Statutul alesilor locali prevede, astazi, ca primarii sau consilierii locali care au fost condamnati definitiv la pedeapsa cu inchisoarea isi pierd mandatul de drept. Prezenta lege nu face diferenta intre pedepsele stabilite cu executare si cele cu suspendare.

Conform gandul.info, un numar de 16 deputati au initiat un proiect de modificare a actualului statut, in sensul de a introduce termenul “cu executare” in textul legii, motivand ca actuala formulare este incerta si este interpretata diferit de catre instantele de judecata. Mai mult, conform acestora, legea in vigoare creaza conditiile pentru ca, “chiar şi pentru delicte minore, comise fără intenţie şi fără legătură cu exercitarea atribuţiilor ce le revin, aleşilor locali condamnaţi la executarea pedepsei cu suspendare le-a încetat mandatul”. Hmmm. Daca instanta a stabilit o pedeapsa privativa de libertate, mai putem vorbi despre delicte minore comise fara intentie?

In plus, un consilier local sau un primar, condamnat fiind la inchisoare cu executare, isi pierde mandatul “de facto”, fiind in imposibilitatea de a-si exercita atributiile de serviciu date fiindu-i limitarile fizice specifice starii de detentie. In baza acestui rationament logic, devine evidenta intentia legiuitorului din momentul in care a reglementat acest aspect in actualul statut al alesilor locali si anume, de a-i deposeda de mandat pe TOTI alesii locali condamnati definitiv, fara deosebire.

Aplicarea unei pedepse cu suspendare tine de circumstantele in care a fost comisa fapta si nu de fapta in sine. Fapta este aceeasi si este normal ca respectivul condamnat sa-si piarda mandatul si, eventual, sa vina inca o data in fata alegatorilor purtand pe piept noul sau statut de condamnat penal. Este drept ca probabilitatea ca acesta sa fie revalidat de cate electorat este foarte mare in Romania ( cei ca el sunt mai multi decat ceilalti), dar aceasta formalitate nu trebuie eliminata din lege.

In concluzie, pentru a nu mai crea confuzie printre judecatori, le recomand celor 16 deputati sa faca mentiunea explicita “indiferent daca pedeapsa stabilita este cu executare sau nu”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s