As fi preferat sa nu scriu despre acest subiect, pe care l-am si evitat multa vreme. As fi preferat s-o faca altcineva. Preferabil o femeie. Picatura care a umplut paharul, aceea care m-a convins sa scriu, a fost un articol scris pe gandul.info de catre un anume domn, Adrian Mihaltianu. Va recomand sa-i citit articolul, chiar daca eu unul il gasesc exagerat. Din respectul deosebit pe care-l port conceptelor de femeie, doamna, sotie, mama, am incercat sa-l redactez intr-o maniera cat mai eleganta. Stiu ca nu va fi digerat de toata lumea, insa cand am inceput sa scriu mi-am propus sa nu o fac pentru a fi pe placul cuiva. Mi-am propus sa imi expun modul de gandire cu privire la diverse aspecte ale vietii si sa fac o delimitare foarte clara intre ce este bine si ce este rau, dupa propria-mi opinie. Sper ca cititorul acestor randuri sa intepreteze corect intentia mea de a aborda constructiv acest subiect.

Violul provoaca rumoare in societate. Pare a fi devenit infractiunea suprema. Exista chiar un proiect de modificare a noului cod penal, initiat de domnul deputat Bogdan Diaconu, care prevede o crestere a pedepsei pentru viol pana la un maxim de 25 de ani. Conform aceluias cod, aceasta este si pedeapsa pentru omorul calificat, art. 189. Pentru cei care nu stiu, omorul calificat este cel premeditat, savarsit prin cruzimi, asupra mai multor persoane, asupra unei femei gravide, etc. Oare sunt echivalente aceste doua infractiuni?  In acest context, un val de indignare i-a cuprins atat pe barbati cat si pe femei si este numai normal sa se intample asa. Insa, asta e tot? Ne limitam la a ne arata indignarea?

La inceputul saptamanii trecute a fost data sentinta, in prima instanta, impotriva celor sapte violatori de la Vaslui. Inainte de acest moment, am citit tot felul de opinii, mai mult sau mai putin avizate, prin care se cereau pedepse care mai de care mai crude in dreptul celor sapte. Acestea includeau, printre altele, mutilarea fizica, sau castrarea chimica. Am auzit chiar in repetate randuri, dorinta ca cei sapte violatori sa fie la randul lor violati. Dar nu o singura data, ci zilnic de catre viitorii lor colegi de celula. Sa-mi fie cu iertare, dar eu, avand calitatea de cetatean al unui stat de drept, sunt rezervat in a lasa ca justitia sa fie implinita de catre niste, alti infractori. Am vazut si titluri de ziar de genul, ” Roata s-a intors…”, devoaland o satisfactie pentru ceea ce urmeaza sa li se intample zisilor condamnati pentru viol. Da, sentimentul dreptatii justifica o oarecare stare de bine atunci cand vezi ca justitia s-a implinit. Insa, a te bucura la gandul ca persoana condamnata va plati un pret in plus fata de cel dispus de instanta, mi se pare cel putin exagerat. Cu ce te deosebesti tu de violator atunci cand, gandirea ta este la fel de cruda si de vicioasa?

Cei sapte violatori au primit, in prima instanta, pedepse de pana la opt ani si ceva de inchisoare. Ca o opinie personala, am convingerea ca pedepsele aplicate acestora vor fi mai mari in urma apelului. Ramane de vazut. Cativa jurnalisti, blogger-i, dar si o mare parte dintre cei care s-au implicat emotional in acest caz,  se arata contrariati de cuantumul mic al pedepselor. Le atrag atentia tuturor ca aceasta este practica in justitia din Romania. Atat organele de cercetare penala, cat si instantele de judecata minimizeaza gravitatea infractiunilor, dese ori fiindu-i reprosate victimei neluarea tuturor masurilor de preventie. Spre exemplu, luarea de mita si abuzul in serviciu, sunt infractiuni pentru care sunt prevazute pedepse de pana la 10 ani. Cu toate acestea, marii corupti au primit cel mult patru ani. Sau, pentru uciderea din culpa sunt stabilite pedepse de pana la 7 ani de inchisoare. Cu toate acestea, un sofer care, manifestand inconstienta si iresponsabilitate la volan, ucide una sau mai multe persoane, primeste 3 ani cu suspendare.

Mi se pare interesant insa, faptul ca celor sapte violatori le-a fost aplicat cate un spor de pedeapsa si pentru savarsirea infractiunii de lipsire de libertate. Am studiat si eu stiinte juridice, dar nu prea reusesc sa imi imaginez cum altfel s-ar putea desfasura un viol decat prin lipsirea de libertate. Este ca si cum l-ai condamna pe cel gasit vinovat de omor calificat si pentru vatamare corporala, vatamare corporala grava si lovituri cauzatoare de moarte.

Observ ca in abordarea delictelor sexuale, este luata in considerare numai una dintre laturile problemei, cealalta fiind ignorata total.  Evident, fiecare persoana raspunde pentru fapta ei, deci situatia penala a violatorului este clara. NIMENI nu are dreptul sa dispuna de altcineva impotriva vointei acestuia. Totusi, daca intangibilitatea sexuala a femeii este atat de importanta pentru noi toti si luand in calcul si realitatea de netagaduit a violului, ce facem noi ca societate pentru a proteja aceasta valoare? Ce face comunitatea feminina pentru a stopa acest fenomen?

Societatea nu a facut mai nimic pana acum, educatia sexuala lipsind cu desavarsire din programa scolara preuniversitara. Dar comunitatea feminina, face, sau, ar putea face ceva?

Voi incepe expunerea mea comentand editorialul despre care am scris mai sus, pe care il gasesc total deplasat in mai multe aspecte. Le voi evidentia aici doar pe cele care mi se par de-a dreptul extremiste.

Astfel, conform acestuia, ” Abuzul sexual la adresa femeilor din România are loc zilnic. E peste tot. Şi îmbracă nenumărate forme. Da, nu vei putea convinge un bărbat să nu se uite, asta e, suntem animale şi ne zboară ochii. Da, nu vei putea împiedica bărbaţii să comenteze între ei – cei graşi şi diformi sau chiar monstruos de urâţi – formele generoase ale unei tinere – treaba asta face parte din natura umană. Dar de aici până la fluierat pe stradă, la priviri insistente, la aluzii cu voce tare, la agresiuni verbale, la claxonat cu limba scoasă, la pipăit şi chiar la mai mult, e o cale lungă.”

Sumarizand, faptul ca un barbat se uita in public la o femeie, il face pe cel dintai animal. Deja ma simt eu abuzat, ca barbat. Simpla calitate de obserator a unui fenomen ce are loc in spatiul public te face animal? Ma intreb cum si-a cunoscut acest domn partenera ( daca este cazul de asa ceva)? Prin telefon? I-as spune domnului Mihaltianu, ca nu suntem toti niste animale si l-as ruga sa vorbeasca in nume propriu. Avem cateva caracteristici comune cu acestea, intre care instinctele, capacitatea de educare, etc. Dar totusi, ne deosebim de acestea cel putin prin prezenta ratiunii si a discernamantului. Este drept si faptul ca uneori jignim animalele comparandu-le cu anumiti oameni. Ca sa fiu mai precis, cei mai multi dintre noi suntem, fara voia noastra, subiecte pasive intr-o industrie a sexului care se “reproduce” sub ochii nostri. Acesta face tot felul de etichetari jignitoare si discriminatorii ( grasi, diformi, muncitorii de pe santier), sustine ca in zona rurala au loc cele mai multe violuri, desi statisticile spun ca Bucurestiul se afla pe locul doi in tara in ceea ce priveste numarul acestora.  Astfel, conform acestuia, “Barbatii grasi si diformi sau chiar mosntruos de urati” isi permit sa comenteze ” formele generoase ale unei tinere”. Forme generoase exupse cum si mai ales unde? In public? Pai daca sunt expuse in public, ce-i impiedica pe cei dintai sa le comenteze? Si comentandu-le, acestia devin in mod automat animale? Pai domnule jurnalist, dumneavoastra cu ce va ocupati? Nu cumva principala dumneavoastra activitate consta in a comenta?

Mi-l imaginez deja pe acest individ in postura, nefasta pentru aceasta societate, de legiuitor. Parca-l vad introducand in sfera penalului “privitul insistent”, “fluieratul pe strada” si, de ce nu, chiar si “aluziile facute cu voce tare”.

Ma voi intoarce acum la intrebarea initiala. Atitudinea femeii in societate si in familie, poate influenta, inspre extinctie sau, dimpotriva, spre extindere, fenomenul delictelor sexuale? Parerea mea este ca, DA. Si am sa explic de ce.

Doamnele se bucura de o pozitionare strategica, pozitionare de care chiar si cel mai implicat barbat in viata de familie, rar se poate bucura. Postura de mama, atat de baieti cat si de fete, cea de prim si principal educator. Ca mama ai acces la mintea copilului tau, aflata in proces de dezvoltare.

Ca mama de baiat, este important sa-l inveti pe acesta ca, desi diferiti, oamenii sunt egali. Sa-l inveti sa-i respecte pe cei din jur, sa nu ia niciodata ceea ce nu-i apartine, sa nu isi insuseasca nimic  folosind forta. Sa accepte si sa respecte refuzul. Raspunzandu-i pozitiv copilului tau la toate cererile, ii vei contura conceptia ca i se cuvine orice. Pe cale de consecinta, atunci cand va fi mare, va exista riscul ca acesta sa considere ca i se cuvine sa se bucure si de domnisoara intalnita pe strada, chiar daca aceasta nu este de acord. In materie sexuala trebuie sa-l inveti sa-si pretuiasca partenera, s-o valorifice ca om, nu ca numar. Din nefericire am vazut foarte multe mame de baieti privindu-i cu mandrie cum isi schimba partenerele la fel ca pe sosete. ” Lasa ca e bine sa capete baiatul experienta”. Iar daca una dintre ele il parasea pentru un altul, o numeau la unison curva. Cum te astepti sa dea mai tarziu, valoarea corecta unei femei, atunci cand tu il incurajezi chiar si in mod tacit sa aiba cat mai multe relatii?

Apoi, ca mama de fata, ar fi bine s-o inveti ca sexul nu este o moneda de schimb. O poti invata ca a se fotografia si expune in tinute sexy, la varsta de 12 ani este imoral, indecent si in egala masura, periculos. In acest reportaj regasim ,pe de o parte, opinia unei fete ce are probabil aceasta varsta, dar care poate reprezenta un exemplu de gandire si atitudine, atat pentru adolescente cat si pentru multe femei adulte. Pe de alta parte, in acelasi reportaj ne este prezentata si capitularea si resemnarea mamei unei fete.

Pentru ca ceilalti sa te valorizeze ca om, ca femeie, trebuie ca mai intai tu sa iti dai valoarea corecta. Limitandu-te la aspectul tau fizic si raportantu-te la tine insati ca la un obiect sexual, iti vei da singura valoarea pe care ceilalti o vor lua ca atare.  A te folosi de sexualitata ta, expunandu-ti, manipulandu-ti sau lasandu-i pe altii sa-i manipuleze trupul pentru a castiga avantaje materiale, este profund imoral. Iar comportamentul imoral, naste comportament imoral. Fie ca vorbim despre licitarea virginitatii proprii, prostitutie, pornografie, dans la bara, sau videochat, toate acestea sunt forme de castig imorale. Sunt persoane care se refera la acestea ca fiind meserii. Ce scoli se fac pentru pentru a le practica? Stiu, e grea viata. Debutul in piata muncii este teribil in Romania. Insa, facandu-ti loc in viata cu trupul, vei primi, pe buna dreptate, eticheta de “femeie usoara”, stigmat pe care-l vei purta pentru tot restul vietii.

Intre practicile enuntate mai sus, videochat-ul mi se pare cea mai injositoare forma de manifestare sexuala, pentru rasa umana. Ambele parti se manipuleaza reciproc. Prestatoarea face absolut ORICE pentru a-si tine clientii conectati fiecare minut in plus. De cealalta parte, pacientul , pentru ca da, cel care se autosatisface sexual telecomandandu-i unei alte fiinte umane sa se comporte practic precum un robot, este de domeniul patologicului, va dispune de aceasta dupa bolnavu-i plac.

In acest reportaj, una dintre prestatoarele la bara, se arata deranajata pentru ca , citez, ” sunt anumite personaje care se intind la mai mult decat a-ti spune un, Buna, sau, Vai ce frumoasa esti…”. Domnisoarelor si doamnelor care aveti acest/aceasta “job/ocupatie/profesie” (cum va place sa ii spuneti), cei care vin sa va vada nu o fac pentru a va saluta sau pentru a va aprecia frumusetea. La nivel mental, v-au “consumat” deja incepand cu prima privire. Ce va deranjeaza mai mult? Ideea in sine, sau faptul ca aceasta va este facuta cunoscuta?

Le mai puteti spune fetelor voastre ca, bunele maniere recomanda sa se evite lasarea lenjeriei intime la vedere in spatiul public, iar hainele care le copiaza si evidentiaza fidel organul genital, sau care le lasa la vedere jumatate din posterior, sunt indecente si provocatoare. Imaginati-va la randul vostru niste barbati purtand pe strada pantaloni care sa le copieze FIDEL forma organelor genitale. Ar fi de un efect vizual total. V-ati simti confortabil in prezenta lor? Sunt convins ca sunt suficient de multi masculi care le apreciaza si incurajeaza sa se imbrace asa. Insa, atunci cand le merg alaturi, acestia nu le insotesc, le poarta ca pe niste accesorii.

Melteanul care se mandreste cu modul vulgar in care partenera sa isi expune sexualitatea in public, este cel mai probabil acelasi care ar fi abuzat-o daca ea nu i-ar fi apartinut. Elegant si chiar sexy, nu inseamna indecent, vulgar. Iar un gentleman NU se va afisa in nicio imprejurare langa o femeie imbracata vulgar.

Sunt niste aspecte care, ori nu sunt intelese, ori nu se vor a fi intelese.

Omul, in general, este ghidat in actiunile lui de instincte si de ratiune. Pe masura ce creste tensiunea sexuala in cazul oricarui barbat NORMAL, ratiunea incepe sa cedeze teren instinctului. Satisfactia sexuala este data de instinct, nu de ratiune, cea din urma avand alt gen de satisfactii.  Asa functioneaza barbatul fie ca va place fie ca nu. Majoritatea barbatilor dispun de suficienta ratiune cat sa-si stapaneasca oricand instinctele, chiar daca si acestora li se creaza disconfort prin expunerea la tensiune sexuala. Totusi, ce veti face in cazul celor care nu au ratiune si se bazeaza exclusiv pe instincte? Adica ce faceti la intalnirea unui violator? Acestia exista, sunt printre noi, chiar daca intr-un numar redus. In plus, nesocotiti si faptul ca exista barbati care, desi isi doresc compania unei femei, anumite particularitati ale lor ii fac antipatici si nu vor reusi sa aiba o relatie. Ei cu ce v-au gresit ca sa-i expuneti acestui spectacol sexual stradal? O sa imi spuneti ca au optiunea de a nu se uita. In aceasta societate suntem asaltati in orice mediu, de informatie nesolicitata/nedorita. Suntem sunati de persoane cu care nu avem nici o legatura, dar care au facut cumva rost de numarul nostru de telefon si vor sa aiba un castig de pe urma noastra. Pe internet ne apar tot felul de pop-up-uri continand informatie nesolicitata. Primim prin posta traditionala, dar si electronica, tot felul de reclame, pliante sau propuneri. La fel se intampla si pe strada. Este foarte mult SPAM in spatiul public. Totul este ostentativ si vulgar.

Daca tot ne sunt deschisi ochii, cu ocazia mediatizarii unui viol, haideti sa-i deschidem larg, pentru ca doar astfel putem observa fenomenul in totalitatea lui.

Atunci cand, cunoscand despre o zona ca este inundabila, iti construiesti totusi o casa acolo, vine si ti-o ia viitura, este foarte probabil sa nu te bucuri de tot suportul celorlati. La fel se intampla si in cazul violurilor.

Hranind contra cost satisfactii sexuale ce dese ori intra in zona bolilor psihice, trebuie sa iei in calcul si faptul ca la un moment s-ar putea sa iti fie emisa si factura de plata.

Un barbat adevarat va condamna violul nu doar la nivel declarativ, asa cum o fac “baietii cu pumnii tari” atunci cand apare cate unul care-i vizeaza pe altii, ci la nivelul cel mai practic. Barbatul adevarat va avea o conduita anti-abuz incepand cu, dar fara a se limita la, partenera sa, care-i este femeia cea mai apropiata. Concurent, o doamna, nu doar ca nu-si va insusi un comportament indecent in societate, dar nici nu-l va incuraja, il va dezaproba si il va condamna in viata de zi cu zi.

Haideti sa ne intalnim la jumatatea drumului in lupta impotriva violatorilor. Si daca acestia vor continua sa existe, atunci nu vor mai beneficia de circumstante atenuante si veti vedea ca li se vor aplica cele mai severe pedepse.

Cele care totusi nu doriti sa veniti la jumatatea drumului, considerand ca aveti dreptul sa va manifestati in ce fel doriti, un va rog un singur lucru. Cand va pune mana pe voi magarul ala caruia i-ati fluturat morcovul prin fata ochilor, nu veniti la noi pentru a plange impreuna pentru ceea ce vi s-a intamplat. Lacrimile noastre se vor fi consumat pentru acelea care vor fi facut tot ce le-a stat in puteri pentru a stopa acest fenomen si care totusi vor fi cazut victime unor psihopati.

PS: Pliantul de mai jos i-a fost dat mamei mele cu o luna in urma in zona magazinului Unirii.

Promo videochat_2Promo videochat_1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s