Lecturand comunicatele politiei rutiere legate de cele doua cazuri in care membri ai coloanei oficiale aflate la discretia generalului Oprea au fost implicati in accidente rutiere, cumulat cu experienta personala avuta cu aceasta institutie, observ ca purtatorii de cuvant ai MAI musamalizeaza cazurile natural, instinctual.

Sunt aproape convins ca nici macar nu a fost nevoie sa-i mai sune cineva pentru a le pune cuvintele in gura, caci tendinta lor naturala este de a da public doar informatii vagi, neconcludente si chiar neconforme realitatii. Omisiunea de a spune adevarul reprezinta tot o minciuna. Apoi, dupa ce cazul a fost musamalizat, “se lucreaza” in liniste cu procurorul care instrumenteaza dosarul pentru a nu exista consecinte. Din experienta personala va spun ca acest tandem politist procuror functioneaza perfect si fara scrupule.

Aflam acum din presa, informatie confirmata si de membri din sindicatul politistilor, ca pe 21 septembrie un alt motociclist din cortegiul Generalului a fost accidentat in trafic. Din fericire pentru acesta, a fost vorba de un accident usor. Faptul ca in mai putin de o luna a fost accidentati doi membrii ai convoiului domnului Oprea, poate da si o masura a frecventei cu care vicepremierul uzeaza de un drept pe care, conform legii, nu-l are.

Ca si in cazul evenimentului in care a fost accidentat mortal domnul Gigina, comunicatul politiei este sumar, ascunzand detalii importante. Aflam de la acestia doar ca a fost vorba despre un motociclist de la Politia Rutiera, care a fost acrosat de un autoturism, dar si ca accidentul a fost unul usor, fara urmari grave pentru partile implicate.

Exista un aspect important legat de acest prim eveniment rutier, daca o fi primul. Un reporter TVR s-a aflat in zona accidentului si a chemat o echipa a televiziunii publice. Desi au filmat masina accidentata si echipajul de la rutiera, televiziunea publica, nu numai ca nu a difuzat imaginile, dar nici nu a facut o investigatie jurnalistica pentru a afla circumstantele producerii accidentului. Ma gandesc ca daca domnul Oprea ar fi fost demascat atunci, poate ca astazi nu aveam un politist mort, desi, la cat de gros este obrazul pe acesti conducatorii ai nostri, nu sunt totusi sigur. Foarte interesant este si faptul ca exact in aceeasi perioada, conducerea TVR a fost schimbata, fostul director acuzand ca schimbarea l-a avut drept motor tot pe acelasi domn Oprea, deranjat  de materialele referitoare la plagiatul domniei sale, materiale difuzate de televiziunea publica. Si iata cum totul se invarte in aceasta tara in jurul Generalului.

Care este rolul TVR in aceasta ecuatie? Nu cumva televiziunea publica, trebuie sa serveasca interesului public prin a-l informa cu privire la evenimente de interes general? Informatia conform careia un membru constituent al unei coloane oficiale este implicat intr-un accident rutier, este de interes general?

Cat despre vina morala pe care o are aproape fiecare politist in parte, constat inca o data ca in Romania nu exista o miscare sindicala reala. Pus in fata unui abuz din partea unui superior, angajatul nu se bucura de sustinerea nimanui. Nici a colegilor, nici a unui sindicat. Este doar el singur fata in fata cu seful. Iar daca are copii de hranit acasa, va face ce i se spune, fara sa obiecteze. Si aceasta este o atitudine tipic romaneasca. Daca astazi nu ma afecteaza pe mine in mod direct, nu ma intereseaza. Iar daca maine voi fi eu cel vizat, ma va intriga faptul ca nimeni nu ma ajuta.

Sper ca justitia sa treaca si acest test dificil incat Generalul sa nu raspunda doar politic, ci si penal pentru abuz in serviciu. Mai sper si ca agentii de politie vor invata o lectie importanta din aceasta intamplare nefericita. Vor invata ca daca au fost pusi sa vegheze la respectarea legii inseamna in primul rand ca ei trebuie s-o respecte la punct si la virgula. Si nu oricum, in interesul societatii si justitiei. Doar asa isi vor putea recapata respectul cetateanului, respect de care recunosc ei insisi ca nu se bucura la momentul de fata.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s