Consiliul Superior al Magistraturii a decis ieri ca Primul Ministru al Romaniei, prin declaratia facuta la adresa procurorului care-l ancheteaza, a afectat independenta justitiei.

Consider ca este o problema serioasa ca intr-o tara democratica, independenta justitiei sa fie afectata prin declaratii ale sefului guvernului. Practic, prin exemplul dat de acesta, orice inculpat poate din acest moment sa denunte orgoliul si lipsa de profesionalism a procurorului care-l ancheteaza.

Din punctul meu de vedere, nu doar independenta, dar si imaginea justitiei a fost grav afectata. Ce garantie mai are in acest moment cetateanul de rand ca justitia va fi implinita in cazul lui particular, din moment ce omul care detine a patra pozitie in stat deplange faptul ca procurorii sunt “total neprofesionisti” si  ca instrumenteaza dosarele manati fiind de orgolii personale?

Desi a facut acest mare deserviciu justitiei, domnul Victor Ponta nu risca nici o sanctiune reala. Constatarea CSM are doar rol informativ, pentru ca noi toti sa luam la cunostinta.

De ce? Pentru ca este neconstitutional sa-l sanctionezi pe un politician pentru declaratii politice. Dar afectarea independentei justitiei, nu poate fi considerata, macar intr-o anumita masura, ca fiind incalcare a unui alt principiu constitutional, si anume cel al separatiei puterilor in stat?

In plus, cum corect a subliniat doamna Livia Stanciu, presedintele ICCJ, domnul Ponta a depasit limitele discursului politic prin afirmatiile facute la adresa procurorului de caz, fapt pe care orice om cu un minim de bun simt il poate constata. “singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă zece ani” – scria Victor Ponta pe contul sau de Facebook pe 17 septembrie. Deci, intrucat prin declaratiile facute, VIctor Ponta s-a scos singur in afara discursului politic, nu vad nici o incalcare a Constitutiei prin sanctionarea acestuia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s