mai mult, conform procurorilor, Gabriel Oprea a folosit ilegal coloana oficială „în cvasitotalitatea deplasărilor”.

Conform detaliilor anchetei, ministrul Oprea se deplasa cu coloană oficială inclusiv în vizită la rude, la restaurant, la ședințele de guvern sau înspre și dinspre domiciliu.

Cât este de grav? Lăsăm la o parte faptul că și-a creat un avantaj față de noi ceilalți, care stăteam în coloane interminabile în timp ce domnul Oprea “zbura” pe șosele ca un zmeu. Aspectul cel mai grav este că, în contextul în care reprezentanții poliției rutiere se plâng continuu de un deficit de personal și resurse pe care să le poată aloca gestionării traficului rutier, pentru fiecare dintre cele 1607 de coloane constituite în mod ilegal doar pentru domnul Oprea, erau dislocați un număr de aproximativ 30 de polițiști. Polițiști care altfel ar fi putut ajuta la fluidizarea traficului, prevenirea accidentelor rutiere sau la sancționarea contravenienților. De acțiuni cu rol educativ nu cred că mai e cazul să vorbim. În plus, prin diverse protocoale ilegale, domnul ministru a facilitat acest serviciu și altor persoane care nu aveau dreptul, abuzând astfel de resursele umane și logistice ale MAI ca și cum acestea ar fi fost la discreția domniei sale.

Cum se apără “generalul”?

“Nu am cerut şi nu am avut nimic în plus faţă de alţi miniştri de Interne, unii sunt pe aici, prin sală. Consider că nu am abuzat de funcţie, că nu am avut drepturi şi privilegii în plus şi, prin urmare, mă consider nevinovat.” – Gabriel Oprea

Este un raționament nedemn pentru un doctor în științe juridice, cum se pretinde a fi domnul Oprea. Haideți să vedem dacă am înțeles bine. Ca un politician adevărat, acesta nu s-a referit nici o secundă la acuzațiile exacte care i se aduc, pentru a le confirma sau nega. Adică, nu a negat faptul că ar fi mers cu însoțitor la restaurant sau în vizită la rude, spre exemplu.

În schimb, ne spune că se consideră nevinovat în virtutea faptului că “nu am avut nimic în plus faţă de alţi miniştri de Interne“. Deci, dacă, spre exemplu, conduc una din cele cinci (să zicem) autoturisme care au fost surprinse trecând pe culoarea roșie a semaforului, mă voi putea apăra în fața agentului constatator motivându-i acestuia că sunt nevinovat întrucât nu am făcut nimic diferit de ceilalți patru șoferi. Este un raționament logic, nu?

Mi se pare emblematică “apărarea” susținută în fața senatorilor în favoarea fostului ministru de interne, de către “constituționalista” Ruxandra Jipa. După ce cu ocazia miruirii lui Dan Șova în parlament le-a cerut reporterilor s-o mai lase cu constituția, aceasta a susținut acum, în același for, că “se face o confuzie voită între ce înseamnă o coloană oficiala și ce făcea dânsul“, insinuând că înaintarea domnului Oprea ar fi de fapt altceva. Deci, chiar dacă pare coloană oficială, nu este. Iar dacă voi vă imaginați că este coloană oficială, faceți o confuzie voită, evident cu rea-intenție. Ne mai informează doamna Jipa și de faptul că, deși avea dreptul, domnul Oprea nu a cerut să fie însoțit de trupe antitero. Cum ar fi fost asta? Să intre “generalul” în restaurant flancat de antitero… Sau să-și viziteze rudele însoțit de aceștia. Tupeul și aroganța unora, nu au limite.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s