Observ, cu precădere în ultima perioadă, că parlamentarii și-au creat un sistem judiciar paralel celui de stat. Aceștia au avut grijă, ca în decursul sfertului de secol trecut de la revoluția din 89, să-și lase tot felul de părghii legale, care să-i ajute la un moment dat la crearea unor privilegii față de cetățeanul de rând, fără a exista posibilitatea de a fi trași la răspundere ulterior. Astfel, în România, funcționează în momentul de față două sisteme judiciare. Cel al Ministerului Justiției, reprezentând puterea judecătorească în stat si cel subordonat Parlamentului României, reprezentând puterea legislativă.

Vedem cum actuali parlamentari sau foști miniștri își susțin pledoariile în plenul camerei. Tot acolo se administrează probe, se deliberează, sunt emise opinii cu privire la existența, sau nu, a unei fapte penale. Sunt și situații, excepționale ce-i drept, în care este invocată într-un fel sau altul divinitatea în sprijinul “cercetatului penal”. La final, și aici intervine o diferență față de actualul sistem judiciar român, jurații votează, stabilind astfel nevinovăția unui fost ministru, sau lipsa de temei pentru aplicarea unei măsuri preventive în cazul unui coleg de-al lor.

Cazul senatorului Dan Șova, are meritul de a fi dus la desăvârșirea acestui cel de-al doilea sistem judiciar, introducând și noțiunea de cale de atac.

Vă propun acum o transpunere în sistemul judiciar roman, a judecății de care a avut parte domnul Șova în Parlamentul Romaniei.

Putem considera că, prin votul din data 25 martie, Dan Șova a fost condamnat în primă instanță, întrucât majoritatea juraților a încuviințat atunci trimiterea acestuia în fața unui judecător de drepturi si libertați ce ar fi avut competența de a decide asupra impunerii, sau nu, a unei măsuri preventive.

Prin refuzul de a adopta și publica o hotărâre, conducerea senatului s-a substituit avocaților domnului Șova și uzând astfel de o cale de atac în favoarea acestuia. CSM, personificarea procuraturii, a uzat la rându-i de o cale de atac întrucât domnul Șova, deși condamnat, a rămas în stare de libertate. Instanța supremă, reprezentată în pilda noastră prin Curtea Constituțională, trimite înapoi cauza instanței de fond pentru rejudecarea ei. După câteva săptămâni de tergiversare, se reia votul. În urma apelului, domnul Șova a fost achitat, schimbându-se raportul de forțe printre jurați.

Această sentință nedreaptă vine chiar în a doua zi după scăderea cu 15 procente a TVA-ului aplicat alimentelor. Mă întreb acum, cuplând aceste două evenimente, să fi mizat oare Victor Ponta, în planul său de a-și salva partenerul de afaceri, pe o concentrare sangvină pe funcția digestivă a publicului în detrimentul celei cerebrale?

În final, având calitatea de simplu cetățean, nu pot să nu-mi ridic următoarea problemă.

Dacă un cetătean de rând ar fi săvârșit faptele de care este acuzat domnul Șova, fapte care NU au nici o legătură cu procesul de vot sau cu exprimarea unei opinii politice, acestea fiind conform Constituției singurele față de care intervine imunitatea parlamentară, cetățeanul respectiv s-ar fi aflat cu siguranță în arest preventiv încă dinainte de data de 25 martie. Senatorul Șova, printr-o conduită neconstituțională a conducerii camerei din care face parte, a fost salvat atunci de arestarea preventivă, deși cei mai mulți dintre cei prezenți au votat favorabil.

Mai exact, mecanismul care l-a scăpat pe domnul Șova de arest, a fost aplicarea unei norme inferioare ca putere într-un conflict de legi. Dacă acest lucru ar fi avut loc în fața unei instanțe de judecată, în urma unei căi de atac, instanța ierarhic superioară ar fi constatat supremația Constituției față de regulamentul de organizare a Senatului și l-ar fi pus pe domnul Șova la dispoziția procurorilor. Deznodământul ar fi fost opus celui de la începutul acestei săptămâni. Din nefericire însă, toate aceste proceduri au avut loc în Senatul României și nu într-o instanță judecătorească.

Acum rămâne o singură întrebare. Va plăti cineva, iar în caz afirmativ în ce fel, pentru favorizarea domnului Șova?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s