Istoria se repeta

Imi amintesc faptul ca intre cele doua tururi ale alegerilor prezidentiale din noiembrie 2014, societatea civila a organizat o manifestatie de protest in semn de solidaritate cu cei care nu au putut vota in afara tarii, in ciuda faptului ca au asteptat ore in sir la cozi interminabile. Motivul manifestatiei respective a fost unul intemeiat, pertinent.

Tot atunci, masinaria rosie de propaganda a organizat o contramanifestatie avand scopul evident de a minimiza pe cat posibil efectele manifestatiei legitime pentru un vot liber, dar si de a distrage atentia publicului de la aceasta.

Am scris atunci cateva randuri pe Facebook, deplangand aceasta actiune parsiva a guvernului Ponta care, in loc sa-si asume raspunderea pentru modul deficitar in care a organizat alegerile in afara granitelor tarii si sa caute solutii pentru corectarea situatiei macar pentru turul doi de scrutin, a facut tot ce i-a stat in putiinta sa nege orice implicare, sa puna aceasta intamplare pe seama restrictiilor legale si pe numarul neasteptat de persoane dornice sa-si exprime dreptul de vot, comparativ cu situatiile precedente.

Iata-ne pusi, astazi, intr-o situatie similara. Reprezentantii PNL au anuntat si au primit autorizare pentru organizarea unui “lant uman” in jurul Palatului Parlamentului pentru intervalul de timp in care inauntru se va vota motiunea de cenzura impotriva guvernului Ponta. Interpretez aceasta initiativa ca fiind una pasnica, simbolica.

Asa cum premierul Romaniei, Victor Ponta amenintase anterior, ca v-a raspunde inzecit sau insutit numeric la orice manifestatie stradala, PSD-ul a cerut si obtinut o dreptul de a organiza o contramanifestatie fix in acelasi loc cu cea originala.

Fata de acest fapt, sunt doua aspecte pe care doresc sa le subliniez. Primul este legat de iresponsabilitatea primarului capitalei, independentul politic Sorin Oprescu, de a strange in acelasi loc cele doua tabere adverse si consistent polarizate politic, intr-un context in care tensiunile sociale sunt considerabile, creand astfel premisele unor confruntari violente de strada.

Cel de-al doilea aspect pe care doresc sa-l subliniez este legat de mentalitatea medievala care il caracterizeaza pe domnul Ponta. Sa vorbesti despre tentativa de lovitura de stat pentru ca un procuror si-a permis sa cerceteze niste fapte de care este acuzat primul ministru al Romaniei, dar in acelasi timp sa ameninti public ca la nevoie vei aduce in strada un numar de 100.000 de oameni, arata ingustimea mintii care se afla la conducerea guvernului. Domnule Ponta, in zilele noastre calitatea prevaleaza cantitatii. Statul de drept are la baza legea, respectarea ei si mai ales, egalitatea tuturor membrilor societatii in fata acesteia. Simpla cerere a demisiei primului ministru, venita din partea presedintelui tarii, nu poate constitui o actiune impotriva ordinii constitutionale, acesta fiind poate cel mai democratic mod de a vi se comunica faptul ca nu mai sunteti dorit. Demisia este domnule Ponta, decizia unilaterala ce o aveti la dispozitie si pe care nu v-o ia nimeni. Este normala si nemultumirea publica in contextul in care seful guvernului a dobandit calitatea de urmarit penal. Daca demisia nu v-ati asumat-o, asumati-va macar aceasta realitate.

Este laudabila decizia PNL, venita la initiativa unui senior al partidului, de a anula manifestatia programata, in contextul potentialului avut de a degenera intr-un conflict de strada. Din punct de vedere politic, am convingerea ca aceasta decizie va avea un efect pozitiv in randul electoratului. Din punct de vedere social, mult mai important, este o decizie inteleapta, iesind din jocul agresiv promovat de majortatea parlamentara.

Sunt foarte curios care va fi pozitionarea PSD in acest nou context. Vor mai organiza contramanifestatia? Contramanifestatie la ce? Cati sustinatori PSD vor mai fi prezenti in piata vineri si mai ales pentru ce?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s