Auzim tot mai des in ultima perioada aceasta expresie. Domnii sau doamnele care iau aceasta decizie, cea de a demisiona, si care rostesc apoi aceasta expresie, vor sa ne transmita ca, de fapt, pe ei ii intereseaza imaginea institutiei pe care o reprezinta mai mult decat soarta lor.

In realitate nu este asa. Fac asta tocmai pentru a-si conserva ceea ce a mai ramas din imaginea personala si pentru a se retrage discret din atentia publica. Imaginea institutiilor respective va fi fost deja compromisa inca din momentul in care cei aflati la conducerea ei au fost saltati de catre procurorii DNA. In plus, nu vad cum ar putea repara acest prejudiciu de imagine, retragerea invinuitului de la conducerea institutiei, la propria-i initiativa. Mai degraba se creaza impresia unui serviciu pe care  il face institutiei sau tarii, un infractor. Daca ar fi existat un cadru legal, normal intr-un stat democratic, prin care sa existe posibilitatea ca acestia sa fie demisi, si s-ar fi si facut uz de asta, atunci am fi putut spune ca, in parte, prejudiciul a fost reparat.

Pe de alta parte, insusi faptul ca indivizi, precum Alina Bica sau Horia Georgescu, au fost propulsati, de acest sistem profund corupt, la conducerea unor institutii precum Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism sau Agentia Nationala de Integritate, are darul de a compromite imaginea Romaniei ca tara. Ce prejudiciu mai mare poate fi adus imaginii Romaniei decat prezenta unei persoane lipsite total de integritate la conducerea institutiei care ar trebui sa asigure si sa garanteze integritatea in ocuparea pozitiilor publice? Sau, ce garantie mai ofera Romania partenerilor NATO, daca la conducerea organizatiei care trebuie sa combata infractionalitatea comisa cu violenta si, mai ales, terorismul, se afla o individa care la randul ei poate fi cu usurinta tinta numitei organizatii?  “Tot ce vreau să vă anunţ este că astăzi îmi depun demisia din calitatea de deputat, pentru că nu vreau să fie un impediment în faţa justiţiei”- Oana Mizil, “Horia Georgescu ne-a înmânat demisia domniei sale din calitatea de președinte ANI, urmând ca în cursul zile de astăzi să continui procedura de înregistrare la Cabinetul președintelui Senatului României. A fost o inițiativă proprie. Ne-a și motivat-o: nu dorește în niciun fel să aducă vreo pată asupra imaginii ANI. Chiar dacă se consideră nevinovat față de acuzațiile aduse, vrea să evite orice umbră asupra imaginii Agenției Naționale de Integritate”, a declarat Cristian Ene, “De vineri seara l-am anuntat pe domnul premier despre demisia mea, tocmai pentru a nu exista vreo imagine neplacuta asupra guvernului”- Darius Valcov

Parlamentarii, mai exact cei care inca mai sunt in exercitiul functiunii, devin tot mai iritati atunci cand trebuie sa avizeze arestarea sau urmarirea penala a unor colegi. Si acestia se arata ingrijorati de imaginea Romaniei in contextul frecventei fara precedent cu care DNA-ul loveste la baza clasei politice, subrezind-o. Faptul ca sunt luati la pachet senatorii si deputatii, cercetati pentru diverse infractiuni, si nu individual, pentru a fi dusi in fata procurorilor si a judecatorilor ridica niste semne de intrebare, insa nu reprezinta un motiv pentru a cere DNA-ului sa lucreze la turatie mai mica. Sunt de acord ca cineva de la conducerea acestei institutii trebuie sa explice care sunt motivele pentru care anumite dosare au stat ani la rand “la sertar”, fiind scoase la suprafata doar acum. Cei care se fac vinovati de suspendarea actiunii penale trebuie la randul lor sa fie sanctionati. Justitia nu trebuie sa fucntioneze dupa oportunitati, trebuie sa se infaptuiasca constant, indiferent de alte circumstante. “Senatul nu este fabrica de trimis la esafod”- Calin Popescu Tariceanu, ” Valul de cereri ale DNA din ultima perioada face rau imaginii Romaniei”- Serban Nicolae, senator PSD

La final vreau sa evidentiez contrarierea in care se afla saltatii. Nu le vine sa creada ca, cei cu care faceau afaceri pana ieri, au inceput sa-i dea pe tava procurorilor. “Romania denunturilor”- Marian Vanghelie  .

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s