La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc o noua editie a Maratonului International Bucuresti. Asa cum mi-am facut un obicei in ultimii trei ani, am participat si la aceasta editie. Organizarea a fost destul de buna, conditiile meteo perfecte, atmosfera fiind senzationala la randu-i.

Totusi, am observat ca acest eveniment i-a deranjat pe foarte multi bucuresteni care nu s-au putut deplasa nicaieri in zona centrala cu autoturismele.

Din acest motiv ni s-a recomandat sa alergam “in padure. Aer curat! Verdeata! Liniste!“.

Competitiile sportive privite in general, au rolul de a promova un stil de viata activ. Cel putin asta ar trebui sa inteleaga inclusiv telespectatorul care urmareste un meci de fotbal. Maratonul in particular, este un eveniment sportiv care strange laolalta foarte multi sportivi, majoritatea lor fiind amatori. Cu exceptia unui numar restrans de participanti care chiar au drept obiectiv castigarea competitiei, toti ceilalti concureaza cu ei insisi incercand sa-si depaseasca limitele.            Daca aceasta competitie nu s-ar fi desfasurat in oras, in urma cu trei ani nici nu as fi stiut de existenta ei.

Maratonul are si o componenta caritabila, in cadrul evenimentului fiind promovate diverse cazuri speciale, asa cum echipa din care am facut parte anul acesta l-a promovat pe cel al Sarei, sau categorii defavorizate. Care ar fi fost publicul tinta daca aceasta manifestatie sportiva ar fi avut loc in padure?

Nu pot sa nu ma gandesc si la participantii cu dizabilitati, cum s-ar fi descurcat acestia prin padure? WP_20151004_11_02_05_Pro

Iar in final, vietuitoarele din padure au deja un stil de viata activ, noi trebuie sa le molipsim pe cele de la oras. 🙂

Sunt convins ca daca blocajul rutier s-ar fi datorat unui meci de fotbal pe care nationala Romaniei l-ar fi sustinut pentru calificarea la Euro 2016, bucurestenii ar fi fost mult mai intelegatori si toleranti.

Lipsa de intelegere pentru fenomenul “Maraton in Bucuresti” se reflecta si in statistici, 60 – 65% dintre romani murind de boli cardiovasculare. Un procent considerabil mai mare decat suma tuturor celorlalte cauze. Iar incidenta acestor boli a crescut in ultimii 10-15 ani. O inima si un sistem circulator vulnerabile, sun efectul unei vieti sedentare, dese ori asociate si cu consumul de tutun.

Un alt utilizator de Facebook, remarca: Haosul de azi din Bucuresti nu are nici o justificare. Haosul de duminica din Bucuresti a fost similar celui din fiecare zi lucratoare. Traficul rutier in Bucuresti este haotic tot timpul. In plus, alergatorilor le este rezervat centrul orasului pentru cateva ore doar de doua ori pe an, in mai si in octombrie.  Iar o justificare exista si nu este deloc neglijabila. M-am nascut si mi-am petrecut o mare parte din viata in Bucuresti. In urma cu zece ani, daca vedeai oameni alergand prin parcuri te uitai ciudat la ei, pentru ca erau exceptii. Daca mergi astazi in parcurile bucurestene, mai ales dimineata sau seara, poti observa ca numarul celor care alearga este considerabil. In urma cu patru ani, membri echipei in cadrul careia am participat anul acesta nu alergau in mod regulat. Acum o fac. Pana la urmatorul eveniment sper sa-i mai convingem si pe alti cunoscuti sa participe.

Fumatul si sportul.

In timpul in care asteptam preluarea stafetei, am remarcat ca mai multi dintre cei care asteptau alaturi de mine, fumau. Spre exemplu, pe o banca, destul de aproape de mine se aflau 4 tineri de pana in 25 de ani care sudau tigarile in asteptarea stafetei.

           Oameni buni, FUMATUL si SPORTUL sunt doua comportamente ce nu au nimic in comun si care nu ar trebui nici macar sa se intersecteze!

Eu stiu ca ati vazut in presa “imagini socante cu Lobont fumand in spatele autocarului” si alte astfel de situatii jenante, dar aceia, desi profesionisti, nu erau/sunt sportivi adevarati. Am practicat tot felul de sporturi, inclusiv de performanta, dar niciodata nu am pus o tigara in gura. Exercitiul fizic are nevoie de plamani, iar acestia sunt poarta prin care tutunul intra in organism.

           Daca totusi esti fumator si vrei sa asisti sau chiar sa participi la o competitie sportiva, esti bine primit. Dar, din respect pentru ceilalti, abtine-te de la a fuma; fa-o macar pe durata acesteia! Performanta motorului este conditionata de intretinerea lui si de combustibilul cu care este alimentat.

         Nu mai fumati in prezenta copiiilor! Mai ales la locurile de joaca! Pe langa copiii vostri, de care ar trebui in primul rand sa va pese, se afla si copiii altora. Respectati-le dreptul la un mediu curat!

Pentru mine aceasta editie a maratonului Bucuresti, a insemnat si posibilitatea de a alerga pentru cineva care nu o poate face. Ma bucur ca am putut fi alaturi de Sara Maria si de parintii ei.

Am stabilit si un nou record personal, terminand primii 10 Km in 54 de minute si 50 de secunde.

Pentru noi cursa s-a incheiat. Cel putin pentru moment. Insa Sara Maria isi continua cursa pentru a inlatura efectele negative pe care sindromul Joubert le are asupra ei. Cei care aveti pe inima dorinta de a o sustine pe ea si familia ei, gasiti aici toate informatiile necesare. Orice forma de suport este binevenita. Puteti redirectiona cei 2% din impozitul anual, care altfel raman la stat.

Maratonul Bucuresti s-a incheiat. Ne vom reintalni cu el la anul, atunci cand voi avansa la nivelul urmator. Semimaratonul. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s