Cine nu-si doreste un nivel de trai, conditii de salarizare sau pensii ca-n statele din vestul europei?
Cred ca toti ne dorim sa fim beneficiarii acestor conditii.
Insa nu sta in pixul oricui posibilitatea de a si le acorda in mod direct si personal.

Un caz exceptional in acest sens il reprezinta Parlamentul Romaniei care ar un statut priviligiat. Membri acestuia isi pot vota singuri beneficiile. In plus, atunci cand apare o astfel de propunere, acestia uita de animozitatile obisnuite si canta la unison indiferent de culoarea politica.

Intrucat se considera vaduviti de mai multe beneficii, pe care parlamentarii altor state europene le au, sau nu ( cand este vorba despre avantaje se mentioneaza doar exemplele favorabile demersului), parlamentarii nostri s-au gandit sa-si mai voteze o indemnizatie, un soi de pensie speciala.

Astfel, pentru 4 ani de munca, sper ca nu exagerez in terminologie, un parlamentar ajuns la varsta de pensionare, ar urma sa aiba dreptul, “pe baza de cerere” ( asta mi se pare de tot rasul, vreau sa-l vad pe cel care nu va depune o astfel de cerere), la un spor de 1200 lei/luna fixat peste pensia standard. Daca este beneficiarul a doua mandate, primeste un spor de 2400 lei/luna, iar daca are mai mult de 3 mandate, primeste un spor  de doar 4000 lei/luna.

Conform capital.ro, in 2014 pensia medie in Romania era de 844 lei pentru un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, daca nu gresesc. Este deci echitabil raportul Parlamentar VS Cetatean Standard. 1200 lei pentru 4 ani de munca vs ~ 844 lei pentru 35 de ani de munca.

Indemnizatia dorita la varsta pensionarii reprezinta un ”drept firesc şi echitabil”, in opinia distinsilor parlamentari, deoarece, zic ei, s-au aflat in slujba cetatenilor.
Va intreb acum, simtiti ca parlamentarii romani se afla in slujba dumneavoastra?

Eu personal nu simt asta. Dimpotriva, vad cadrul legal din Romania ca pe o piedica in calea oricarei realizari pe caile legale. Orice initiativa privata se loveste ca de un zid de sistemul birocratic care te impinge practic ori pe drumul coruptiei, ori pe cel al evaziunii. Sau, chiar pe ambele.

In acest context, cum as putea sa admit ca parlamentarii se afla in slujba mea?

Citind acest nou articol, prin care se doreste modificarea statutului deputatilor si senatorilor, nu regasesc nici un alineat care sa trateze situatia parlamentarilor condamnati definitiv pentru fapte de coruptie.

Vor fi si acestia beneficiarii indemnizatiei?

Nu pot sa nu observ in final, ca ori de cate ori se refera la beneficiile lor de grup sau la obligatiile pe care le pretind de la cetateni, alesii nostri iau drept exemplu lumea buna, reprezentata prin Vestul Europei sau SUA, deturnand atentia publica de la realitatea de lumea a treia in care se scalda Romania. De la conditiile din spitale si scoli pana la infrastructura de toate tipurile, de la nivelul salariilor si pensiilor pana la nivelul de trai, Romania este mai aproape de tarile africane decat de cele occidentale. Cu ceva timp in urma, cu aroganta-i specifica, stimatul actual presedinte al Senatului ne sugera sa ne revizuim nivelul pretentiilor, intrucat “lumea nu vrea sa se mareasca taxele”.  Redau mai jos fragmentul.

“Daca acesta este nivelul de acceptabilitate in Romania, pe care l-am stabilit in 2004, la finele lunii decembrie, de 16%, si lumea nu vrea sa se mareasca taxele, este foarte bine, dar atunci trebuie sa avem pretentii direct proportionale cu acest nivel. Acesta este un lucru care trebuie spus clar si simplu. In Romania, in momentul de fata, este cea mai scazuta fiscalitate din Europa. Eu cred ca acesta este un atu pentru atragerea investitiilor si dezvoltare economica, dar probabil ca, la un moment dat, va trebui sa vina momentul sa reconsideram acest nivel pentru ca pretentiile, asa cum spuneam, sunt in continua crestere“, a completat seful Partidului Liberal Reformator.

In concluzie, fiecare tara are conducatorii pe care-i merita.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s