Îndemnul acestei așa zise învățătoare, ar putea fi potrivit. Dar nu în contextul în care a fost rostit, ci dacă ar fi fost adresat întregii națiuni române.

Am aflat cu stupoare săptămâna trecută că, această “teroristă a catedrei”, se va întoarce în câteva zile la clasă, acest fapt întâmplându-se grație consiliului de administrație al școlii Sigismund Toduță, ai cărui membri, colegi de catedră ai stimatei doamne învățătoare, au considerat exprimându-se prin vot secret, că desfacerea contractului de muncă ar reprezenta o pedeapsă prea aspră.

Învățătoarea Monica Chioran și-a justificat izbucnirile nervoase prin faptul că are probleme personale grave. Personal, sunt de părere că tratamentul aplicat, de către acest cadru didactic, minorului de 7 ani, în prezența si prin implicarea activă a colegilor lui, trădează cel puțin deficiențe grave de caracter ce o fac incompatibilă cu exercitarea acestei funcții. Manifestarea inregistrata nu a fost o situatie exceptionala. Copilul care a înregistrat-o, a avut reportofonul la el după ce părinții lui au fost înștiințați despre derapajele de comportament ale cadrului didactic.

Copilul traumatizat a fost mutat la solicitarea părinților lui la o altă școală, fapt normal chiar și pentru starea de amorțeală în care se află și se complace societatea românească, disprețuitoare de spirit civic. Conducerea colegiului, și-a înaintat demisia de onoare după eșecul înregistrat în aplicarea unei sancțiuni corecte în raport cu gravitatea faptei, atitudine lăudabilă și, în egală măsură, rar întâlnită în conștiința specific mioritică. Conducerea inspectoratului școlar județean s-a declarat și ea surprinsă de faptul că sancțiunea aplicată a fost prea blandă, afirmând în același timp că legislația în vigoare, nu permite sub nici o formă implicarea instituției în astfel de cazuri.

Câțiva părinți și-au manifestat nemulțumirea, adresând petiții inspectoratului școlar, fapt care este lăudabil. Îmi imaginez sentimentele ce-i încearcă acum pe acei copii, care au asistat cu siguranță în familiile lor și nu numai, la discuții având ca subiect comportamentul, nu total neprofesional, dar inuman al celei care urmează să le predea din nou, lecții pregătitoare pentru viață. Totuși, părerea mea este că părinții în general, ar trebui să ia într-o măsură mai mare atitudine față de acest caz, care nu trebuie să rămână așa. Acest cadru didactic, care in prezent este cercetat de politie pentru comportament abuziv, trebuie eliminat din sistem. Sancțiunea aplicată este prea blândă și le poate da de înțeles și altora că se permite un astfel de comportament.

O reacție trebuie să vină si din partea Ministerului Educației, ca decizie de management. Imaginea corpului profesoral este actualmente compromisă prin prezența doamnei Monica Chiorean în sistem. În orice ramură a mediului privat, un comportament asemănător nu ar fi fost tolerat nici față de un adult. Cu atât mai puțin față de un biet copil. Din acest motiv, se impune o reacție fermă din partea ministerului.

Redau în continuare, memorabilul monolog ( aici și înregistrarea audio) purtat de doamna învățătoare Monica Chioran în fața unei audiențe aflate probabil în stare de șoc, invitându-vă să vă imaginați că, ar fi putut fi copilul dumneavoastră cel care a căzut victimă tirului necruțător de insulte, cu efect distrugător asupra personalității și a demnității umane.

S-ar impune, probabil, și un anunț de genul: Acest articol este interzis minorilor, datorită conținutului licențios!

„Mă tu ești nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero mă băiatule? Pune zero la rezultat. Mă tu ești normal la cap? Mă tu ești normal la cap, tu ești întreg? Unde dracu ai văzut pus acolo? Tu nu ești în stare să urmărești o dată cu noi? Mă tu ești normal, mă băiatule? Tu nu îți poți reveni la ritmul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare. Du-te în grădiniță. Pleacă în pregătitoare! Incapabil să te concentrezi. Toți sunt acolo, dar el e pe nicăieri. A scris trei imbecilități pe prima coloană. Mă băiatule, tu ești întreg? Unde îți stă mă capul? Vino dracului la catedră să te păzesc ca pe un copil mic. Jumătate de creier ce esti! Adu-ți scaunul să fii supravegheat ca bebelușii. Bebeluș! Tu dormi noaptea? Că văd că sforăi aici, fără sunet. Unde am scris noi 01, 02 și 04? Tu notezi numere de telefon? Că mi-oi vărsa plămânii aici pe masă, de mi-a țâșni sângele din gât! Să mor eu dacă înțeleg ce vrei să spui. După ce vii la școală dacă nu știi unde ești? După ce vii? Ca să ai de unde merge acasă? Păi stai acasă și nu mai veni” – Monica Chiorean, invatatoare la Colegiul de muzica Sigismund Toduta, Cluj Napoca.

Închei dându-i o conotație pozitivă acestui îndemn: Trezește-te! Trezește-te! Trezește-te române!

Altfel, indiferența manifestată de tine astăzi, față de un semen de-al tău care este supus unui abuz, s-ar putea răsfrânge mâine asupra ta. Atunci când, vei putea deveni la rându-ți victimă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s