Interesant. Ministerul Sanatatii a lansat campania nationala de informare privind la efectele nocive ale tutunului.

Credeti ca o astfel de campanie mai poate avea vreun efect la momentul de fata in Romania?

Pai, pe fiecare pachet de tigari este inscriptionat un avertisment explicit prin care iti sunt prezentate foarte clar efectele nocive ale fumatului. Acesta este insotit si de o imagine sugestiva.
Daca aceste avertismente nu sunt eficiente, ce fel de campanie ar putea fi?

Fiecare fumator este constient de efectele pe care le are tutunul asupra propriului organism dar si asupra celor care fumeaza pasiv in proximitatea lui.

Nu este nevoie de o campanie de informare pentru a te retine sa fumezi cat timp esti cu copilul la un loc de joaca special amenajat. Cu atat mai mult cu cat acolo se afla si copiii altora. Este nevoie doar de bun simt. Iar acolo unde bunul simt lipseste, campaniile sunt de prisos, fiind necesara sanctiunea.

indexsmoking-cars-main

In Romania se fumeaza “legal” aproape oriunde. In parcuri, in locurile de joaca pentru copii, in bazele sportive. Se fumeaza pe strada, in statiile mijloacelor de transport in comun, in gari, inclusiv in tunelul ce duce spre metrou. Se fumeaza in unitatile de alimentatie publica, dar si in institutiile publice. Parintii fumeaza in autoturisme, atunci cand in spate, pe scaunele special destinate, se afla copiii lor indiferent de varsta acestora. Am vazut femei gravide fumand. Se fumeaza in paduri, pe plaja, chiar si pe varful muntelui. Nu este loc in tara care sa-ti mai garanteze o gura de aer neviciat. Nu mai vorbesc despre mucurile de tigara aruncate oriunde, oricand, ca un gest reflex.

Credeti ca cei care practica fumatul in locurile mai sus mentionate, fara sa le pese catusi de putin de prezenta altor persoane care sunt nevoite sa le suporte viciul, ar putea fi sensibilizati de vreun soi de campanie antifumat?

Acestor oameni nu le pasa de sanatatea proprie. Nu le pasa de sanatatea copiilor lor, nu le pasa nici de sanatatea celorlalti, care ii inconjoara.

Ministerul Sanatatii trebuie sa ia cat mai curand in considerare reglementarea foarte clara a fumatului in spatiile publice, iar apoi sa se asigure de respectarea acestor conditii.

Stiu, mesajul meu poate parea dur, dar si realitatea este dura. Destui dintre prietenii mei sunteti fumatori si sunt constient ca mesajul meu v-ar putea deranja. Insa vreau sa ma asigur ca sunteti la randul vostru constienti de faptul ca nefumatorii sunt afectati, nu doar deranjati, atunci cand fumeaza pasiv si impotriva vointei lor, chiar daca de cele mai multe ori  cand nu reclama acest fapt.

Libertatea de a fuma oriunde, concureaza cu dreptul celorlalti la un mediu neviciat.

Conform presedintelui Societatii Romane de Pneumologie, 73% dintre adulti sunt nefumatori. Daca m-ar fi intrebat cineva despre procentul fumatorilor in societatea romaneasca, as fi dat cu siguranta un procent invers. Va invit sa-i cititi opinia mai jos.

“În condiţiile în care în România peste 73 la sută dintre adulţi NU fumează şi o bună parte dintre ei suferă şi mor prematur din cauza unor boli cauzate de fumat, se impune o lege protectivă faţă de expunerea la fum de tutun. Cerem Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei să sprijine acest demers de sănătate publică de o importanţă vitală pentru viitorul nostru şi al tinerei generaţii şi să redăm împreună României imaginea «clară» pe care o merită”, declara atunci preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan.

Recunosc totusi ca am cunoscut si fumatori cu bun simt, care-si satisfac acest viciu fara a-i afecta si pe ceilalti. Tine de respect si de responsabilitate.

Societatea moderna imi pare tot mai mult a fi construita pe cultul suveranitatii viciului.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s