In urma cu o saptamana, doamna deputat Vass se lauda pe Facebook ca, pana si nasterea si-a programat-o intr-o zi de sambata, “asadar in week-end”, pentru a nu pierde nici o zi de munca. Zice dansa ca a procedat in acest fel din dedicare pentru politica, “adica pentru comunitate” . Ulterior a sters aceasta postare si a tinut sa precizeze, intr-o alta, ca de fapt a nascut intr-o zi de luni. In aceeasi ocazie isi exteriorizeaza nemultumirea fata de discriminarea de gen.

Oare si-a ales momentul potrivit? Doar ce indreptase, intr-un mod brutal, o minciuna grosolana, Este aceasta doamna Vass, reprezentativa pentru femeile din Romania? Cate dintre romance se simt oare reprezentate de aceasta persoana care minte cu privire la ziua in care a nascut pentru a supraaprecia efortul pe care l-a facut pentru cariera politica, dar si pentru comunitate? Si da, orice realizare, a oricarei persoane indiferent de sex, implica un efort pe masura. Doamna Vass ar trebui sa stie acest aspect. Iar functia pe care o detine, cea de prim-vicepresedinte al principalului partid de opozitie, este pe de o parte, o realizare importanta care pretinde efort serios dar si sacrificii pe masura. Iar pe de alta parte, reprezinta o dovada vie a faptului ca o persoana de sex feminin poate ajunge la cel mai inalt nivel in politica romaneasca, atunci cand isi propune asta.

Faptul ca in Parlamentul Romaniei doar 11% sunt persoane de sex feminin, nu reprezinta un argument incontestabil in favoarea existentei unei discriminari de gen. Sa nu uitam ca, in conformitate cu ultimul recensamant, in Romania procentul femeilor il depaseste sensibil pe cel al barbatilor, cu o diferenta de aproximativ 500.000. Deci, detin majoritatea.  Nu le impiedica nimeni sa candideze la functii publice, sa se asocieze intr-un partid, sau sa voteze o femeie. Problema, daca-i putem spune asa, este chiar in tabara lor, intrucat realitatea arata ca majoritatea femeilor, puse in fata deciziei de a alege intre o femeie si un barbat pentru o functie de conducere, vor alege barbatul. Poate ca doamnele nu sunt interesate intr-o masura mai mare de atat sa faca politica. Si in final, despre asta este vorba in democratie. Candideaza oricine doreste, iar alegatorul voteaza pe cine vrea.

Si in fond, un procent mai mare al femeilor in legislativ, garanteaza oare si o mai buna promovare a intereselor reprezentantelor sexului feminin? Daca ne uitam la doamnele din parlament, se pare ca nu. Acestea sunt tributare acelorasi obiceiuri infractionale si egoiste precum sunt si colegii lor lor barbatii. Nu am vazut venind din partea lor vreun proiect care sa trateze unele nedreptati de necontestat, precum insuficienta compensare a efortului, deloc neglijabil, de a da nastere unuia sau mai multor copii si de a-i creste. Acesta este intr-adevar un obiectiv pentru care ar trebui sa lupte doamnele. Femeia contribuie in mod extraordinar la perpetuarea societatii. Cu toate acestea, societatea le recompenseaza insuficient pentru asta si nu le ofera sprijin aproape deloc. Exista totusi in momentul de fata un proiect de modificare a legii 263/2010, care prevede scaderea varstei de pensionare pentru mamele cu cel putin trei copii, insa aceasta le are in vedere doar pe cele care au nascut pana in 1990. Dar ce sa vezi, acest proiect a fost initiat de, ghinion, un barbat.

Constructia societatii actuale, le constrange practic pe mame sa se intoarca cat mai repede in campul muncii, avand drept consecinta neglijarea copilului proaspat venit la viata. Repet, acesta este un teren in care femeile ar putea beneficia de sprijin.

In rest, in mediile si organizatiile prin care m-am invartit si eu, am constatat ca femeile se bucura de respectul colegilor si de drepturi egale cu acestia. Nu am nici motive sa cred ca barbatii au prioritate in ocuparea locurilor de munca. Trebuie sa mentionez faptul ca traim intr-o tara in care locurile de munca inca se cumpara cu bani. Iar daca din punctul de vedere al limbii romane, banul este de gen masculin, in realitate acesta nu are gen. Cat despre diferentele de remunerare, aici totul este relativ. Tine si de fiecare in parte. O persoana care stie sa-si vanda imaginea mai bine decat o pot face eu, va face aceeasi munca pe bani mai multi. Asta nu inseamna ca eu sunt discriminat.

Ce zic eu ca merita retinut din aceasta experienta este faptul ca doamna Vass este prim-vicepresedintele principalului partid de opozitie. Adica acel partid care cel mai probabil anul viitor va intra intr-o coalitie de guvernare.

In acest context, sperantele noastre pentru mai bine, sunt mai degraba desarte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s