Conform gandul.info, in anul 2012, detinutii din Romania au scris si publicat in total 7 lucrari care au fost incadrate ca fiind stiintifice.
In intervalul cuprins intre inceputul anului 2014 si prima jumatate a lui 2015, au fost publicate in acelasi mediu, un numar de 198 de astfel de lucrari. Adica de doar 28 de ori mai multe. Gasiti aici lista “scriitorilor”.
In aceste conditii nu pot afirma decat ca ne aflam in fata unui sistem de justitie extrem de naiv.

Daca in penitenciarele din Romania se afla oameni care executa pedepse grele, de ani, sau chiar zeci de ani, pentru infractiunile comise, ne confruntam mai recent cu o categorie de incarcerati privilegiati. Cei care au parte de condamnari care rar depasesc 4-5 ani, deseori recidivisti, sau condamnati in mai multe dosare, dar care nu petrec in penitenciar mai mult de 1,5 – 2 ani.
Tineti cont ca acestia sunt marii corupti ai tarii, rechinii care au subminat in mod sistematic economia tarii, de la revolutia din 89 pana in zilele noastre. Sunt aceia care, desi observa zi de zi activitatea DNA, nu se dau inapoi de a lua in continuare spaga.
Practic, pentru ei, aceste pedepse infime nu reprezinta un motiv de ingrijoarare.
Isi vad linistiti de activitatile lor. Poate ar fi cazul ca judecatorii sa fie mai rigurosi fata de acestia in stabilirea pedepselor, dar si atunci cand se afla in fata cererilor de eliberare conditionata. Este un principiu de drept cel care pretinde o abordare mai drastica fata de un fenomen infractional generalizat, sau aflat in crestere.

In plus, acestia au devenit dintr-o data realizatori de opere stiintifice. Observati paradoxul?

Marii corupti ai tarii sunt cei care, prin lucrarile stiintifice publicate, ne dau lectii noua ceilalti.
Este continuarea procesului de sfidare, la adresa cetateanului. Cei care sunt responsabili pentru saracia in care ne scaldam astazi, pentru lipsa infrastructurii de orice fel, pentru fuga investitorilor straini, pentru sistemele educational si medical aflate intr-o stare precara, ne dau astazi peste bot, publicand din inchisoare lucrari stiintifice susceptibile, in cele mai multe dintre cazuri, de a fi realizate de catre altcineva, scutindu-se in acest fel de luni bune de detentie.

Si, pentru ca tot am deschis subiectul educatiei si ne aflam in acelasi timp in plina desfasurare a examenului de bacalaureat, as putea anticipa ca generatiile viitoare de adolescenti, vor sustine examenul maturitatii din operele de stiinta ale acestor scriitori contemporani detinuti (fiind condamnati in urma unor dosare fabricate politic, evident).
Tot cu referire la examenul maturitatii, vreau sa atrag atentia asupra efectului nociv pe care il are mediatizarea asa-numitelor perle de la bac.
Daca acestea au fost initial fragmente amuzante, ce au luat nastere din pregatirea precara a unor absolventi de liceu, orice persoana inzestrata cu un minim de simt comun poate observa ca acum situatia s-a schimbat. Tinerii au observat ca acest gen de umor “se cere”, si suntem martori acum la o goana a acestora dupa popularitate/celebritate. “Am ajuns in presa cu perla de la bac”. Perlele de azi, desi inca reflecta lipsa de pregatirea serioasa pentru acest examen, nu mai au acelasi caracter ca cele din trecut. Daca in urma cu cativa ani, indiferent de cat de prost pregatit era absolventul de liceu, acesta incerca sa scrie totusi ceva, “poate fac de-un 5”, candidatul la bac de astazi, bagatelizeaza pur si simplu acest examen serios, care nu degeaba este denumit si examenul de maturitate.

Concluzionand, mediatizarea si amuzamentul pe seama “perlelor de la bac”, desi stimuleaza intr-un fel imaginatia viitorilor candidati, este contraproductiva pentru intreg sistemul educational romanesc.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s