Este foarte discutată în aceste zile situația tânărului Andrei Baciu, care a fost inițial propus ca Ministru al Sănătății, pentru ca la scurt timp, această propunere a domnului Cioloș să fie retrasă.

Voi încerca să expun și eu un punct de vedere despre acest subiect.Nu mă voi lega de modul în care domnul Cioloș s-a comportat în formarea acestui cabinet, mod pe care îl gasesc superficial. Mă voi lega strict de oportunitatea de a mai deține o demnitate publică după ce ai fotografiat sexy sau ai avut alte ocupații indecente.

Am auzit tot felul de opinii. De la, “a făcut asta pentru a se întreține în facultate”, sau “a fost un mod legitim de a-și câștiga existența, nu a furat”, până la penibila justificare “toți purtăm chiloți”.

Oameni buni, poziția de ministru este una de top în ierarhia statului. Este o funție de demnitate publică. Și da, implică pe lângă calificare profesională, experiență managerială si statură, demnitate, decență. A poza sexy nu este o faptă reprobabilă, însă este una incompatibilă cu o funcție de demnitate publică.

Da, este o problemă de decență. S-a zis că toți ne afișăm în costum de baie la mare sau în alte localuri de agrement, deci nu este nimic anormal. Corect. La mare, toți purtăm costum de baie, cu toate acestea majoritatea noastră nu ne prezentăm în același și la locul de muncă. Ați prins diferența? Este vorba despre o barieră care, odată depășită, nu se știe unde ne va duce. S-a mai zis și că fotografiile au fost realizate în cadru profesional. Da, și ce? Și videochat-ul erotic ( cu accente porno) este o activitate legală în România, considerată de mulți chiar profesională. Și ce vom face când prostituția va fi legalizată? Vom admite atunci că un minister poate fi condus de o fostă prostituată?

S-a ridicat inclusiv problema prestării pentru a-și “plăti facturile”.  Nici această motivare nu mă convinge. Nu demult, o cunoștință îmi povestea apreciativ despre o tânără care se prostitua pentru a-și finaliza cursurile în cadrul celei de-a doua facultăți. Păi să-mi fie cu iertare, dar dacă și după finalizarea unei facultăți, singura sursă de câștig o reprezintă tot “cea mai veche meserie”, înseamnă că respectiva domnișoară lucra doar pentru CV. Asta neînsemnând că sunt de acord cu prostituția ca sursă de venit în alte cazuri.

Revenind la tânărul nostru, știm cu toții că bugetul alocat de-a lungul timpului sănătății nu a fost unul tocmai fericit. Nu pot să nu mă gândesc la câteva soluții pe care excentricul ex-propus ministru le-ar fi putut adopta pentru a acoperi deficitul. Ar fi putut face economie la halate și domnișoarele asistente să fi prestat în chiloței. Sau, le-ar fi putut scoate chiar la o ședință foto sexy pentru strângere de fonduri. Că doar, nu e nimic anormal în a poza, sau presta în chiloți. Nu?

Dincolo de aspectele menționate mai sus, consider că în viață trebuie să evaluezi în permanență cum și în ce măsură îți va fi afectată imaginea și viața socială/profesională, o anume activitate, atitudine sau conduită ce ai putea-o avea la un moment dat. Gândiți-vă doar la modul în care s-ar fi raportat la domnul ministru, cei care ocupă linia a doua de responsabilitate din minister, după ce-l vor fi văzut în chiloței.

În altă ordine de idei, faptul că nici nu și-a terminat rezidențiatul în medicină și a acceptat să sară pe cea mai înaltă funcție din minister, spune foarte multe despre dedicarea acestui mare chirurg. Chiar și cu o parte din rezidențiat în Franța. Nu pot să-i contest competența pentru că nu se cunoaște nimic despre acest tânăr, altceva decât ședința foto. Totuși, sunt de părere că, a numi într-un guvern tehnocrat un tânăr încă neintrat deplin în pâine, reprezintă un compromis care trebuie să aibă în spate o argumentație foarte puternică, un potențial evident, vizibil. Într-adevăr, tinerețea nu trebuie să fie un impediment, însă nu poate reprezenta nici un factor determinant în desemnarea unui candidat pentru postul de ministru.

Iar despre demersul doamnelor și domnișoarelor care au inițiat o petiție pentru a-l convinge pe domnul Cioloș să revină asupra deciziei revocării, nici nu merită să comentez. Demersul este de o superficialitate specifică nouă românilor. Dacă ne place un om, în orice aspect al fizicului, activității sau personalității lui, înseamnă că este și potrivit să ne conducă destinele.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s