S-a întâmplat în data de 7 Mai 1824 în Viena.

În sala teatrului Kärntnertor, avea loc premiera Simfoniei a IX-a de Ludwig van Beethoven. Deși oficial orchestra a fost dirijata de maestrul Michael Umlauf, acesta a împărțit pupitrul cu însuși compozitorul.

Nu pot decât să-mi imaginez emoțiile acelei zile, citind ceea ce ne-au lăsat scris unii dintre cei prezenți la eveniment. Beethoven, care își pierduse complet auzul până în momentul în care a început să lucreze la această capodoperă, se afla cu spatele la spectatori și nu putea percepe nimic din emoțiile pe care le-a produs auditoriului.

Publicul aplauda. Unii plângeau, alții jubilau. Toți aruncau pălăriile și/sau batistele. Cu toții erau exaltați. Unii spuseseră că au primit în dar de la Dumnezeu un erou muzical pe care-l vor respecta mereu, alții râdeau sau se bucurau printre lacrimi de fericire aplaudând apăsat. Apoi tot publicul îl ovaționa pe compozitor. Toți l-au aclamat și l-au lăudat. La final au pornit cinci salve de zgomote cauzate de faptul că mulțimea tropăia de cinci ori. Toată sala răsună de aplauze și urale. Toți ridicau mâinile și aplaudau. Contralto-ul Caroline Unger i-a spus și i-a arătat lui Beethoven mulțimea, întrucât Beethoven doar vedea gesturile publicului.” – sursa Wikipedia.

Simfonia a IX-a este recunoscută ca fiind una dintre cele mai renumite compoziții ale lui Ludwig van Beethoven, actualmente fiind și imnul oficial al Uniunii Europene. În același timp este si simfonia mea favorită, ascultând-o frecvent, integral.

Din multitudinea de interpretări existente pe internet, am ales pentru această seară un flashmob. Am făcut această alegere pentru că mi-am imaginat emoțiile provocate de aceasta, ca fiind foarte apropiate de cele din ziua de 7 Mai 1824.

Vă invit și pe voi să o urmăriți aici.

Vreau să trec în 2016 având proaspăt în minte gândul că acest om, Ludwig van Beethoven, a compus una dintre cele mai înălțătoare opere muzicale existente, fiind complet surd.

Vă doresc un 2016 cât mai liniștit, un an în care să fiți mai aproape de cei dragi și în care să dați mai puțină atenție materialului, oferindu-i spiritualului locul meritat!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s