În noiembrie 2015, domnul prim-ministru Cioloș afirma că nu există susținere politică, deci majoritate parlamentară pentru modificarea legii electorale. Declara atunci domnia sa că nu a “constatat că ar exista o majoritate” și că angajându-se într-un astfel de demers, guvernul “riscă să piardă cel puțin jumătate din mandat pe un astfel de proiect fără certitudinea că va reuși“. Orice demers legislativ merge în parlament purtând un risc mai mic sau mai mare de a fi respins. Acesta este rostul parlamentului, de a vota sau respinge proiecte de lege. Iar atunci când cetățenii ți-au cerut în mod explicit să-ți ghidezi activitatea într-un anumit sens, nu contează că pentru asta ai putea “pierde” jumătate de mandat, o faci pentru că îți stă scrisă în fișa postului. Ne propunea atunci în schimb, “o clasă politică în care oamenii să aibă încredere“. Cum s-a gândit să realizeze asta? Nu știu.

Acum când PNL îi cere s-o facă prin Ordonanță de Urgență, refuză motivând că nu e democratic/constituțional să schimbi regulile de organizare prin OUG cu mai puțin de șase luni înainte de alegeri.

Părerea mea este că actualul guvern, prin modul în care a acționat în privința legii electorale, a urmărit interesele majorității parlamentare și am să explic de ce fac această afirmație.

Faptul că domnul Cioloș este acum Prim-Ministru al României, se datorează în mare măsură revoltei cetățenilor care, au cerut schimbarea clasei politice. În principal, acesta a fost mandatul dat guvernului Cioloș. Acum, care sunt mijloacele prin care această schimbare poate avea loc?

1) Crearea unui cadru legal care să faciliteze apariția de noi partide politice. Nu spun că acum nu există această facilitate, însă era necesară înlesnirea accederii celor noi veniți prin eliminarea unor limitari absurde.

2) Asigurarea de condiții favorabile schimbării politice în 2016.

Da, într-un stat democratic, majoritatea cetățenilor cu drept de vot decide cine va conduce țara pentru următorul mandat, însă trebuie să și aibă din ce alege. Dacă alegătorul are în față doar cele două fețe ale aceluiași demon, exercitarea alegerii este o himeră, fiind golită de conținut.

Cum ar fi putut fi evitată această situație?

PRIN ORGANIZAREA DE ALEGERI LOCALE ÎN DOUĂ TURURI DE SCRUTIN.

Pe lângă faptul că alegerea primarului într-un singur tur de scrutin conduce în cele mai multe cazuri la situația ca acesta să nu aibă legitimitate, putând câștiga funcția și cu 30% din voturi, ceea ce nu înseamnă voința majorității, în contextul actual, se și împiedică obiectivul schimbării clasei politice. Știm cu toții că având în față alegerile într-un singur tur, primarii în exercițiu sunt favorizați, aceștia având un procent bun de voturi asigurat. Le rămâne doar sarcina disipării procentelor rămase prin aruncarea în cursă a unor candidați marionetă care să ia din voturile opoziției. Ulterior, întrucât configurația la nivel local nu se va schimba semnificativ și ținând cont de faptul că PSD împarte cu PNL majoritatea primăriilor din țara, deci tot cele două partide se vor ocupa și de organizarea alegerilor generale din toamnă, înseamnă că mandatul dat de către cetățeni guvernului Cioloș, acela de a sprijini schimbarea clasei politice, a fost sufocat încă din fașă. Dacă ar fi fost de bună credință, domnul Cioloș ar fi trebuit ca, încă de la începutul mandatului, să trimită în parlament un proiect de modificare a legii electorale, pasând astfel responsabilitatea către politic.

Aș fi curios să văd cum ar judeca Curtea Constituțională între, pe de o parte eventualitatea ca un primar să fie ales fără a avea legitimitatea dată de votul unei majorități, și de cealaltă parte având schimbarea regulilor cu mai puțin de șase luni înaintea alegerilor. Dacă-mi este permisă formularea, care dintre acestea două este mai puțin constituțională?

După alegerile din toamnă să nu se mire nimeni că vom vedea în fruntea țării fix aceleași fețe. Cele de care ne-am săturat cu mult timp în urmă.

Ce-am schimbat? NIMIC.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s