Facebook-Spy-chatConform site-ului de stiri, stirileprotv.ro, recrutorii “de succes” folosesc retelele de socializare pentru a-si spiona candidatii pentru locurile de munca scoase la concurs. Nu ma surprinde faptul in sine, ci recunoasterea lui. Mai exact, recruterii iau la puricat profilurile candidatilor de pe Linkedin si Facebook. Daca Linkedin este o retea orientata catre “socializarea” profesionala si verificarea profilului respectiv se prezuma, altfel stau lucrurile in cazul retelei Facebook.

In cadrul reportajului se recomanda in doua randuri utilizatorilor de retele sociale, sa manifeste prudenta in postarea fotografiilor de la petreceri. Ma intreb, unde este neregula? In faptul ca un om participa la o petrecere, comportament condamnabil de altfel 🙂 , sau in decizia acestuia de a impartasi cu prietenii imaginile surprinse acolo? Probabil, pentru a avea succes in cariera profesionala, ar trebui sa postezi pe facebook doar fotografii ce te prezinta la locul de munca, sau din team builgding-uri, ori sa postezi status-uri la ore nocturne de genul: Singur la munca… Mi se pare total neprofesionist sa folosesti drept criteriu de selectie intre doi sau mai multi candidati, aspecte ce tin de viata privata a acestora. Da, profilul Facebook este un spatiu public, insa rolul acestuia este de a impartasi idei, pareri personale, evenimente de viata, calatorii, impresii,  in mod special, cu prietenii tai. Verificarea acestui profil de catre un recrutor este un soi de ingerinta in viata privata, extraprofesionala. Este total irelevant, dar si periculos, deoarece recrutorul va avea tendinta sa scape din vedere compatibilitatea candidatului cu postul urmarit si sa se axeze pe aspecte care tin de compatibilitatea mentala, in materie de gusturi sau ideologii dintre el si candidat. Acest obicei nu este caracteristic unui recrutor inventiv, sau bine pregatit profesional.

Dimpotriva, un recrutor de succes este acela care are capacitatea de a selecta cel mai potrivit candidat pentru un post intr-un mod obiectiv si folosind metodele conventionale, nu pe baza de afinitati si fara a se transforma intr-un spion ieftin.

Imixtiunea recrutorilor in profilulrile candidatilor de pe retele sociale, sunt imorale in masura in care contribuie la luarea unei decizii de acceptare sau respingere, denota lipsa acestora de profesionalism si, nu in ultimul rand, reprezinta inca o forma de abuz asupra vietii private. Faza cu fotografiile de la petreceri, fiind interpretata, suna in felul urmator. Vrei cariera profesionala? Atunci trebuie sa renunti la viata privata.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s