In data de 5 Iunie, Victor Ponta a fost pus sub urmarire penala in dosarul Turceni-Rovinari. O saptamana mai tarziu, “pentru a nu lăsa ca această situaţie să afecteze PSD“, Primul-Ministru al Romaniei si-a dat demisia de la conducerea partidului. Intrucat nu a facut acelasi gest si in ceea ce priveste pozitia detinuta in fruntea guvernului, mi se pare putin anormala aceasta decizie, mai ales in lumina celor ce s-au intamplat in intervalul de timp ce s-a scurs de atunci. Interimatul PSD-ului a fost preluat, nu de catre un urmarit penal, nici macar de un inculpat, ci de un condamnat penal. Aparent, partidului cu cel mai mare numar de sustinatori, nimic nu-i poate dauna. In acest context, cum ar fi afectat PSD-ul, statutul de urmarit penal al domnului Ponta?

Acesta era de ceva timp dovedit ca plagiator (hot intelectual), fapt care nu i-a afectat negativ popularitatea. In randul cetatenilor am auzit justificari de genul, ” sunt convins ca si-ar fi putut face si singur doctoratul pentru ca e baiat destept. L-a facut asa cum l-au facut si altii. Asa se faceau pe atunci”.  Aceste explicatii sunt halucinante, mai ales tinand cont de timpul semnificativ ce trebuie alocat pentru a duce la bun sfarsit o lucrare de doctorat. In al doilea rand, a predat conducerea partidului unui condamnat penal. Baronii PSD nu vad nici o problema in asta, si mai grav, nici cetatenii simpatizanti.

Intre timp, domnul Ponta a fost trimis in judecata in dosarul respectiv. Nici aceasta noua calitate, cea de inculpat, nu l-a determinat pe acesta sa faca un pas inapoi si sa se retraga din fruntea guvernului. A considerat ca statutul lui de urmarit penal ar putea dauna partidului din care face parte, dar nu considera ca statutul de inculpat ar putea avea consecinte negative asupra imaginii Romaniei in lume. Electoratul fidel PSD-ului ramane omogen, ca doar, “toti fura, voi nu vedeti ca procurorii se iau numai de cei aflati la putere. Pe ceilalti de ce nu ii ia? Cand ii vor lua si pe ceilalti, atunci o sa fim de acord. E comanda politica.” In plus, Ponta “a dat” inapoi ceea ce a luat Basescu. Mareste pensiile, salariile”.

O mare parte din vina pentru acesta situatie, o are si presa romaneasca, lasand impresia ca nu cunoaste notiunea de boicot. Daca PSD-ul nu vede o problema in a avea un presedinte de partid condamnat penal, e o problema. Insa o putem lasa sa fie doar problema lor. O presa reala si independenta ar putea ajuta, si in acest caz, la curatarea clasei politice. Imaginati-va ca domnului Dragnea nu i s-ar mai pune in fata un microfon. Cat timp credeti ca s-ar mai bucura de sustinerea partidului?

Politicienii cu probleme penale, precum Ponta, Dragnea, Sova, Udrea, Basescu, Becali, etc, vor sa ne inoculeze ideea ca penal este sinonim cu normal si ca nu inseamna neaparat ceva atat de grav, ca toti suntem la fel si ca, chiar daca vor executa o pedeapsa, pot apoi sa se intoarca la viata de dinainte cu fruntea sus. Vor sa ne prosteasca intr-un asa fel incat sa poata veni apoi, sa ne priveasca fix in ochi si sa ne spuna, “Da, am fost condamnat la inchisoare, dar am scris lunar cate 3-5 lucrari stiintifice si am fost eliberat conditionat. Va asigurm ca nu aveti motive de ingrijorare, destinele vietilor voastre sunt in continuare in siguranta in mainile noastre”. Nu, nu este asa. In lumea in care ne desfasuram noi activitatea, dupa ce ai executat o condamnare, sansele tale de a-ti gasi un loc de munca si de a-ti recapata locul in societate, scad drastic. Intorcandu-te intr-o comunitate normala, aceasta va manifesta retinere fata de tine. Vei fi tratat distant, in conformitate cu cazierul dobandit.

O condamnare penala in cazul oricaruia dintre noi, ne-ar aduce numai deservicii. De ce acceptam ca in cazul lor, unicul efect al unei condamnari sa fie cresterea notorietatii?

La fel cum Nicolae Ceausescu, nu a dorit sa se apere in fata unei instante de judecata, cerand sa raspunda la intrebari, doar, in fata Marii Adunari Nationale, se pare ca in acelasi mod vad lucrurile si multi dintre actualii politicieni, “nu procurorii trebuie sa reformeze clasa politica, alegatorii trebuie sa o faca”. Incadrat perfect in acest peisaj, este si domnul Ponta care se vrea judecat de public. Mai exact, de catre cei care-l urmaresc pe Facebook. Astfel, “pe retea”, inainte de a face aprecieri desconsideratoare la adresa procurorului care l-a trimis in judecata, numindu-l pe aceasta “total neprofesionist” si obsedat, isi imblanzeste “auditoriul” atingand coarde sensibile precum “Romania va depasi economic mai multe tari europene”, “economia creste, salariile si pensiile la fel”, sau “absorbim fonduri europene şi ajutăm Moldova”. Eeee in acest context, in care guvernul Ponta detine controlul asupra unor probleme de importanta majora, se gaseste un gandac de procuror, care nici macar nu este un bun profesionist ( imi vine in mod inevitabil in minte formula “bun roman”), sa-l trimita in judecata pe mandrul print pentru niste inventii “din urmă cu 10 ani!”.

In acelasi timp, Ponta incearca sa extinda aria de acoperire a unui concept existent deja, conform caruia, realizarile profesionale, economice, valoarea adusa de un individ, pot constitui moneda de schimb pentru diverse capricii sau defecte. Altfel spus, presupusele realizari economice ale guvernului Ponta, l-ar putea absolvi pe inculpatul Ponta in fata instantei publice de faptele de care se face vinovat.

Dupa esecul memorabil, inregistrat in urma cu mai putin de un an in cadrul alegerilor prezidentiale, mai multi dintre liderii PSD au declarat, prezentand o falsa umilinta, ca au inteles mesajul radical transmis atunci de catre majoritarea alegatorilor si ca vor purcede la purificarea si reformarea partidului.

Este emblematica pentru succesul reformei din PSD, cea mai recenta intamplare care-l are ca protagonist pe primarul sectorului 3, Robert Negoita. Acesta, convins fiind de faptul ca ” “Doar în momentele grele se văd cei care au determinare, cei care au curaj şi dorinţa de a ajuta la ieşirea din impas”, si-a anuntat marti, 22.09.2015, candidatura la sefia PSD. Anuntul l-a facut din postura de proaspat presedinte al organizatiei de la Bucuresti si de primar al sectorului 3. Modul in care a facut-o, referindu-se la problemele, pe care atat Ponta, cat si Dragnea le au cu justitia ( “Premierul a avut prima înfăţişare ieri, într-un dosar penal, preşedintele interimar este condamnat în primă instanţă” ), i-a facut pe cei din urma sa reactioneze. Ponta l-a atentionat subtil ca, “e riscant să zică de Liviu Dragnea, de mine. Dacă mâine e el? Ce face? Eu în locul lui nu aş fi zis”. Cu toate acestea, a incheiat prin a spune ca, “e dreptul lui, candidează, eu nu candidez, e democraţie în PSD”.

O afirmatie aproape identica, dpdv al semnificatiei a facut si domnul Dragnea, “libertatea de exprimare şi dreptul de a candida în PSD nu pot fi înfrânte”.

Insa, cu toate acestea, domnul Negoita care, conform propriilor spuse din ziua precedenta, avea “determinare, curaj, si dorinta de a ajuta”, a anuntat printr-o inregistrare postata pe Facebook, ca ïsi retrage “intentia de a candida”. Motivul expus…., colegul domniei sale, domnul Liviu Dragnea, acelasi care cu o zi inainte era condamnat in prima instanta, si-a anuntat candidatura pentru aceeasi functie.

Acesta este doar o mica parte din partidul care are cei mai multi sustinatori in Romania. Arata rau, dar reflecta realitatea din societatea romaneasca.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s