Va recomand sa cititi acest articol scris de catre Lucian Mandruta. Proiectul de lege la care face referire, a fost initiat de catre condamnatul Liviu Dragnea si, desi in expunerea de motive foloseste intensiv termenul de “promovare” a demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup, in esenta, legea respectiva urmeaza sa sanctioneze contraventional, cu amenda de la 1.000 pana la 60.000 de lei fapta de “defaimare sociala”, concept extrem de vag, care lasa loc la multiple interpretari. Printre altele, defaimare inseamna si “a vorbi de rau”, iar pentru a te face vinovat de defaimare sociala, nici macar nu trebuie sa te adresezi, sau sa te raportezi, in mod direct la cel care, avand la dispozitie un termen de 3 ani de la momentul in care a luat la cunostinta, va putea face o plangere impotriva ta.
Personal, consider ca acest proiect de lege s-a nascut din nevoia de liniste a unei clase politice deconspirate de DNA, reprezentand un atac direct la libertatea de exprimare si are in vedere, nu promovarea demnităţii umane şi a toleranţei faţă de diferenţele de grup, ci mai degraba urmareste punerea pumnului in gura celor care au ceva de obiectat.
Utilizarea unor expresii precum “clasa politica corupta”, sau “PSD, partid de penali”, expresii ce astazi sunt la indemana oricui, vor fi foarte curand restrictionate celor multi, permitandu-si-le totusi cei bogati.
“Promovarea”, chiar si a tolerantei, se face prin educatie. Sanctiunea insa, are rolul de a descuraja un obicei. In cazul de fata, modul vag in care este definit conceptul de “defaimare sociala”, dar si termenul de reactie, exagerat de lung, acordat “partii vatamate”, ii va face pe cei mai multi sa se gandeasca, nu de doua ori, ci de o mie de ori inainte de a se exprima, in mod special in scris.

Inchirieri de idei

Saptamana asta, omul care vrea sa ia puterea in cel mai mare partid al tarii ne-a dat o idee despre ce inseamna viziunea sa politica. Si seamana perfect cu cea a lui Iliescu de-acum 25 de ani: linistea.

Potrivit unui proiect de lege, “defaimarea sociala” va fi pedepsita cu amenda, iar cetateanul care se considera nedreptatit are 3 ani la dispozitie sa se duca in tribunal si sa incerce sa inchida gura  cu o amenda celui care, vorbind in general, l-a jignit pe el in particular.

Ce inseamna defaimarea sociala? Pai sa presupunem ca un judet voteaza 90% pentru o anume forta politica si tie nu-ti place asta. Scrii undeva “judetul cutare e populat de orbi, care nu inteleg ce greseala fac”. Din acel moment, conform cu noua lege, esti varza cu carne (si sper ca nu jignesc aici cultivatorii de varza): ORICE cetatean din judet va putea sa te…

View original post 590 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s