Vinerea trecuta am auzit la Europa FM un interviu telefonic dat, in cunostinta de cauza, de catre domnul Eugen Nicolicea, care detine in actualul guvern functia de ministru delegat pentru relatia cu parlamentul, dar care este in acelasi timp vicepresedinte UNPR si deputat de Buzau. Ma bucur ca acest interviu a fost publicat pe Youtube, va invit pe fiecare sa-l ascultati aici. Cum vi se pare?

Eu am ramas perplex la auzul tonului autoritar cu care acest demnitar ii ordona jurnalistului. Inainte de a face orice alt fel de comentariu, as vrea sa clarific niste aspecte. Presa, la modul ideal, are inclusiv rolul de a obtine de la autoritati, informatii de interes public in numele nostru, al cetatenilor. Prin natura profesiei, jurnalistii sunt interfata dintre cetateni si autoritati. Deci, putem interpreta tonul acestui angajat al nostru, posesor de pensie speciala in baza mandatului de parlamentar, ca fiindu-ne adresat noua , tuturor cetatenilor. In al doilea rand, consider ca intr-o functie relationala, cum este cea ocupata de catre domnul Nicolicea in Guvernul Romaniei, trebuie pusa o persoana ce poseda calitati diplomatice de exceptie, care sa stie sa se stapaneasca si sa stie sa comunice in orice situatie. Aroganta si tupeul, nu-l recomanda pe domnul Nicolicea pentru nici o functie publica, cu atat mai putin pentru una relationala.

In acelasi timp, nici seful guvernului nu pare sa inteleaga ca intr-o democratie, trebuie sa raspunda tuturor intrebarilor ce i se adreseaza si ca nu este acceptabil sa faca intelegeri anterioare cu jurnalistii despre ce anume sa fie intrebat si ce sa nu. Iata-l pe cel care “respecta intotdeauna regulile” cum este pus intr-o situatie jenanta de niste “jurnalisti obraznici”. Domnul Ponta, dar si alti politicieni ce procedeaza asemeni lui, trebuie sa inteleaga ca pe noi, pe cetateni, ne intereseaza in principal ce si cum raspund la intrebari si intr-o masura mai mica intentiile mai mult sau mai putin ortodoxe ale jurnalistilor. Intrebarea pusa unui angajat al statului, fie ea si formulata cu rea intentie, pretinde un raspuns la obiect si serios.

Nu ar fi corect sa-l omit pe domnul Johannis care, intr-un mod, ce-i drept, ceva mai elegant, evita la randu-i sa raspunda intrebarilor incomode. L-a invitat pe domnul Oprea la Palatul Cotroceni pentru clarificarea acestei situatii, care a activat opinia publica in aceste zile. Precizez ca intalnirea a fost una oficiala, nu s-au intalnit la o cafea in timpul liber. A fost o intalnire programata si anuntata public. Ce face dupa aceasta intalnire domnul Johannis? Iese la pupitru si le comunica cetatenilor ca i-a sugerat domnului Oprea sa demisioneze. Dar fara sa dea detalii despre motivele si argumentele avute. Singura motivatie prezentata este cea legata de comunicarea catastrofala. La orice intrebare incomoda a raspuns cu o grimasa pronuntata pe figura, ” Va multumesc, alta intrebare”. Ma gandesc la experienta de profesor a actualului presedinte. Oare sa fi avut multi elevi care, la intrebarile domniei sale, sa fi raspuns in acest mod?

Intre timp, guvernul a modificat, prin ordonanta de urgenta, Legea 191/1998. Astfel, conform art. 14, alin. 4 al OUG 43/2015, printr-o formulare ce lasa loc la multiple interpretari, se extinde nelimitat lista persoanelor ce ar putea beneficia de protectie din partea SPP.

Articolul suna in felul urmator: „(4) Cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Serviciul de Protecţie şi Pază poate asigura protecţie unor demnitari şi foşti demnitari, alţii decât cei prevăzuţi la alin. (2), precum şi altor persoane, la cererea acestora.”. Consecutiv, daca considera necesar, SPP-ul poate cere si insotitor pentru persoana respectiva, care cf legii poate fi orice cetatean care a inaintat o cerere catre CSAT si i-a fost aprobata. De parca nu ar fi deja suficient de multi participanti la trafic care abuzeaza de girofar, ramane sa-i mai vedem si plimbati prioritar cu insotitor.

In acest context, pentru a le arata dadatorilor ce inseamna abuzul de lege, va invit pe fiecare sa cititi initiativa celor de la Funckycitizens si sa faceti cereri catre CSAT. Eu unul o voi face cu siguranta si voi publica raspunsul acestora.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s