Guvernul Ponta a aprobat o prima rectificare bugetara pentru 2015. Conform premierului Victor Ponta, este vorba despre o rectificare pozitiva. Adica, in prima jumatate a anului au fost cheltuiti mai putini bani decat au fost incasati. Mai exact, este vorba despre 4 miliarde lei incasati in prima jumatate si care nu au fost cheltuiti.

In anumite conditii, a cheltui mai putin decat incasezi, reprezinta cumpatare, echilibru. Daca reusesti sa economisesti bani, este in principiu o veste buna.

Totusi, in situatia Romaniei, tara in care provincia, cu exceptia catorva orase mari, a fost pur si simplu suprimata din punct de vedere economic, ideea de a ramane cu bani necheltuiti nu este tocmai una buna. Modul extrem de prost in care a fost guvernata tara, in toate mandatele de la 89 incoace, a facut ca Bucurestiul sa se extinda si sa se supraaglomereze pana la refuz, timp in care, locuitorilor din provincie le-au ramas variantele de a lucra in afara tarii, sau de a face naveta la capitala. In acesta situatie, in care orasele medii si mici au fost omorate din punct de vedere economic, mai apare si cate un ministru al Transporturilor, care ii insulta grav pe acesti oameni, care pur si simplu nu au din ce-si castiga existenta in mod cinstit in tara lor.  A lua de la Ministerul Transporturilor, mai exact de la CNADNR, 1 miliard de lei, pentru a-i transfera la dezvoltarea rurala, necesara si aceasta, nu zic ca nu, reprezinta nimic altceva decat o masura electorala iresponsabila. Da, vor fi asfaltate niste drumuri rurale, este frumos. Astfel va creste calitatea vietii la tara. Insa, fara o infrastructura rutiera la nivel national, atat de mult asteptata si pentru care s-a cheltuit deja enorm de mult cu tot felul de studii de fezabilitate, urmata de inecarea economiei nationale, pe acel drum satesc asfaltat, nu va avea cine sa circule cu masina, pentru ca nimeni nu si-o va mai permite. Romania risca sa devina o zona de pelerinaj pentru cei pasionati de satul medieval ( vezi Viscri), de forme de subzistenta si de primitivism.

Si da, este o masura electorala, taranul vazand asfaltul pe strada ii va da anul viitor, inca o data, girul sau primarului PSD, chiar daca singurul beneficiu al celui dintai consta in faptul ca vehiculele ce trec pe strada lui nu-i mai baga praful in casa.

Citeam cu ceva timp in urma pe Ziarul Financiar despre intentia pe care au avut-o in 2008 cei de la Apple, de a deschide la Brasov primul centru de suport din Europa. Proiectul si-a gasit sfarsitul tot in 2008, atunci cand unul dintre vicepresedintii companiei a petrecut 7 ore in trafic pe drumul ce leaga aeroportul Otopeni de orasul Brasov. Nu stiu cat a fost de verificata aceasta informatie si daca membrii guvernului de atunci aveau cunostinta despre acest proiect important. Insa, am convingerea ca foarte multe proiecte private, nationale si internationale, au murit in fasa sugrumate fiind de lipsa infrastructurii rutiere si de orice fel.

Dincolo de asta, este foarte interesant motivul invocat de domnul Victor Ponta pentru neexecutarea acestor fonduri. Conform acestuia, proiectele de la transporturi nu se mai fac din cauza suspiciunilor si a anchetelor ce au loc zilnic. Pai, sa-mi fie cu iertare, cand iti faci treaba in conformitate cu normele legale in domeniu, pot fi suspiciuni si anchete. Ce relevanta au acestea pentru tine? In cel mai rau caz, vor scoate in evidenta modul corect si profesionist in care te desfasori. Faptul ca proiectele de infrastructura sunt amanate sau anulate din cauza temerilor create de anchetele DNA imi da de inteles ca, pe de o parte acestea nu se fac DECAT prin incalcarea legii ( coruptie, spagi, licitatii trucate, etc), iar pe de alta parte ca noi, beneficiarii reali, suntem pedepsiti cumva de catre guvern pentru increderea pe care o acordam procurorilor, pe care ii acuza astfel de stoparea investitiilor.

In rest, domnul Ponta se lauda, in continuare, cu performanta de a “reda ceea ce a fost luat de catre altii”, rasplatindu-si astfel electoratul fidel.

” Asta este pe înţelesul oamenilor “, asa cum acesta concluzioneaza.

“Nu, la Sănătate s-a zis că se iau 600 de milioane şi se dau 700. Minus 600 cu plus 700 e pe plus. Ideea e următoare: conform legii bugetului de stat aprobată de Parlamentul României, pe primele şase luni, România trebuia să aibă un deficit de 13 miliarde de lei. Adică să cheltuiască mai mult decât să încaseze. România a avut un plus de 4 miliarde de lei. Deci a încasat mai mult decât a cheltuit. Asta înseamnă că putem să dăm toţi banii pentru dublarea alocaţiilor pentru copii, pentru celelalte legi, referitoare la diplomaţi, grefieri, personal nedidactic şi tot rămânem cu bani, pe care putem să îi cheltuim până la sfârşitul anului. Asta este pe înţelesul oamenilor. (…) Sunt mai mulţi bani înseamnă rectificare pozitivă. Ce se taie la transporturi se taie din cofinanţarea pentru nişte proiecte care nu se mai fac, suspiciuni, anchete, etc. În fiecare an sunt din ce în ce mai multe anchete şi investigaţii şi proiecte care nu se fac”, a declarat Ponta la intrarea în sediul PSD.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s