“Pieptul în faţă, dosul în spate şi să leşine băieţii”. Acesta pare a fi indemnul dat fetelor de liceu de catre domnul Vasile Salaru, Secretar de Stat in Ministerul Educatiei (functie detinuta pana astazi). Indemnul a fost facut in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc la Hunedoara, ocazie in care a facut si alte afirmatii belicoase.

Spre exemplu, citez “Îmi cer scuze dacă nu m-am făcut înţeles, dar cred că un băiat, când are de braţ o fată, cel puţin aşa e la mine, în zona Moldovei, nu cred că îl interesează dacă fata ştie educaţie rutieră, ci dacă ştie să meargă frumos, ca o doamnă. Într-un cuvânt, pieptul în faţă, dosul în spate şi să leşine băieţii!”. Dar si “să înveţe să meargă frumos, să ştie să fie gazde bune şi cum se serveşte ceaiul”.

Pai…, domnule Secretar de Stat in Ministerul Educatiei, realitatea din teren va contrazice. La dumneavoastra, acolo in Moldova, baietii nu par sa fie interesati daca fata merge, sau nu, frumos, pentru ca ea nu prea merge. este dusa pe brate si nu la brat, de mai multi si nu doar de catre unul. Si in general ea este cea care lesina la final, nu baietii. Intelegeti ironia? In acest context, considerati in continuare ca este oportun ca fetele de liceu sa-si evidentieze si mai mult sanii si fundurile ( ca de fapt asta a vrut domnia sa sa spuna, nu s-a referit la sanatatea coloanei vertebrale) ? Personal nu inteleg cum se pot impaca aceste doua concepte. Pe de o parte avem problema violurilor, iar de cealalta parte le indemnam pe domnisoare sa se imbrace si sa se poarte de asa maniera incat sa-i lesine pe baieti. In plus, ca femeie, de ce ti-ai putea dori acest lucru?

Am ascultat emisiunea Romania in Direct din data de 22.10.2015 , realizata de Moise Guran pe aceasta tema. Au intrat in direct zeci de doamne si doar patru barbati. Mai toate erau mame de fete cu varste cuprinse intre 15 si 20 de ani. Am fost de-a dreptul socat sa constat ca acestea l-au aprobat in unanimitate pe domnul secretar de stat.

Ok. Pe acest individ il pot intelege. Considera femeia ca un accesoriu atarnat de bratul unui barbat. Dar pe doamnele care l-au sustinut nu le pot intelege. Acestea au spus printre altele ca, citez “femeia trebuie sa fie increzuta atunci cand merge pe strada” si nu au avut nici macar o obiectie fata de dictonul pieptul în faţă, dosul în spate şi să leşine băieţii!.

Doamnelor si domnisoarelor, noi nu ne dorim sa lesinam pe strada. Ne simtim foarte bine asa, in stare de constienta.

 Personal consider ca deja aveti o tinuta suficient de provocatoare. Daca totusi doriti sa-i faceti acest hatar domnului secretar de stat, caci vad ca are mare nevoie, va rog sa o faceti in privat. Sa-l conduceti la lesin de cate ori isi doreste.

Lasand gluma la o parte, va recomand sa va aparati demnitatea si sa va pastrati decenta. Aceste doua elemente si nu bustul sau posteriorul, sunt determinante in privinta impresiei pe care o faceti unui barbat serios. Frumusetea unei femei se evidentiaza prin chip. Goliciunea inseamna in plus, vulgaritate. Si vulgaritatea este pentru privat, nu pentru public.

O femeie trebuie sa stie sa serveasca un ceai in aceeasi masura in care trebuie sa o stie si un barbat. Iar daca ea le va servi un ceai musafirilor, sau partenerului ei, o va face pentru ca asa a ales, nu pentru ca i-a sugerat un mitocan care o suspecteaza ca nu stie sa mearga. Sa stiti ca barbatilor nu le cade mana sa faca un ceai, am incercat si eu in repetate randuri si nu am patit nimic. Egalitatea intre sexe se regaseste in aceste lucruri aparent marunte si in greutatea opiniei. Pozitia femeii intr-un cuplu nu este de a face ce i se spune, este de a-si expune punctul de vedere si de a lua parte de pe pozitie de egalitate la luarea de decizii.

In plus, mentalitatea conform careia baietii trebuie sa lesine la vederea fetelor este nociva pentru reprezentantii ambelor sexe. Imaginati-va cum va interpreta o fata de 15-16 ani acest dicton setat de catre cineva din minister, deci cu autoritate. Ce decizie va lua dupa ce va observa ca nu a lesinat nici un baiat la vederea-i? Isi va retusa costumatia si tinuta, va apela poate chiar la chirurgie estetica, pana cand ori va cadea in depresie, ori in mana unuia sau mai multor prestatori de “sex surpriza” ( o formula cu care cred ca este familiarizat domnul secretar de stat). Cat despre baieti, acestia vor sta sub o permanenta tensiune sexuala, deloc confortabila, si foarte probabil vor refula intr-un comportament anti-feminin, explicabil daca nu chiar justificat.

Eu ma opun public acestui gen de educatie si de comportament public. Voi ce parere aveti?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s